През нощта на 27 срещу 28 май руските сили извършиха най-големия удар с безпилотен самолет Shahed срещу Украйна от началото на войната. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 59 Shahed-131/136, от които украинските сили са свалили 58 дрона. Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат го определи като най-големия такъв удар от началото на войната и заяви, че руските силите се насочиха главно към Киев.

Ръководителят на Житомирска област Виталий Бунечко съобщи, че руски дронове са ударили неуточнен инфраструктурен обект в областта. Руското разпределение на въздушни боеприпаси за насочване към Киев, вместо да дава приоритет на инфраструктурата или военните съоръжения, продължава да ограничава способността на тази ограничена руска въздушна кампания значително да влоши украинските офанзивни способности за предстоящата контранастъпление. Както и ISW предположи по-рано.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

40 дрона на няколко вълни срещу Киев тази нощ

40 дрона на няколко вълни срещу Киев тази нощ

Общо 54 дрона е пуснала Русия срещу критична инфраструктура

Финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че руската операция в Бахмут може да продължи след първоначалния краен срок 1 юни до 5 юни. Пригожин заяви на 28 май, че изтеглянето от града може да отнеме още няколко дни, тъй като не е в състояние да прехвърли цялото оборудване в добро състояние.

Washington Post съобщи на 28 май, че украинският персонал в района на Бахмут е забелязал силите на "Вагнер" да напускат и редовният руски персонал да поема позициите. Украинският персонал не може да потвърди, че редовните руски сили заместват в целия град Бахмут. Руски източници разпространиха снимки от 27 и 28 май, за да покажат части от доброволческия батальон "Невски" и нередовната 1-ва диверсионно-разузнавателна бригада "Вълци", действащи по фланговете в района на Бахмут.

ISW по-рано предположи, че диверсионно-разузнавателната бригада "Вълци" е действала в района на Авдеевка, което допълнително предполага, че руските сили може да прехвърлят нередовни сили и елементи на Донецката народна република (ДНР) от около Авдеевка в района на Бахмут. Предположи, че руското прехвърляне на тези елементи в Бахмут може да намали темпото на руските настъпателни операции на фронта Авдиевка-Донецк.

Темпото на руските операции около Бахмут остава значително ниско. Украинският генерален щаб съобщи на 28 май, че руските сили са провели неуспешни настъпателни операции близо до Орихово-Василовка (11 километра северозападно от Бахмут), западно от Громове (непосредствено западно от Бахмут) и в посока Ивановске (6 километра западно от Бахмут).

Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий съобщи на 28 май, че само един сблъсък е възникнал близо до град Бахмут през последните 24 часа. Снимки, публикувани на 28 май, показват, че руските сили са постигнали незначителни успехи западно от Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут). Руски блогъри твърдят, че руските сили контраатакуват западно от Клишчиевка, но че украинските сили запазват настоящите си позиции в района.

Руски източник твърди, че украинските сили са продължили контраатаките близо до Орихово-Василовка на 27 май, където руски източници твърдят, че украинските сили са напреднали до един километър на 26 май.

Украйна отчита по-слаба руска офанзива срещу Бахмут

Украйна отчита по-слаба руска офанзива срещу Бахмут

Москва прегрупира силите си в обсадения град

Съобщава се, че украинският персонал в района на Бахмут е изразил оптимизъм, че намаленото темпо на руските операции около Бахмут може да улесни по-нататъшни ограничени и локализирани украински контраатаки.

ISW по-рано предположи, че намаленото темпо на руските настъпателни операции в района на Бахмут и продължаващата операция по оказване на помощ на място вероятно предоставят на украинските сили в района инициативата да започнат нов кръг от операции около града, ако решат.

Пригожин изглежда отново косвено подкопа авторитета и режима на руския президент Владимир Путин. Той отговори на въпрос на журналист за това, че руските държавни медии забраняват всякакви дискусии за силите на "Вагнер", като заяви, че бюрократите ще се възползват от такава цензура само от един до три месеца, преди руският народ да започне да го мрази.

Пригожин заяви, че руските служители биха могли да се насладят на историческата си способност да цензурират руското общество, ако Русия не беше започнала войната в Украйна. След това той даде съвет на неназован служител: "Ако започвате война, моля, имайте характер, воля и стоманени топки - и само тогава ще можете да постигнете нещо."

Пригожин намекна, че само реалните постижения ще позволят на длъжностното лице да избегне лъжата за строителството на нови сгради, метростанции и мостове. По-специално, измести дискусията към един-единствен човек. Коментарите на Пригожин вероятно са насочени към Путин, когото руските държавни медии рутинно описват като лидер, занимаващ се и с малки инфраструктурни проекти и живота на обикновените руснаци. Путин беше домакин на пресконференции с избиратели, в които той често отговаряше на запитвания, които са за местните власти, например.

Пригожин може да атакува Путин, че не му е дал някаква обещана награда за превземането на Бахмут. Предишната атака на Пригожин срещу персонажа на Путин се случи на 9 май - символичен празник, който Путин може би е искал да използва, за да опише заявената победа на Русия в Бахмут като постижение, еквивалентно на удара на Съветския съюз срещу Берлин през 1945 г.

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Шефът на "Вагнер" предупреждава, че това ще доведе до ответна реакция от руския народ до месеци

Държавните медии на Кремъл сравняват превземането на град Бахмут със съветската победа в Берлин на 21 май, което вероятно показва, че Кремъл се е готвел да свърже победата в Бахмут с Деня на победата.

Пригожин твърди, че "Вагнер" ефективно е превзел Бахмут до 10 май и е прочистил града до 20 май, и се опита да обвини забавянето на превземането на града в задържането на боеприпаси от руското Министерство на отбраната (МО). Също така твърди, че неговата настъпателна операция "Бахмутска месомелачка" е убила половината украинска армия, твърдение, което руският ултранационалист Игор Гиркин обяви за невярно.

ISW: Обвиняват Пригожин, че готви преврат срещу Путин

ISW: Обвиняват Пригожин, че готви преврат срещу Путин

Русия прегрупира силите си в Украйна

Пригожин също така твърди, че Вагнер е отворил плацдарм за по-нататъшни настъпателни операции в Донбас и саркастично отбеляза, че руските редовни сили, подчинени на руското МО, ще могат да достигнат река Днепър, да превземат териториите на четирите анексирани области и да превземат украински крепости на запад и северно от Бахмут.

Ударите на Пригожин срещу Путин и руското министерство на отбраната - в комбинация с хвалбите му за постиженията на Вагнер - може да подскажат, че Пригожин е разочарован, че не е получил някаква обещана компенсация за победата си в битката за Бахмут. Руското МО може умишлено да е саботирало Пригожин дни или седмици преди 9 май, за да попречи на Вагнер да превземе оставащите няколко блока в западен Бахмут преди Деня на победата, както предполага Пригожин. Путин може умишлено да е пренебрегнал подобни саботажни усилия на Министерството на отбраната, за да избегне необходимостта да изпълни обещанието, което Пригожин смята, че Путин му е направил. Пригожин по-рано е заявявал, че ако са му били дадени 200 000 души персонал, "Вагнер" е щял да постигне още голям напредък на фронтовата линия.

Изявлението на Пригожин от 28 май и предишното му поведение може да показват, че той е предвиждал разширяване на "Вагнер" за сметка на руските конвенционални сили или замяна на руски военни служители с персонал.

ISW по-рано оцени, че Путин е склонен към риск, загрижен за здравето на своя режим и следователно е малко вероятно да удовлетвори напълно радикалните искания на Пригожин.

Групата "Вагнер" проведе според съобщенията незаконен митинг в подкрепа на Вагнер в Екатеринбург на 28 май, въпреки забраната на митинга от властите в Екатеринбург. Приблизително 100 до 150 коли на персонала и привържениците на "Вагнер" проведоха шествие от Екатеринбург до гробището в Березовски, Свердловска област, където привържениците положиха цветя на паметника на "Вагнер". Някои източници от руската опозиция твърдят, че местните власти изрично са забранили на "Вагнер" да проведе митинга.

Снимките показват луксозни автомобили, участващи в шествието, което предполага, че някои местни елити може да подкрепят "Вагнер".

Свердловска област е забележителен център на руската отбранителна промишлена база и руските власти наскоро извършиха няколко известни ареста там на лица, включително кореспондента на Wall Street Journal Еван Гершкович по обвинения в шпионаж. Гершкович по-специално пътува до Екатеринбург, за да докладва за критиките на Пригожин към директора на Историческия музей в Екатеринбург "Игор Пушкарев" и враждите му с руските регионални служители за разрешаването на мъртвите служители на "Вагнер" да получат погребения, еквивалентни на тези на редовния руски военен персонал.

Руският пропагандист Владимир Соловьов разкритикува бившия руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин на 27 май. Соловьов го обвини в дискредитиране на руската армия и заяви, че руските власти вече е трябвало да хвърлят Гиркин в затвора. Соловьов се оплака, че властите са преследвали други руски блогъри за дискредитиране на руската армия, но не са засегнали Гиркин. Гиркин отговори на 28 май, като отбеляза, че го критикуват, въпреки богатия му военен опит и подчерта, че Соловьов не е критикувал Пригожин, въпреки криминалното му досие и контрола върху "наемна армия".

Гиркин: Путин е конституционен инвалид! Ще предаде и Кремъл на Украйна

Гиркин: Путин е конституционен инвалид! Ще предаде и Кремъл на Украйна

Лидерът на Русия бил неспособен да направи каквото и да било за защита на страната и за провеждане на "специална операция"

Слуховете за разследване на Гиркин за дискредитиране на руската армия преди това придобиха известност в средата на април, по време на който Пригожин може да се е опитал да окаже натиск върху Гиркин и неговите мрежи за покровителство като част от продължаваща вражда за конкуренция за влияние и покровителство.

Местно издание на Република Саха посочи, че регионалният доброволчески батальон "Боотур-1" е част от доброволческия батальон БАРС-2 (Руски боен резерв).

Република Саха създаде доброволческия батальон Боотур-1 със 100 доброволци в края на юли 2022 г. под командването на члена на местната общност Александър Колесов. Около 90 доброволци от батальона Боотур-1 бяха разположени на фронтовата линия близо до град Харков през юли-август 2022 г., където част се слива с батальон БАРС-2.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) оцени, че сега Русия изисква от руските граждани да направят допълнителни жертви, за да подкрепят военните усилия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руски държавни медии и бизнес групи са отправили петиция до руското министерство на икономиката да разреши шестдневна работна седмица за работниците, без да предлага допълнително заплащане, за да отговори на изискванията на военновременния индустриален комплекс. Министерството на отбраната на Обединеното кралство добави, че пропагандистът на Кремъл Маргарита Симонян е отбелязала, че гражданите трябва да работят два допълнителни часа във фабриките за боеприпаси след дневната си работа.

Руските окупационни служители продължават насилствено да депортират украински деца в Русия под прикритието на програми за летни лагери. Ръководителят на украинската военна администрация на Луганска област Артем Лусохор съобщи, че руските окупационни власти са обявили създаването на ваканционен летен лагер в Русия за украински деца от окупирания от Русия район Щастия в Луганска област. ISW по-рано съобщи, че руските окупационни власти използват детските лагери като прикритие за насилствено депортиране на украински деца в Русия.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските служители планират да открият регионални клонове на "Защитници на отечеството" през юни, които ще предложат руски държавен фонд за подкрепа на участниците в "специалната военна операция".

Украинският център за съпротива съобщи, че руските служители ще се опитат да използват тези регионални офиси, за да събират данни за жителите, за да подкрепят разширяването на популярността на Единна Русия в окупирана Украйна.