Руските военни откриха вносни боеприпаси в пункт на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Авдеевка, а в съседна сграда - склад с боеприпаси, произведени в САЩ и Чехия за 120-мм миномети.

Иззети са танк Т-64 и американска бойна машина на пехотата "Брадли" Според руското министерство на отбраната са открити и дажби на чуждестранни наемници от Канада и Грузия, съобщава ТАСС.

По-рано ведомството съобщи, че позициите на украинските въоръжени сили в близост до жп гарата на града са се опитали да задържат военните, формирани на базата на "Азов" (обединението е признато за терористично и забранено в Руската федерация) на 3-то отделно щурмова бригада.

"Недалеч от жп гарата, в една от къщите с дебели стени, построена в началото на миналия век, имаше крепост на украинските въоръжени сили, която беше окупирана от бойци на националистическата 3-та отделна щурмова бригада. оборудваната крепост, канадско производство сухи дажби, принадлежали на чужденци, също са открити наемници от Канада и Грузия. На територията на крепостта са намерени неизползвани вносни патрони, а в съседна сграда - склад за боеприпаси, произведени в САЩ и Чехия за 120-мм минохвъргачки", отбелязват от военното ведомство.

Новината на държавната агенция ТАСС и изявлението на руското министерство представлява част от руското ознаменуване на победата в Авдеевка - значително по-скромно от предишните. Не става ясно обаче как по дажбите с храна руските военни установяват присъствие на наемници и чужденци. Изявленията на руското министерство за това е част от пропагандата за привличане на чужди държави и издигането на войната на ниво Русия - НАТО. 

Другото, което прави впечатление е моменталния сблъсък с "Азов" - отново част от руската пропаганда. Действително обаче край Авдеевка при изтеглянето на украинските сили и за да се подсигури самото изтегляне бе изпратена бригада, която е наследник на "Азов", но вече в рамките на армията. 

Русия обяви, че контролира и коксовия завод в Авдеевка

Русия обяви, че контролира и коксовия завод в Авдеевка

Украйна не коментира тази информация

Припомняме, че руските сили в понеделник поеха пълен контрол над огромния коксов завод от съветската ера в разрушения украински град Авдеевка, затвърждавайки най-голямата победа на бойното поле за девет месеца след една от най-интензивните битки на войната.

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия, откакто тя превзе град Бахмут през май 2023 г., и дойде почти две години след деня, откакто започна войната в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че неговите войски са напреднали около 9 км в тази част от фронтовата линия и че руските войски настъпват напред след градската битка.

Украйна каза, че е изтеглила войниците си, за да спаси войските от пълно обкръжение след месеци на ожесточени битки. Путин приветства падането на Авдеевка като важна победа и поздрави руските войски.

ISW: Ситуацията в Авдеевка - между недостига на оръжие за Киев и руската пропаганда

ISW: Ситуацията в Авдеевка - между недостига на оръжие за Киев и руската пропаганда

ISW все още не е видял доказателства в подкрепа на всички руски твърдения

Град Авдеевка вече 10 години е на фронтовата линия. Той има особена символика за Русия, тъй като беше превзет за кратко през 2014 г. от подкрепяните от Москва сепаратисти, които превзеха част от Източна Украйна, но след това беше превзет отново от украинските войски, които го превърнаха в обширна укрепена зона.

Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно но от окупирания от Русия през 2014 град Донецк. Преди войната коксохимическият завод от съветската епоха беше един от най-големите в Европа.

Още в събота генерал-полковник Александър Сирски, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, каза, че неговите войски са се върнали на по-сигурни позиции извън града, "за да избегнат обкръжение и да запазят живота и здравето на военнослужещите".

Киев разследва убийството на невъоръжени украински войници в Авдеевка

Киев разследва убийството на невъоръжени украински войници в Авдеевка

Според разследващите, руски военни умишлено са ликвидирали пленници

Западът рутинно дава оценки за руските загуби във войната, но рядко говори за украинските жертви, които според Москва са огромни. Според оценки на западното разузнаване стотици хиляди мъже от двете страни са били убити или ранени във войната.