Промяна в политиката на администрацията на американския президент Джо Байдън, позволяваща на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за да нанесе удари по някои военни цели в малък район на руска територия, намали размера на сухопътното убежище на Русия.

Все още се запазва най-малко 84 процента от сухопътното убежище на Русия - територия в обхвата на украинските ATACMS.

Политиката на САЩ все още защитава по-голямата част от руския оперативен тил и дълбокия тил, като забранява на Украйна да използва ATACMS навсякъде в Русия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили могат да ударят всички законни руски военни цели в Белгородска, Курска и Брянска области. Далеч не е ясно обаче дали имат разрешения за това. Високопоставени американски служители описаха способността на Украйна да нанесе удари в Русия с GMLRS като географски ограничена до района на Харков и заявиха, че украинските сили могат да ударят руски военни обекти, "разположени точно през украинската граница", което предполага, че може да бъде забранено да нанася удари по руски военни цели по-далеч в тила или в други райони в Курска и Брянска области, които все още са в обсега на GMLRS.

Байдън: Не разрешаваме с нашите оръжия да се удря по Кремъл

Байдън: Не разрешаваме с нашите оръжия да се удря по Кремъл

Американските оръжия може да се ползват само за атакуване на руските сили, които обстрелват Украйна през границата, но не и в дълбочина в Русия

Изявленията също показват, че украинските сили може да бъдат ограничени да нанасят удари по руски военни цели, които не участват активно в наземни атаки и удари срещу Украйна.

Украинските сили вероятно са ударили руски изтребител Су-57 на летище Ахтубинск в Астраханска област между 7 и 8 юни. Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) публикува сателитни изображения на 9 юни, за които се съобщава, че показват самолета Су-57 на летището на юни 7 и повреден Су-57 след удара на 8 юни, но не пое изрично отговорност за атаката.

Сателитното изображение от 8 юни показва следи от изгаряния от експлозия, но мащабът на щетите на Су-57 не е ясен от предоставените кадри. ГУР съобщи, че руските сили използват самолетите Су-57 за изстрелване на крилати ракети Х-59/69 и че руските въздушно-космически сили (ВКС) имат на въоръжение много малко самолети Су-57. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че ГУР е ударил един от шестте действащи самолета Су-57 и че руските сили конструират още шест самолета.

Говорителят на ГУР Андрий Юсов заяви, че може да е имало два самолета Су-57 на летището по време на удара на 8 юни и че ГУР оценява щетите от битката.

Руски блогъри се възползваха от удара от 8 юни, за да критикуват руското военно командване, че не е построило хангари, за да скрият руските самолети от украински удари и твърдят, че руските сили могат да построят хангари на всяко военно летище в Русия на цената на един самолет Су-57.

Украйна: Поразихме руско СУ-57

Украйна: Поразихме руско СУ-57

Разузнаването се позовава на сателитни снимки на летище "Ахтубинск" в Астраханска област

Су-57 струват около 35 милиона долара.

Украинските сили може да са ударили голям руски десантен кораб или патрулен катер в Йейск, Краснодарски край в нощта на 8 срещу 9 юни. Sky News съобщи на 9 юни, че украински военен източник е заявил, че украинските сили са ударили руски десантен кораб от клас Ropucha на неустановено място на 8 юни вечерта.

Съобщава се, че източникът е заявил, че руските сили наскоро са преместили кораба от Черно море в Азовско море и че корабът е петият кораб от клас Ropucha, който украинските удари са потопили или "направили негодни за експлоатация". Sky News съобщи, че източникът е заявил, че ударът показва, че руските сили "не могат да действат свободно" в Черно море и че ударът е "осуетил ред руските доставки на боеприпаси и ключови военни доставки" до неопределени места. Украинският канал Crimean Wind и украинският съветник на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко съобщиха на 9 юни, че украински дрон е ударил руски кораб близо до пристанището на Йейск, Краснодарски край в нощта на 8 срещу 9 юни.

Crimean Wind съобщи, че сателитни изображения от сутринта на 9 юни предполагат, че украинските сили може да не са ударили голям десантен кораб, но може да са ударили патрулен кораб от клас Василий Биков.

Сателитните изображения също показват нефтено петно в района, което не присъства в сателитните изображения, събрани по-рано. Украински официални лица не са коментирали докладваната стачка към момента на тази публикация и ISW не може независимо да потвърди удара. Сателитни изображения, събрани на 5 юни, показват, че Русия е преместила най-малко 18 военноморски кораба, включително два патрулни кораба от клас "Василий Буков" и неуточнен брой десантни кораби от клас "Ропуча", от пристанището в Новоросийск, като се съобщава, че някои от корабите са плавали към Крим от 6 юни.

Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви на 7 юни, че руският флот вероятно е прехвърлил голяма група кораби в Черно и Азовско море, за да намали уязвимостта им от удари с украински дронове.

Съгласуваните усилия на Кремъл да отстрани и арестува висши служители на руската отбрана може да обхванат и цивилни служители от регионалната администрация. Руските власти арестуваха заместник-губернатора на Тюменска област Вячеслав Вахрин на 9 юни, ръководителя на комисията по бюджет и данъци на Република Карелия Виталий Красулин на 29 май, съветника на губернатора на Орловска област Сергей Лежнев на 27 май и заместник-губернатора на Краснодарския край Сергей Власов на 24 май за различни обвинения в измами и подкупи.

Руските власти са задържали най-малко петима висши служители на руското министерство на отбраната и бивши военни командири от края на април 2024 г., а The Moscow Times съобщи на 24 май, че това са първите от стотици очаквани арести.

Русия задържа за подкупи и вицегубернатора на Краснодарския край

Русия задържа за подкупи и вицегубернатора на Краснодарския край

Пореден арест по това обвинение за лице на ръководен пост

Неназован действащ руски правителствен служител каза пред The ​​Moscow Times, че арестите може да се превърнат в най-мащабното усилие за отстраняване на руски военни служители в съвременната руска история.

Руските власти може да възнамеряват да използват прикритието на антикорупционни кампании, за да извършат отстраняване на служители на руската отбрана и биха могли лесно да повторят подобни усилия срещу цивилни служители в руски федерални субекти.

Депутатите от Калининградска област предложиха на 9 юни да бъдат уволнени всички губернатори, признати за чуждестранни агенти, вероятно друг механизъм или информационно оправдание, което руските власти може да се опитат да използват, за да отстранят служители от регионалните администрации.

Отстраняването и арестуването на регионални служители идва на фона на очевидните усилия на руския президент Владимир Путин да отстрани от власт политическите и военни фигури, които загубиха доверието му през 2022 и 2023 г.

Путин може също така да се опита да лиши от власт регионалните служители, които са загубили доверието му, и да промени баланса кои регионални служители имат неговата благосклонност. По-специално, наскоро Путин подкрепи губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF), което предполага, че Беглов в момента може да има благоволението на Путин въпреки миналите си противоречия.

Прокремълският опозиционен блок "Победа на Молдова" проведе втория си конгрес в Москва на 9 юни след поредица от срещи между прокремълски политици от молдовската опозиция и руски официални лица от 6 до 9 юни. Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че политици от Избирателният блок "Победа" обсъди президентските избори в Молдова на 20 октомври 2024 г. и референдума за присъединяването на Молдова към Европейския съюз (ЕС).

ЕК предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС през юни

ЕК предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС през юни

Брюксел бърза преди началото на унгарското председателство

Санкционираният от САЩ молдовски политик и основател на блока "Победа" Илан Шор заяви, че е уверен, че блокът "Победа" може да победи президента на Молдова Мая Санду на президентските избори в Молдова през октомври 2024 г. и ще "използва всички необходими методи", за да постигне тази цел и да освободи Молдова от "проевропейски бандити", които в момента ръководят Молдова.

Шор заяви, че единственият начин за "съживяване на Молдова" е Молдова да се присъедини към доминирания от Кремъл Евразийски икономически съюз (ЕАЕС) и че блокът "Победа" работи за това. Председателят на парламентарната група на блока "Победа" Василе Болеа заяви, че Молдова става втората страна, която се отвръща от Русия - позовавайки се на Украйна като първа - и че проруската опозиция в Молдова ще се съпротивлява на това.

Свързаният с Кремъл губернатор на молдовския проруски автономен регион Гагаузия Евгения Гуцул заяви, че блокът Победа е провел конгреса си в Русия, защото молдовското правителство заплашва молдовските опозиционери и твърди, че Молдова ще бъде въвлечена в конфликта в Украйна, ако молдовците гласуват за присъединяване ЕС.

Гуцул също се срещна с редица служители на Кремъл и руски губернатори по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, което допълнително затвърди връзките ѝ с Кремъл. Гуцул се срещна за кратко с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на 9 юни и подчерта желанието на Гагаузия за по-голямо сътрудничество с Русия.

Гуцул се срещна и с депутата от Държавната дума на Единна Русия Николай Валуев; Генералният директор на Руската федерална агенция за Общността на независимите държави (ОНД), сънародниците, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество (Россотрудничество) Евгений Примаков; Ръководителят на Република Татарстан Рустам Миниханов; губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов; и няколко други регионални служители на 6, 7 и 8 юни. Гуцул също присъства на панел за "традиционните ценности" с ветеран руски пропагандист и главен редактор на RT Маргарита Симонян на 8 юни.

Гуцул също така твърди, че ще се срещне отново с руския президент Владимир Путин в бъдеще въпреки натиска от страна на молдовското правителство, но не уточни времева рамка за тази среща.

Съдът в Молдова започва процес срещу проруския лидер на Гагаузия

Съдът в Молдова започва процес срещу проруския лидер на Гагаузия

Според прокурорите Гуцул е участвала в незаконно финансиране на промосковската партия "Шор"