Вестник "Ню Йорк таймс" (NYT) публикува статия на член на редакционната си колегия, в която призовава Украйна да започне преговори с Русия и да ѝ отстъпи територии, след като се появиха съобщения, че руският президент Владимир Путин използва задкулисни канали и посредници, за да изрази интереса си към прекратяване на огъня.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)

Становището до голяма степен пренебрегва почти постоянните публични сигнали на Кремъл за продължаващите максималистични цели на Русия в Украйна. В статията се твърди, че Украйна не бива да "пропуска" тази възможност за евентуално постигане на примирие, въпреки че има множество причини да се смята, че сигналите на Путин в подкрепа на примирието може да не са искрени, като например доказаната недостоверност на Путин и възможността той да възнамерява да използва времето, прекарано в продължителни преговори, в своя политическа и военна полза.

В статията се твърди, че не е необходимо Украйна да си възвърне цялата територия, за да излезе победител от войната, а че една "силна, независима, просперираща и сигурна", ориентирана към Запада Украйна също е победа. Материалът призовава украинския президент Володимир Зеленски да се включи в преговорите за прекратяване на огъня и да не възприема преговорите като поражение, като косвено обвинява Зеленски - а не Путин - за липсата на сериозни преговори.

Аргументът на статията имплицитно се основава на предположението, че съобщенията за задграничните комуникации на Путин отразяват по-точно мислите и желанията му, отколкото постоянната публична реторика на него и на други служители на Кремъл.

Реториката на Кремъл както пред международната, така и пред вътрешната аудитория многократно е показвала, че Русия не се интересува от добросъвестни преговори с Украйна или Запада и възнамерява да постигне максималистичните си цели в Украйна - които са напълно несъвместими със силна, независима или сигурна Украйна, която е част от Запада.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев например даде интервю за руската държавна медия РИА Новости на 28 декември, в което в отговор на въпрос за възможността за преговори през 2024 г. той заяви, че войната ще продължи и че целите на Русия в Украйна остават "разоръжаването на украинските войски" (алтернативна формулировка на дългогодишното руско искане за "демилитаризация" на Украйна) и " отхвърлянето от сегашната украинска държава на идеологията на неонацизма (алтернативна формулировка на многократните искания на Кремъл за "денацификация" на Украйна).

Медведев отново подчерта, че войната ще продължи, докато Русия не постигне смяна на режима в Украйна, и също така заяви, че Одеса, Днепропетровск, Харков, Николаев и Киев (нито един от които Русия в момента не е окупирала) са "руски градове", и се оплака, че те все още са отбелязани като украински градове на картите.

Коментарите на Медведев подсилват многобройните други индикации, че Русия възнамерява да анексира или да окупира с военна сила територия отвъд настоящата линия на съприкосновение и отвъд четирите (незаконно) анексирани области и Крим.

Медведев също така заяви, че Русия винаги е била отворена за преговори с Украйна и че преговорите могат да продължат до "пълното поражение и капитулация" на Украйна - в съответствие с дългогодишната оценка на ISW, че Русия не възнамерява да води сериозни и добросъвестни преговори с Украйна и че максималистичните цели на Русия, които са равносилни на украинска и западна капитулация, остават непроменени.

От друга страна, украинското правителство последователно работи по своя мирен план от 10 точки и на 19 декември Зеленски заяви, че Украйна се подготвя да може в бъдеще да представи мирната формула на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров направи редица изявления на 28 декември, които също противоречат на съобщенията за задгранични съобщения, на които се опират статията на NYT и други подобни аргументи.

На 28 декември в друго интервю за РИА "Новости" Лавров заяви, че "намеците и изтичането на информация" в западните медии показват, че Западът иска да търси начин да сложи край на войната в Украйна, като същевременно обяви украинска победа - вероятно в отговор на западните съобщения за готовността на Русия да преговаря.

Лавров също така заяви, че украинските искания за връщане на границите от 1991 г. са равносилни на "искания за геноцид". Лавров твърди, че украинците и руснаците са "един народ", и изразява съжаление за разпадането на Съветския съюз, след което милиони руснаци са останали извън границите на Руската федерация, което повтаря много изявления на Путин.

2024 – годината, в която Путин ще победи?

2024 – годината, в която Путин ще победи?

Фредерик Ансел: Имаме си работа с някой, който се опитва да закусва с всеки нов конфликт, с всяка нова криза

Изявленията на Лавров изглежда се позовават на концепцията на Кремъл за "сънародниците в чужбина", която се използва, за да се оправдае определението на Русия за нейния "суверенитет" и правото ѝ да защитава етническите руснаци и рускоговорящите извън нейните граници. Наскоро Кремъл се върна към концепцията за "сънародниците в чужбина", за да оправдае войната си в Украйна и когато обсъжда имперските реконкисти на Русия в и извън Украйна.

Фокусът на статията върху необходимостта Украйна да отстъпи земята си, накрая, замъглява ужасите, които руската окупация причинява на украинския народ, живеещ на тази земя. Руските сили и администрации провеждат широкомащабни и умишлени кампании за етническо прочистване, като насилствено и незаконно депортират украинци в Русия и ги заменят с руснаци и мигранти в Русия.

Руските администрации са депортирали незаконно десетки хиляди украински деца в Русия по различни схеми, включително като са карали руски семейства да ги осиновяват.

Руската администрация систематично работи за премахване на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в районите, които руските сили окупират, както ISW многократно е документирала.

Много от тези дейности изглежда нарушават Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и заслужават поне да бъдат споменати в дискусиите за това как президентът на Украйна трябва да предаде украинската земя и народ на Русия.

Русия официално изпрати на фронтовата линия в Украйна батальон, съставен от украински военнопленници, което още веднъж потвърждава безбройните явни руски нарушения на Женевската конвенция за военнопленниците.

Путин обещал пред Си Дзинпин победа в Украйна дори и след 5 години война

Путин обещал пред Си Дзинпин победа в Украйна дори и след 5 години война

Пекин променил политиката си

Руските държавно контролирани издания РИА "Новости" и "Россия-1" съобщиха на 28 декември, че войниците от батальона "Богдан Хмелницки", сформиран от украински военнопленници и подчинен на формированието "Каскад" на Министерството на вътрешните работи на Донецката народна република (ДНР), са взели участие в първия си бой срещу украинските сили край Урожайне, Западна Донецка област.

Преди това, на 27 октомври, руски медии съобщиха, че батальонът е набрал около 70 украински военнопленници от наказателни колонии в Русия и ги е изпратил да се обучават, преди да се разположат в района на западната Донецка област в началото на ноември.

ISW продължава да преценява, че използването на украински военнопленници в батальона "Богдан Хмелницки" вероятно представлява нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците, която забранява използването на военнопленници във военни дейности на страната на силата, която ги е пленила, и гласи, че "никой военнопленник не може по никакъв повод да бъде изпращан или задържан в райони, където може да бъде изложен на огъня на зоната на бойните действия", и не може да бъде "наеман на работа, която има нездравословен или опасен характер".

Неотдавнашни случаи на очевидно руско нарушаване на Женевската конвенция за военнопленниците вероятно уличават елементи от станалата печално известна 76-а гвардейска въздушнощурмова дивизия (ВДВ) в злоупотреба с военнопленници.

Сергей Шойгу докладва на Путин, че Маринка е превзето

Сергей Шойгу докладва на Путин, че Маринка е превзето

В Маринка имало над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепена точка

Кадри от дронове от 27 декември показват, че руските сили екзекутират трима украински военнопленници близо до Роботине, в западната част на Запорожка област, а кадри от 13 декември допълнително показват, че руските сили в този район използват украински военнопленници като жив щит.

На 28 декември украинският главен прокурор потвърди автентичността на видеозаписа от 27 декември и предположи, че за екзекуциите вероятно са отговорни елементи от руската 76-а дивизия ВДВ, като се има предвид, че 76-а дивизия е основното руско формирование, действащо край Роботине.

Радио "Свободна Европа/Радио "Свобода" (RFE/RL) изказа подобно предположение, че видеозаписът от 13 декември уличава елементи от 234-ти полк на 76-та дивизия на ВДВ в престъпление, свързано с използването на украински военнопленници като жив щит в същия район.

Различни независими разследвания през 2022 г. потвърдиха, че 76-та дивизия ot ВДВ, и по-специално нейният 234-ти полк, са участвали в умишлена "операция за прочистване", при която са избити украински цивилни граждани в Буча, Киевска област.

Точният състав на 234-ти полк на ВДВ вероятно се е променил след клането в Буча, но продължаващото участие на този полк в очевидни военни престъпления предполага, че по-широкото командване на ВДВ може да насърчава или поне да не работи активно за предотвратяване на подобни практики като част от своя начин на действие.

ISW: Иска ли наистина Путин примирие с Киев?

ISW: Иска ли наистина Путин примирие с Киев?

Никога не може да се доверяваме сляпо на руския президент, според Института за изследване на войната

Съобщава се, че до 31 декември 2023 г. руското военно командване ще разформирова оперативно-бойното тактическо формирование "Каскад" на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Донецката народна република (ДНР), вероятно като част от продължаващата кампания на Русия за формализиране на силите. МВР на ДНР сформира "Каскад" през 2017 г. и оттогава "Каскад" действа полунезависимо като руско нередовно формирование.

Известен руски милблогър заяви на 26 декември, че руското Министерство на отбраната (МО) ще разформирова едно от "най-опитните, боеспособни и добре координирани подразделения" в Донбас, след като руският Генерален щаб нареди на "Каскад" да се изтегли от позициите си и да се разформирова до 31 декември.

Милблогърът добави на 27 декември, че руското военно командване вече е започнало да изтегля елементи на "Каскад" от фронтовата линия, включително 90 от артилерийските му системи и елементи за безпилотно разузнаване.

Милблогърът добави, че "Каскад" има общо 9000 души персонал и заяви, че руските власти се опитват да разпуснат формированието преди новогодишните празници, за да отклонят вниманието от истинските си намерения да изземат имуществото и активите на Каскад.

Милблогърът твърди, че мнозина са го обвинили в лъжа, но намеква, че е в контакт с личния състав на "Каскад" и отбелязва, че пресслужбата на "Каскад" не се е опитала да отрече или омаловажи първоначалния му доклад.

Путин изпращал сигнали, че е готов за прекратяване на огъня

Путин изпращал сигнали, че е готов за прекратяване на огъня

Първите знаци били подадени още през есента на 2022 г.

Руски потребител на социални медии, който твърди, че има връзки с елементи на формированието, твърди, че "Каскад" не се разпуска, а по-скоро се реформира в нова организация.

Украински военни разкриха, че от началото на пълномащабната инвазия руските сили са изстреляли около 7400 ракети и 3900 удара с дронове Shahed срещу Украйна.

Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) заяви на 28 декември, че от началото на пълномащабното нахлуване Русия е изстреляла около 7400 ракети срещу Украйна, включително около 2470 ракети С-300/400, 900 ракети "Искандер-М" и 48 ракети "Кинжал".

Украинският StratCom също така съобщи, че руските сили са изстреляли срещу Украйна около 3700 безпилотни летателни апарата Shahed, от които украинските сили са унищожили около 2900.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви на 28 декември, че на 28 декември в Черно море са се наредили три руски ракетни носителя "Калибр" - включително две неуточнени подводници и фрегатата "Адмирал Макаров" клас "Адмирал Григорович" - и предупреди за повишен риск от руски ракетни удари, тъй като руски ракетни носители не са се намирали в Черно море от "много дълго време".

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че през нощта на 27 срещу 28 декември руските сили са изстреляли осем безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, и че украинските сили са свалили седем безпилотни летателни апарата над Днепропетровска, Кировоградска и Запорожка област.

Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Нямаме никакви индикации, че Путин ще се откаже от опитите си да окупира все повече територии

Руските мини продължават да застрашават гражданските плавателни съдове в Черно море, но вероятно няма да възпрепятстват използването на хуманитарния коридор в Черно море от граждански плавателни съдове.

На 28 декември Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руска морска мина е повредила граждански кораб, плаващ под панамски флаг в Черно море, докато корабът е пътувал към пристанище на река Дунав, за да вземе зърно, като е предизвикала пожар на кораба и е ранила двама членове на екипажа.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че бурното време често увеличава риска от попадане на кораби на мини и отбеляза важността на продължаващата международна подкрепа за разминирането на Черно море.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк съобщава, че към декември 305 граждански плавателни съдове са превозили над 10 млн. тона зърно и други товари през гражданския коридор в Черно море, вероятно след като първият граждански плавателен съд успешно е отплавал от украинско пристанище през коридора на 15 август.

Много е вероятно гражданските кораби да продължат да използват коридора въпреки рисковете от руски мини, но руската милитаризация на Черно море продължава да представлява риск за гражданските кораби, които изпълняват критични задачи по транспортиране на зърно. Съобщава се, че през януари 2024 г. Турция, Румъния и България планират да подпишат споразумение за разминиране на руските военноморски мини, които се носят в западната част на Черно море.

На 27 декември Министерството на отбраната на САЩ обяви пакет от мерки за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 250 млн. долара.

ISW: Само Украйна с помощ от Запада може да пречупи Путин

ISW: Само Украйна с помощ от Запада може да пречупи Путин

Япония чрез трети страни ще въоръжава Украйна

Затвореният руски ултранационалист и бивш руски офицер Игор Гиркин призна за края на президентската си кампания, след като не успя да се регистрира в руската Централна избирателна комисия (ЦИК) на 27 декември.

Руското движение "Стрелков" (Игор Гиркин) (РДС), което организираше кампанията на Гиркин от негово име поради лишаването му от свобода, обяви на 27 декември, че руските власти не са позволили на Гиркин да се срещне с нотариус, за да провери подписите в подкрепа на президентската му кандидатура.

На 28 декември движението публикува изявление на Гиркин, в което той заявява, че "не си прави илюзии", че ще успее в "многопластовата система от пречки, създадена от самата система".

Гиркин твърдеше, че Русия наближава време на трудности (вероятно имайки предвид руската политическа криза "Време на трудности" в началото на XVII в., предшестваща възхода на династията Романови) и че способността на Русия да излезе от трудностите зависи от способността ѝ да се обедини и организира.

Гиркин обяви намерението си да се кандидатира на президентските избори в Русия през 2024 г. на 19 ноември.

Руското МО награди видни руски военни блогъри за приноса им към "военно-патриотичната" и "военно-политическата" сфера, отразявайки предишните усилия на Кремъл да се хареса и кооптира на по-широката руска общност от военни блогъри.

На 28 декември руският пропагандист Владимир Соловьов съобщи, че руското МО е връчило награди на ръководителя на проекта "Рибар" Михаил Звинчук и творческия директор Валерия Звинчук за усилията им във военно-патриотичното възпитание и военно-политическата работа за руските въоръжени сили.

Преди това, на 16 ноември, Владимир Путин връчи на Звинчук руския орден "За заслуги към Отечеството" втора степен за усилията на Звинчук в подкрепа на руската война в Украйна.

Тогава ISW прецени, че награждаването на Звинчук от Путин, чийто канал "Рибар" е събрал 1,19 млн. последователи към 28 декември 2023 г., вероятно е било опит за придобиване на контрол над често критичното информационно пространство на военните блогъри.

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Авторите на материала рисуват песимистична картина

Тонът на отразяването на Рибар е станал забележимо по-благосклонен към руските военни неуспехи в Украйна и по-малко открито критичен към руското МО от есента на 2022 г., когато Звинчук започна да се появява като водещ военен анализатор по руската държавна телевизия.

Фактът, че Звинчук вече притежава както награди на МО, така и президентски награди, предполага, че руското ръководство се стреми да кооптира и контролира репортажите на милиблогърите за войната в Украйна и се надява да използва примера на Звинчук, за да стимулира подобни благоприятни за Кремъл репортажи от други милиблогъри.