Испанският премиер Педро Санчес каза вчера, че Испания подкрепя "взаимно приемливо политическо решение" по отношение на Западна Сахара, съобщи "Ройтерс".

"Ние напълно подкрепяме работата на специалния пратеник на секретаря на ООН, работа, която смятаме за изключително важна", каза Санчес по време на речта си пред Общото събрание на ООН. Испания също така ще продължи да подкрепя сахарското население в бежанските лагери, както винаги е правила, като основен международен донор на хуманитарна помощ в този контекст."

Припомняме, че по-рано тази година Испания разгневи основния си доставчик на газ Алжир, като подкрепи план на Мароко да предложи автономия на Западна Сахара.

Мароко смята цялата територия за своя, но подкрепяното от Алжир движение за независимост изисква суверенна държава.

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

Напрежение в региона

През юни, Алжир заплаши, че ще прекъсне доставките на газ за Испания, ако обеми от този газ се окажат на място, различно от посоченото в договора. 

Тъй като Алжир миналата година скъса дипломатическите отношения с мароканската администрация, газопроводът Магреб-Европа - с капацитет от 12 милиарда кубически метра, свързващ Алжир с Испания през Мароко - не се използва от миналия октомври.

Испанското Министерство на енергетиката по-рано потвърди през юни, че планира да доставя газ за Мароко, но отбеляза, че никаква част от този газ няма да бъде от алжирски произход.