Украйна се защитава от незаконната руска военна интервенция и агресия от 10 години насам.

Това припомня в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Русия наруши ангажиментите си за зачитане на украинския суверенитет и териториална цялост и започна своята продължаваща вече десетилетие военна интервенция в Украйна на 20 февруари 2014 г., когато руски войници без опознавателни знаци (известни още като "малки зелени човечета", а според международното право - като незаконни бойци) се разположиха в Крим.

Разполагането на тези руски войници без униформи последва месеци на протести в Украйна срещу проруския украински президент Виктор Янукович заради отказа му да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС), одобрено от украинската Рада.

Правителството на Янукович убиваше и по всякакъв друг начин малтретираше мирни украински протестиращи, което доведе до организирано протестно движение, призоваващо за оставката на Янукович. Това украинско движение - Движението Евромайдан - достигна кулминацията си в Украинската революция на достойнството, по време на която Радата гласува за свалянето на Янукович, който след това избяга в Русия с помощта на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин счете тези събития за недопустими и започна хибридна война срещу Украйна, докато движението Евромайдан все още беше в ход, с цел да възстанови руския контрол над цяла Украйна.

Военната интервенция на Русия в Крим и Донбас през 2014 г. наруши многобройни руски международни ангажименти за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително признаването на Украйна като независима държава от Русия през 1991 г. и Меморандума от Будапеща от 1994 г., в който Русия изрично се ангажира да не подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Голямата стратегическа цел на Русия да си възвърне контрола над Украйна остана непроменена през десетилетието от началото на незаконната ѝ намеса в Украйна. Първостепенната стратегическа цел на Русия в Украйна, проявена за първи път при нахлуването в Крим и Донбас през 2014 г., беше и остава унищожаването на суверенитета на Украйна и възстановяването на проруско украинско правителство, подчинено на ръководството на Москва.

Русия започна незабавни усилия за демонтиране и изкореняване на украинската идентичност в Крим, затвърждаване на военното си присъствие на полуострова и насилствено интегриране на Крим в Руската федерация по множество пътища, като същевременно насърчаваше паралелна кампания за политическа подривна дейност, за да унищожи способността на Украйна да се противопостави на доминиращото руско влияние.

Русия работи усилено, за да прикрие големите си стратегически цели за възвръщане на контрола над Украйна между 2014 г. и началото на пълномащабната инвазия през 2022 г.

Кремъл успешно използва дезинформация, за да замъгли целите на Русия в Украйна пред много западни лидери. Путин извлече ценни поуки от начина, по който Западът реагира на първоначалното нахлуване на Русия в Украйна, и приспособи информационните операции на Русия, за да прикрие големите си стратегически намерения спрямо Украйна в годините, предшестващи пълномащабното нахлуване през 2022 г.

Путин успя да убеди много западни лидери, че Русия има ограничени цели в Украйна: че Москва се стреми само към контрол над Крим или че Русия се стреми само да окупира части от Източна Украйна, например.

Киев унищожил руска бригада с две ракети HIMARS

Киев унищожил руска бригада с две ракети HIMARS

Кремъл мълчи за инцидента

Русия също така замазваше истинските си намерения в Украйна, като разпространяваше лъжата, че действията на Русия в Украйна са насочени към предотвратяване на разширяването на НАТО.

Движението Евромайдан и Революцията на достойнството никога не са били свързани с НАТО - те бяха свързани с желанието на Украйна да се асоциира с ЕС. В годините между 2014 и 2022 г. обаче Русия успя да замърси глобалното информационно пространство със заблудата, че пронатовската политика в Украйна е принудила Русия да се възползва от нея.

Макар че механизмите, които Русия използва, за да прикрие намеренията си в Украйна, се адаптираха и развиха през последното десетилетие, големите стратегически цели на Русия - да контролира Украйна и да лиши украинците от правото им да избират собственото си бъдеще - се запазиха и вероятно няма да се променят, докато Русия не бъде победена.

Кремъл продължава информационните операции, за да убеди западната аудитория и лидери, че Русия има ограничени цели в Украйна, за да подхрани призивите за преговори при условия, които биха унищожили независимостта на Украйна и биха навредили на Запада.

Съобщава се, че руското военно разузнаване се е поучило от неуспехите си през последните години и е подновило усилията си срещу държавите от НАТО.

На 20 февруари Кралският институт на обединените служби (RUSI) публикува доклад, в който се твърди, че руските специални служби се стремят да разширят капацитета си по няколко начина, които представляват стратегическа заплаха за членовете на НАТО, включително да възстановят апарата си за набиране, обучение и подкрепа, за да проникнат по-добре в европейските държави; да приемат предишните функции на Групата "Вагнер" и да осъществяват агресивни партньорства с африкански държави, за да изместят западните партньорства; да използват ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, за да разширят значително руското влияние сред чеченското и мюсюлманското население в Европа и Близкия изток и в крайна сметка да подкопаят западните интереси.

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

След няколко мащабни провала руското разузнаване възвърна професионализма си

Кралският институт на обединените служби отбеляза, че през последните няколко години руските разузнавателни служби са претърпели множество провали в разузнаването, включително проваленото отравяне на вече покойния опозиционен лидер Алексей Навални от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), прекалено самоуверената оценка на руските военни способности от страна на ФСБ преди нахлуването в Украйна през 2022 г, масовото експулсиране на агенти на руската Служба за външно разузнаване (СВР) от посолства по целия свят, както и разкриването от Белингкат на неуспешното отравяне на дезертиралия руски разузнавач Сергей Скрипал от подразделение 29155 на руското Главно военно разузнаване (ГРУ).

RUSI отбелязва, че ГРУ е реформирала отдел 29155 и е създала "Служба за специални дейности", за да повиши оперативната сигурност и сигурността на данните, и започва да набира лица без военен опит, за да затрудни идентифицирането им от Запада.

Кралският институт на обединените служби съобщи, че заместник-ръководителят на руската президентска администрация Сергей Кириенко отговаря за създаването на "специални комитети" за провеждане на информационни операции срещу Запада - оценка, която съответства на предишни съобщения на Washington Post за предполагаеми документи на Кремъл, в които се посочва ролята на Кириенко в широкомащабни кампании за дезинформация.

Украинският център за борба с дезинформацията съобщи на 20 февруари, че руските специални служби са увеличили значително операциите си в страните членки на НАТО и в Украйна като част от мащабни усилия за дезинформация, целящи да деморализират украинските военни.

Естонската полиция за сигурност например съобщи, че естонските служби за сигурност са задържали 10 души за участие в предполагаема дейност на руските специални служби в Естония между декември 2023 г. и февруари 2024 г.

Подобни тактики за контрол на подривната дейност вероятно подкрепят краткосрочните и средносрочните цели на Кремъл за разваляне на западната военна помощ за Украйна и възстановяване на разузнавателния капацитет в подкрепа на дългосрочните цели срещу държавите от НАТО.

Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу се похвалиха с превземането на Авдеевка от руските войски.

Руските военни иззеха украинско оръжие в Авдеевка

Руските военни иззеха украинско оръжие в Авдеевка

Склад с вносни боеприпаси, танк и бойна машина на пехотата

Шойгу информира Путин за превземането на Авдеевка и за по-широките руски военни усилия в Украйна на среща на 20 февруари, по време на която и Путин, и Шойгу засилиха информационната операция, която руското Министерство на отбраната (МО) започна на 19 февруари и която има за цел да посее недоволство и недоверие към украинското командване заради предполагаемото хаотично изтегляне на украинците от Авдеевка.

Шойгу използва брифинга и последвалото интервю за кремълската информационна служба ТАСС, за да представи петмесечната руска настъпателна операция за превземането на Авдеевка като изумителен успех с минимални загуби, въпреки че по украински и руски оценки руските загуби в битката за Авдеевка са между 16 000 и 47 000 души.

Шойгу твърди, че руската операция по превземането на Авдеевка е оперативен успех, тъй като украинските сили отдавна са укрепили селището, но Шойгу не твърди, че превземането на селището ще осигури някакви конкретни оперативни ползи - както наскоро твърдеше за превземането от Русия на други малки селища в Донецка област.

Шойгу също така заяви, че руските сили са нанасяли до 450 високопрецизни въздушни удара на ден през последните дни на руските усилия за превземане на Авдеевка.

ISW: Русия забавя темпото на фронта след Авдеевка

ISW: Русия забавя темпото на фронта след Авдеевка

Украинските издания "Украинская правда", "Апостроф", Liga.net и "Телеграф" съобщиха на 18 февруари, че техните акаунти в социалните медии са били хакнати

ISW оценява, че руските сили вероятно са установили временно ограничено и локализирано превъзходство във въздуха през този период.

Шойгу също така твърди, че руските сили са завзели изцяло Кринки в източната (лява) част на Херсонска област, въпреки че наличните визуални данни от открити източници и украинските и руските доклади сочат, че украинските сили поддържат ограничен плацдарм в района.

Към момента на публикуване на тази публикация ISW не е наблюдавала визуални доказателства за скорошен забележителен руски напредък в близост до ограничения украински плацдарм в и край Кринки, а говорителят на украинското Южно оперативно командване полковник Наталия Хуменюк съобщи, че украинските сили продължават постепенно да разширяват плацдарма си в района.

Руските военни блогъри твърдят, че редовните позиционни боеве край Кринки са продължили на 19 и 20 февруари и не отбелязват никакви руски успехи в района.

Вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) съобщи, че при изтеглянето на украинските войски от Авдеевка стотици украински военнослужещи може да са останали "без отчет". На 20 февруари NYT съобщи, позовавайки се на двама украински военнослужещи, че около 850 до 1000 украински военнослужещи "изглежда са били пленени или са в неизвестност" след изтеглянето на украинските войски от Авдеевка.

NYT съобщи, че неуточнени висши западни служители са заявили, че диапазонът на очевидните загуби на украински персонал "изглежда точен".

NYT съобщи, че някои неназовани западни служители са заявили, че украинските сили не са успели да проведат организирано изтегляне от Авдеевка на 16 и 17 февруари, което е довело до очевидния "значителен брой пленени войници". Личният състав, който е "безследно изчезнал", включва убитите в бой, ранените в бой, изчезналите в бой и пленените.

Лондон: Руските сили се нуждаят от почивка и прегрупиране след превземането на Авдеевка

Лондон: Руските сили се нуждаят от почивка и прегрупиране след превземането на Авдеевка

Британското разузнаване очаква кратко забавяне на фронта около превзетия град

ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства от открити източници за масови загуби на украински личен състав или пленници в такъв мащаб, а руското информационно пространство обичайно показва такива доказателства, когато разполага с тях.

Липсата на доказателства от открити източници обаче не доказва, че докладът на NYT е неверен, и ISW продължава да следи информационното пространство за доказателства, въз основа на които да направи оценка на резултата от украинското изтегляне.

На 20 февруари "Киев независим" съобщи, че част от украинските сили са извършили неорганизирано изтегляне от опорния пункт "Зенит" южно от Авдеевка и са понесли големи загуби.

ISW отбеляза, че тази украинска позиция е била единствената идентифицирана тактически обкръжена позиция по време на украинското изтегляне от Авдеевка.

Украинските власти започнаха разследване на допълнителни очевидни руски нарушения на Женевските конвенции за военнопленниците в Запорожка област.

Украинската главна прокуратура заяви на 20 февруари, че е започнала разследване на публикуваните на 20 февруари кадри, на които се вижда как руските сили екзекутират трима украински военнопленници край Роботине на 18 февруари.

Убийството на военнопленници е в нарушение на член III от Женевската конвенция за третиране на военнопленници.

Преди това украинската главна прокуратура започна разследване на кадри, показващи руска екзекуция на украински военнопленници и руски войници, използващи украински военнопленници като жив щит край Роботине през декември 2023 г.

ISW неотдавна съобщи за няколко такива очевидни военни престъпления в Запорожка и Донецка област.

ISW: Ситуацията в Авдеевка - между недостига на оръжие за Киев и руската пропаганда

ISW: Ситуацията в Авдеевка - между недостига на оръжие за Киев и руската пропаганда

ISW все още не е видял доказателства в подкрепа на всички руски твърдения

На 20 февруари руският президент Владимир Путин не пропусна да отбележи отношението на Русия към украинските военнопленници, заяви, че Русия държи военнопленниците в съответствие с международните конвенции, и заяви, че руските сили трябва да действат по същия начин в Авдеевка, вероятно в опит да отклони от себе си отговорността за високопоставени явни руски военни престъпления. Путин вероятно се опасява от международни последици за действията на подчинените си.

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин през март 2023 г., което вероятно е възпрепятствало възможността му да пътува в международен план, а Путин може би изрично се е обърнал към украинските военнопленници предвид неотдавнашното международно внимание върху руските зверства в Украйна, за да се защити срещу друго подобно международноправно решение срещу него.