Броени месеци остават до края на "ерата Путин" - президентът на Русия ще се оттегли от поста през 2021 г. Такава прогноза направи руският историк Валерий Соловей пред ТВ канала "Апостроф", в интервю за журналиста Юрий Кулинич.

По думите на Соловей, с отравянето на Алексей Навални Русия е изгубила и последните остатъци от авторитет на международната сцена и Кремъл е принуден да търси "комбинация, с която да се измъкне" от тази ситуация.

"Ако руските власти и Кремъл имаха остатъци от репутация, сега те са на пух и прах. Вече нямат никаква репутация. Това е абсолютно скандална история (покушението срещу Навални - б.р.), за която вече има маса потвърждения, която стана явна пред целия свят.

Това е просто позор за професионализма на руските спецслужби. Разбирам, че звучи цинично, но това е така. Това е позор за Кремъл, който води такава политика. Това изобщо е позор за Русия, защото, естествено, репутацията на Кремъл се отразява на репутацията на цялата страна." - коментира историкът.

Той напомня, че още през август е описвал как е извършено покушението срещу Навални. Както и при разследването на Bellingcat, той също достига до извода, че опитите за отравяне на опозиционера са били три.

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

„Новичок” продължава да се произвежда в Русия...

"Сега всичко това се потвърди. Да, отровата е била нанесена върху дрехите, оттам е попаднала върху бутилката с вода, от която Навални е пил в хотелската си стая. Тази бутилка се озова при германските изследователи. Второто отравяне е било преди да бъде качен в самолета, посадкой в самолета, когато са се опитали да го отровят с течност. Имало е и опити за трето отравяне, когато са се опитали да го подложат на действието на още един токсин." - казва още историкът, като уточнява, че става дума за токсин, понижаващ инсулиновия индекс.

По думите му, оттук нататък ще "все повече скандални истории ще изплуват във връзка с действията на руските власти".

"Сигурно ако беше преди 2-3 години, щяха да се направят, че нищо не се е случило. Нашите управници биха парадирали, биха казали, че не им пука. Но сега, тъй като на дневен ред е смяната на властта - през 2021 г. Путин ще си тръгне и абсолютно сигурно ще му се наложи да напусне поста си, това започва силно да безпокои не толкова него, колкото групите и елитите, които размишляват върху бъдещето след Путин и без Путин.

Сега това много ги безпокои. Много повече от преди. Затова откровенията, по-точно разобличенията на Навални се появиха в най-опасното за Кремъл време." - посочва Соловей.

По думите му, руските елити търсят "нови фронтмени" за руската политика, "такива, които да предизвикват у Запада, ако не позитивна, поне неутрална реакция - поне у САЩ".

Той прогнозира, че вероятният следващ премиер е Алексей Кудрин, който има добра репутация на Запад. Според него, външният министър Сергей Лавров, който има много лоша репутация на Запад, ще изгуби поста си. Същото очаква и шефа на ФСБ Александър Бортников, но това няма да стане докато Путин е на власт, смята Валерий Соловей.

Историкът прогнозира също, че на Москва ще й се наложи да се оттегли от редица направления във външната си политика - на първо място от Сирия и Венецуела. Това обаче не се отнася за Украйна - в Донбас "Русия ще се постарае да присъства при всички случаи".

По думите му, Кремъл очаква "с притаен страх" смяната на властта в САЩ.

Байдън: Няма да стоя безучастно пред кибератаките срещу нашата нация

Байдън: Няма да стоя безучастно пред кибератаките срещу нашата нация

Сигурността в мрежата ще бъде основен приоритет...