Каталунският сепаратист Ориол Жункерас няма да излезе от затвора, за да встъпи в длъжност като евродепутат, съобщава "Ел Паис".

Днес Върховният съд на Испания съобщи на Европейския парламент, че е отнел това право на лидера на Каталунската сепаратистка партия, който беше осъден на 13 г. затвор за опита за независимост на Каталуния през 2017 г.

По този начин беше разрешен съдебният проблем, който възникна вследствие на решението на Съда на ЕС, че Жункерас разполага с парламентарен имунитет от 13 юни, след като станаха ясни резултатите от европейските избори.

Испанската прокуратура призова за временно освобождаване на Жункерас от затвора

Испанската прокуратура призова за временно освобождаване на Жункерас от затвора

Последната дума по казуса е на Върховния съд на Испания

На 19 декември миналата година Съдът на ЕС реши, че Жункерас е защитен от парламентарен имунитет в качеството си на евродепутат. Въпреки това обаче Европейският съд в Люксембург остави в ръцете на испанското правосъдие да реши докъде да се разпростира този имунитет, след като вече е определена присъда по делото срещу каталунските сепаратисти.

Решението на Испанския върховен съд идва независимо от изявлението на Европейския парламент, че на 13 януари, когато ще се проведе следващото му заседание, избраните за евродепутати Ориол Жункерас, Карлес Пучдемон и Тони Комин трябва да встъпят в длъжност.

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Каталунските сепаратисти искат освобождаването му в Испания