Трима турски войници са били убити и още един ранен при нападение срещу турски танк, извършено от бойци на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) в Северна Сирия, съобщиха от турската армия в изявление, цитирани от „Франс прес”.

Новите жертви от страна Турция бяха дадени, след като трима турски войници бяха убити при ракетна атака, извършена от ДАЕШ тази седмица. Турция обвини за смъртта на един войник на 28 август при подобно нападение сирийската кюрдска милиция „Отряди за народна защита”.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че операциите на турската армия в Северна Сирия щели да продължат не само срещу ДАЕШ, но срещу силите на сирийските кюрди. Той уточни, че целта била да бъде гарантирана сигурността на южната граница на Турция.

По думите му, целта на операция "Щитът на Ефрат" не е да променя териториалната цялост или държавната структура на Сирия, а да се погрижи за сигурността на турската граница на юг и да защити живота и имуществото на турските граждани.

"Тези операции ще продължат не само срещу ДАЕШ, но и срещу формированията на сирийските кюрди" изтъкна министър-председателят.