Кремъл полага целенасочени усилия за отстраняване на високопоставени руски служители в областта на отбраната и вероятно е разширил обхвата на тези усилия, като е обхванал и висши офицери, командващи руските бойни операции в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Петима висши служители на руското МО и бивши военни командири бяха арестувани по обвинения в корупция след ареста на руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов на 24 април.

Руски вътрешен източник по-рано заяви, че още шестима служители на МО планират да подадат оставка след отстраняването на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу от Министерството на отбраната.

Кремъл вероятно използва прикритието на обвиненията в корупция като претекст, за да скрие истинските причини за отстраняването на конкретни лица от Министерството на отбраната и висши военни, които са изпаднали в немилост, както наскоро оцени ISW.

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

ФСБ е разпитала първия заместник-министър на отбраната Руслан Цаликов

Руските гранични служби премахнаха буйове в естонските води на река Нарва, която очертава естонско-руската международна граница, вероятно за да създадат условия за по-нататъшно поставяне под въпрос на морските граници и да изпитат решимостта на НАТО.

Съобщава се, че избрани американски служители настояват за преразглеждане на настоящата политика на Белия дом, която забранява на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия.

Говорителят на полското външно министерство Павел Вронски заяви на 23 май, че Полша обмисля да използва своята противовъздушна отбрана, за да защити украинското въздушно пространство от руски удари.

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май съдът ще гледа жалбата му

На 23 май Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна извърши серия от удари с безпилотни самолети по руски отбранителни промишлени обекти в Република Татарстан.

Иранските лидери използваха повода за погребалните събития на президента Ебрахим Раиси, за да подчертаят тесните връзки с Армения, дори когато напрежението между Ереван и Москва продължава да се увеличава.

Украйна удари Крим
Обновена

Украйна удари Крим

Има съобщения за серия от експлозии

Украинските сили напреднаха край Лукянци и Кременна, а руските сили напреднаха край Берестово, Часов Яр, Авдеевка, град Донецк и Велика Новосилка.

Руското министерство на отбраната (МО) предложи да се прилагат редовни военни наказания за доброволците, вероятно като част от продължаващите усилия на МО за тяхното официализиране.