Лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски с истеричен тон обяви, че "този уикенд в София ще бъде разпарчетосана Македония", съобщава БГНЕС.

Това стана по време на протест пред сградата на правителството в Скопие по повод интервюто на премиера Зоран Заев пред БГНЕС, в което той се обяви за приятелство и добросъседство.

В речта си Мицкоски използва най-различни обиди срещу България и "нейното фашистко минало", за което трябвало да паднем на колене. В речта му имаше и расистки намеци, които са в директно противоречие с принципите на ЕНП, в която членува неговата партия.

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Въпреки "неприятната" изненада македонският премиер още вярвал във възможен пробив

Участниците на протеста носеха и знамена със символа от Вергина, което е в директно противоречие с договора от Преспа от 2018 г., подписан от Северна Македония и който позволи членство на страната в НАТО. Част от участниците носеха и плакати с цитати от Владимир Илич Ленин.

"Имам информация, че този уикенд в София Македония ще бъде разпарчетосана. Там се преговоря за нашата идентичност... От утре да започнем внимателно с блокадата на Македония, всеки ден. Да не позволяваме тези хора да ни продават вярата, нацията и кожата. Те отдавна са продали своя ген на дявола", изтъкна Мицкоски, като според БГНЕС цялата си реч лидерът на ВМРО-ДПМНЕ е посветил на послания, изпълнени с омраза към България.

Проф. Топалов за РС. Македония: ЕС иска да приеме държава, която води хората по стъпките на Тито

Проф. Топалов за РС. Македония: ЕС иска да приеме държава, която води хората по стъпките на Тито

Те са македонци регионално, но етнически са българи

Мицкоски дори си позволи да се обърне към българските власти с думите: "Ако смятате, че в Скопие сте си намерили своя Квислинг (фашистки партньор, б. р.), много се лъжете. Нито един Квислинг няма да може да изтрие от нашата памет лика и делото на Дамян Груев и Гоце Делчев, които се "бореха за съвременната македонска държава. Тази поръка изпращам до политиците на нашия източен съсед и ги призовавам при първата си визита в Скопие да паднат на колене пред паметника на партизаните и да се извинят за всичко сторено на македонския народ."

По думите му "България водела ревизионистка и хегемонистична политика за създаване на велики държави и нации".

В самото начало на речта си Християн Мицкоски заяви, че с интервюто си Заев разпродавал "македонската идентичност, език и нация". 

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Думите му трябва да залегнат в международно правен документ

Преди речта му на трибуната говорещите подчертаваха "за връзката на партизаните с илинденците". След идването на партизаните през 1945 г. в Македония, когато тя е част от Югославия, в страната са избити хиляди членове на ВМРО.

Управляващата партия СДСМ на Заев осъди "истеричното поведение на Мицкоски", което не се приема от македонския народ и поради тази причина той си стои в опозиция.