Опитът за отцепване на Каталуния през 2017 г. е "държавен преврат", целящ да "ликвидира Конституцията на Испания" с незаконни средства. Това заключи испанската прокуратура, представяйки заключителните си аргументи по процеса срещу 12-те каталунски сепаратисти, съобщава АФП.

Делото трябва да приключи на 12 юни, въпреки че присъдата ще стане ясна едва през есента.

Днес повече от всякога обвиняваме държавата, обвиняваме я в отмъстителност и политическа репресия, заяви каталунският премиер Ким Тора.

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

12-те обвиняеми могат да получат до 25 години затвор

На подсъдимата скамейка седнаха 12-те каталунски сепаратисти заради участието си в събитията през есента на 2017 г. - провеждането на незаконен референдум за независимост и обявяването на Каталуния за независима от Испания на 27 октомври.

Сепаратистите представят като "политически затворници" деветимата обвиняеми, които в момента са в затвора. Според прокурора обаче това категорично не е така.

"Не се репресират политически мнения, причината за делото е опитът да се ликвидира испанската конституция от 1978 г., използвайки сила, когато е било необходимо".

Масов протест на сепаратистите в Каталуния, стигна се до сблъсъци

Масов протест на сепаратистите в Каталуния, стигна се до сблъсъци

Над 30 пострадали, четирима задържани...

Припомняме, в автономната област се проведе спорен референдум, след който беше извършен опит за обявяване на независимост. Той обаче беше осуетен от правителството в Мадрид.

12-те подсъдими са представители на тогавашните местни власти в областта. Сред тях обаче не е бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който потърси убежище в Белгия.

Лидерите на сепаратистите, срещу които са повдигнати обвинения в държавна измяна и неправомерно разходване на бюджетни средства, могат да получат до 25 години затвор.

Испански прокурор обвини каталунските сепаратисти в използване на “човешки щитове”

Испански прокурор обвини каталунските сепаратисти в използване на “човешки щитове”

Прокуратурата също обвинява сепаратистите в поощряване на насилие и агресия