Испанската и италианската полиция обявиха днес, че са арестували 106 души за принадлежност към банда, която е прала пари за мафиотски групи и е спечелила милиони евро чрез онлайн измами, съобщава "Франс прес".

Повечето от заподозрените членове са италиански граждани и повечето арести са извършени на остров Тенерифе, който е част от Канарските острови, се уточнява в изявление на Европол.

Според полицията в Италия заподозрените са подмамвали жертвите си, които също са предимно италианци, да изпращат големи суми към испански банкови сметки, контролирани от групата.

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Включително в Германия, Испания и Румъния

След това тези пари са били изпирани чрез покупки на криптовалута или реинвестирани в други престъпни дейности като проституция, наркотици или трафик на оръжие.

Групата е реализирала печалба от около 10 млн. евро през миналата година, отбелязва Европол.

Членовете на организацията, която често е използвала насилие, за да сплашва жертвите и да изнудва пари от фирми и частни лица, са проникнали в различни сектори на испанското общество, включително банки и адвокатски кантори, посочиха от испанската национална полиция.

По време на операцията испански и италиански полицаи са замразили 118 банкови сметки и са иззели 224 кредитни карти и плантация с марихуана.

Двадесетима от арестуваните са изпратени в затвора в очакване на съдебното разследване - 18 в Испания и двама в Италия, добави испанската полиция.

Удар срещу италианската мафия - близо 100 арестувани в Бари

Удар срещу италианската мафия - близо 100 арестувани в Бари

Те са обвинени в рекет, побоища и трафик на дрога и оръжия