Испанският крал Фелипе е на първото държавно посещение на испански монарх в Куба, като положи цветя пред паметника в Хавана на Жозе Марти, символ на борбата на бившата колония за независимост, съобщава "Ройтерс".

Фелипе и съпругата му, кралица Летисия, пристигнаха късно в понеделник за тридневен престой в Куба, подчертавайки сближаването между двете страни, въпреки опитите на САЩ да изолират кубинското комунистическо правителство.

Фелипе провежда преговори Двореца на революцията, по информация на кубинското правителство, докато съпругата му обикаля Стара Хавана, основана от испански конквистадор през 1519 година.

ООН осъди US ембаргото срещу Куба

ООН осъди US ембаргото срещу Куба

Гласуването в 193-членното събрание в четвъртък завърши с 187 гласа "за" срещу 3 гласа "против"

Кралското посещение е определено така, че двойката да участва в честванията за 500-годишнината от основаването на кубинската столица.

Някога Хавана е един от най-важните градове в Испанската империя, осигуряващ пристанище за флота със съкровища.

Някои испански политици и кубински дисиденти критикуват посещението, заявявайки, че то легитимира еднопартийната система в момент на засилена репресия. И все пак много от местните жители са благодарни за това, което виждат в знак на подкрепа за кубинския народ.

"Испания остава нашата държава родител и ние се отъждествяваме много с нея, така че тяхното посещение е много важно за нас. Това е потвърждение, че не сме сами, че имаме подкрепа", коментира Мария Пасос от Хавана, чиито прабаби и дядовци по бащина линия са от Каталуния.

Куба и Венецуела се нахвърлиха на САЩ, щели да се борят с империализма

Куба и Венецуела се нахвърлиха на САЩ, щели да се борят с империализма

"Неолиберализмът е икономически провал и социална катастрофа"

В Хавана, различни испански провинции имат асоциации, които организират социални събития и класове по танци, отразявайки трайните културни връзки, отчасти и поради семейни връзки.

Бащата на революционния лидер Фидел Кастро е испански имигрант.

Междувременно икономическите отношения се засилват, след като Куба започна да отваря държавната си икономика през 90-те години.

Испания е третият най-голям търговски партньор на Куба и един от най-големите инвеститори.

"Това е акт на историческа справедливост. Кралят и кралицата трябваше отдавна да дойдат", обяснява Хулио Фонтеча, ръководител на асоциацията на испанските компании, единствената чуждестранна бизнес група в Куба. 

Кубинският президент възражда изучаването на руски език

Кубинският президент възражда изучаването на руски език

Куба цени позицията на Русия срещу желанието на САЩ за световна хегемония

Бащата на Фелипе, крал Хуан Карлос, е пътувал два пъти до Куба, за да присъства на иберо-американската среща на върха през 2016 г. и погребението на Кастро, но той никога не е правил официално държавно посещение на острова.

"Той легитимира режим, диктатура, която е на власт от 60 години", коментира Закео Баес, активист от най-голямата дисидентска група в страната - "Патриотичния съюз на Куба", чийто лидер е задържан повече от месец.

Хуан Ферандес Триго, испанският посланик в Куба, коментира за испанската информационна агенция EFE, че посещението е предимно културно. "Нашата идея е да не идваме да правим политика, защото кралят не прави политика в Испания".

Мексико иска извинение от Испания и Ватиканa за зверствата на конкистадорите

Мексико иска извинение от Испания и Ватиканa за зверствата на конкистадорите

Испания: Нашите две братски нации знаят как да четат общото минало без гняв