Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое в понеделник отговорност за самоубийствения атентат близо до входа на руското посолство в столицата на Афганистан Кабул.

Това са съобщили нейни представители в Telegram, цитирани от "Ройтерс".

Шестима души са били убити, а най-малко 10 други - ранени.

Припомняме, че сред убитите са и членове на персонала на посолството.

Двама руски дипломати загинаха при атентат в Кабул

Двама руски дипломати загинаха при атентат в Кабул

Има загинали и ранени и цивилни граждани

Атентатът е последният от поредица атаки, откакто талибаните заеха властта преди година, свалиха подкрепяно от Запада правителство и въведоха режим, подобен на този, който бяха установили преди да бъдат свалени от власт от коалицията ръководена от САЩ след атентатите от 11 септември 2001 година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече експлозията "терористичен акт, абсолютно неприемлив". Той каза пред репортери по време на ежедневната си пресконференция, че "сега основното нещо, което трябва да се направи, е да се получи информация от място за случилото се с нашите дипломатически представители".

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че посолството е засилило сигурността си след атаката и че са били привлечени "допълнителни сили на талибанските власти", включително управляваната от талибаните разузнавателна служба.

"Да се надяваме, че организаторите на този терористичен акт и неговите извършители ще бъдат наказани", каза Лавров.

"Ислямска държава" пое отговорност за втори атентат в Кабул

"Ислямска държава" пое отговорност за втори атентат в Кабул

При атентата на оживена улица в западната част на афганистанската столица са ранени най-малко 22 -ма души

Подозрението веднага падна върху ДАЕШ. Местният филиал засили атаките срещу талибаните и цивилни, след като бившите бунтовници превзеха страната миналата година, докато войските на САЩ и НАТО бяха в последния етап от изтеглянето си.