Руските сили временно намалиха атаките си срещу обсадения град Бахмут, за да прегрупират и укрепят своите способности. Това заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр, цитирана от "Ройтерс".

Тази седмица руската частна военна компания "Вагнер" започна да предава позициите си на редовните руски войски, след като обяви пълен контрол над Бахмут, където се състоя най-дългата и кръвопролитна битка във войната.

В "Телеграм" Маляр посочи, че руските сили продължават да атакуват, но "общата офанзивна активност е намаляла".

"Вчера и днес не е имало активни боеве - нито в града, нито по фланговете", докладва тя и добави, че вместо това руските войски обстрелват покрайнините и подходите към Бахмут.

Британското разузнаване: Силите на Вагнер се изтеглят от Бахмут

Британското разузнаване: Силите на Вагнер се изтеглят от Бахмут

Те ще бъдат използвани за по-нататъшни настъпателни операции в Донбас

"Намаляването на нападателната активност на врага се дължи на факта, че войските се сменят и прегрупират", поясни Маляр и изтъкна, че врагът се опитва да засили способностите си.

По нейни думи украинските части "държат здраво" височините над Бахмут от север и юг, както и част от покрайнините, но през последните два дни не са напреднали, за да се съсредоточат върху "други задачи".

Командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски публикува видео, което по негови думи показва украински специални сили, действащи в разрушения град.

Очаква се Киев скоро да започне дългоочаквана контраофанзива в опит да си върне окупираната от Русия територия.

По-рано днес главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни публикува елегантно създадено видео, показващо украински войски, които полагат клетва и се подготвят за битка.

"Време е да си върнем своето", написа той.

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

Кремъл не се е отказал от сепаративен мир в Украйна