Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 13 януари, че руските сили са превзели Соледар, Донецка област, вечерта на 12 януари. Руското министерство на отбраната твърди, че сега руските сили могат да образуват "котел" около Бахмут и да застрашат украинските линии за доставки югозападно от Соледар, които подкрепят украинските войски в града.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Руското министерство на отбраната похвали щурмова и армейска авиация, ракетни и артилерийски войски и руски въздушнодесантни сили за превземането на Соледар, без обаче да признава участието на групата "Вагнер" в боевете за града. Украинският министър на отбраната Олексий Резников твърди, че ситуацията около Соледар е трудна и отбеляза, че не е ясно дали руските сили контролират селището в момента. В същото време други украински военни съобщиха, че украинските сили са продължили да се бият в Соледар през нощта на 12 срещу 13 януари.

„Вагнер“ получиха похвала от руското военно ведомство

„Вагнер“ получиха похвала от руското военно ведомство

За първи път изрично усилията на частната военна компания бяха споменати

Украинските сили все още може да заемат някои позиции по северозападните граници на Соледар, но е малко вероятно да контролират значителна територия в самото селище. ISW предположи на 12 януари, че руските сили вероятно са превзели Соледар на 11 януари, но подобна победа едва ли ще предвещава предстоящо руско обкръжение на Бахмут.

Съобщението предизвика сериозна реакция в руското информационно пространство поради неуспеха на руското МО да признае участието на групата "Вагнер" в превземането на Соледар. Руското МО публикува последващо съобщение шест часа по-късно, признавайки доброволците и щурмовите отряди на "Вагнер" като участници в битката за Соледар и отбелязвайки, че руското МО е получило многобройни запитвания относно първоначалното отбелязване на избрани руски сили.

Руското МО се опита да оправдае пренебрежителното си отношение към Вагнер с твърдението, че руска "разнородна групировка от войски" е изпълнила "съвместен план" в посока Соледар и приписва нападението срещу жилищни райони на силите на Вагнер. Финансистът на частната военна компания Евгений Пригожин беше лаконичен за пропуска, заявявайки, че не може да коментира ситуацията и отбелязвайки, че въпросите на журналистите по въпроса разкриват загрижеността им относно отбелязването на "героичното превземане на Соледар" от "Вагнер".

ISW: Соледар не е голяма победа за Русия в Украйна

ISW: Соледар не е голяма победа за Русия в Украйна

Руското военно ръководство гледа на окупираните територии като на колониален ресурс

Пригожин създаде условия за такава обратна реакция, като лично посети Соледар дни преди окупирането му и заведе своя екип от блогъри, за да отбележат ежедневния напредък на силите в руските социални медийни платформи.

Пригожин вероятно се е опитал да изпревари съобщението на 12 януари, като е обвинил неназовани бюрократи и правителствени служители, че "постоянно се опитват да откраднат победата от "Вагнер" и омаловажават нейните заслуги.

Съобщението на руското МО подчерта съществуващия конфликт между "Вагнер груп" и руското МО - динамика, която ISW вече е наблюдавала и оценявала. Няколко видни милблогъри - включително тези, свързани с Кремъл - заявиха, че има продължаващ конфликт между руското МО и Пригожин при закрити врати и в информационното пространство.

Някои отбелязаха, че Пригожин е надвил преднамерено неясната реторика на руското МО, принуждавайки руското МО, а оттам и Кремъл, да прекратят своята дългогодишна политика на въздържане от признаване на Вагнер и неговите военни усилия.

Бившият руски офицер и виден националист, Игор Гиркин, осъди "острия конфликт" между традиционното военно командване и неофициалните сили (визирайки "Вагнер") по време на война и заяви, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов се стреми да разпусне частни военни компании като Вагнер и да включи нейните елементи в структурата на МО.

Гиркин заяви, че Соледар е разкрил голяма дилема пред руския президент Владимир Путин - или да засили усилията си да успокои както руското МО, така и Пригожин; удвояване от двете страни с риск да загуби подкрепа за своята война; или да станеш арбитър и главнокомандващ. ISW по-рано оцени, че усилията на Путин да балансира понякога взаимно изключващите се линии на усилия за запазване на подкрепата на руското МО за неговата война, публично дистанциране от военните провали и използване на паралелните военни сили на Пригожин, може да имат разклонения върху неговата власт.

Пригожин вероятно се стреми да използва победата в Соледар като инструмент за договаряне, за да издигне авторитета си в Русия. Последвалото споменаване на силите на Вагнер от руското министерство на отбраната в отговор на общественото недоволство сигнализира за значителна победа за Пригожин, затвърждавайки го като решаващ актьор в тази война. Резников заяви, че Пригожин се нуждае от победа в Соледар, за да даде доказателство на Путин, че неговите сили са по-добри от конвенционалната армия.

Пригожин също публикува въпроса на журналист за предстоящата му среща с Путин за обсъждане на победата в Соледар, отделяйки въпроса сред множество други подобни въпроси в отговора му на съобщението на руското МО.

Пригожин каза на журналиста да прочете оригиналното му изявление за Соледар, вместо да "прави глупости", въпреки коментара му, че въпросите относно изключването на Вагнер от руското МО "ще се нуждаят от отговори, но не сега". Пригожин, който умишлено е използвал неясни съобщения в миналото, също отбеляза, че всички скоро ще разберат защо той е отказал коментар. Въпреки че ISW не може да потвърди, че Пригожин ще има среща с Путин, той преди това е изложил своите критики към Путин относно напредъка на войната и вероятно ще се възползва от тази възможност в своя полза.

Путин може да предприеме мерки за култивиране на кадри от милблогъри, лоялни на Путин и руското министерство на отбраната, за да подкопае усилията на Пригожин да се издигне. Ръководителят на Централния изпълнителен комитет на партия "Единна Русия" Александър Сидякин, депутатът от Държавната дума на "Единна Русия" Артьом Туровий и ръководителят на Донецката народна република и съюзник на Путин Денис Пушилин се срещнаха с няколко милблогъри на 13 януари. Тези високопоставени съюзници на Путин представиха на група от над 10 блогъри - включително Александър Сладков и журналист, който работи за Wargonzo - официален сертификат за благодарност, подписан от секретаря на Генералния съвет на партията Единна Русия Андрей Турчак. Това е последното събитие в поредица от усилия на Кремъл да култивира връзки с избрани блогъри.

ISW по-рано оцени, че Кремъл е положил усилия да привлече блогъри, които са били готови да се продадат в замяна на политически престиж. Путин може да се стреми да култивира връзки с тези податливи на Кремъл милиблогъри, за да насочи техния медиен обхват срещу усилията на близките до Пригожин милблогъри да рекламират Пригожин и да навредят на репутацията на Путин в руското информационно пространство.

Високопоставени украински служители продължават да прогнозират, че украинските и руските операции вероятно ще се засилят през пролетта на 2023 г., докато руска офанзива от Беларус остава малко вероятна. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю на 13 януари за BBC, че "пролетта е най-добрият период за обновяване на [военното] движение за всички страни" и че украинските официални лица разбират, че руските сили ще бъдат готови да започнат по-висок темп на операции в пролетта и следователно украинските сили също трябва да са готови да направят това.

Резников също така заяви, че руската армия може да се опитва да натрупа сили, боеприпаси и оръжия за офанзива от райони, които вече заема в Южна и Източна Украйна. Изявлението на Резников следва изявлението на началника на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов, че украинските сили възнамеряват да започнат голямо контранастъпление в цяла Украйна през пролетта.

ISW все още не е забелязала никакви индикатори, че украинските сили възнамеряват да спрат текущите контранастъпателни операции тази зима в полза на провеждането на голяма контранастъпление тази пролет. Украинските сили може вместо това да използват текущи контранастъпателни операции, за да създадат условия за потенциална по-голяма контранастъпателна операция тази пролет.

Прогнозата на Резников за по-висок темп на руски операции през пролетта частично подкрепя оценката на ISW, че руските сили вероятно се подготвят за планирано решително военно усилие през 2023 г.

Резников също така заяви, че "ще отнеме много време" на руските сили да подготвят офанзива от Беларус и че руската армия в момента "няма ресурси", за да подкрепи подобно усилие. Украински официални лица продължават рутинно да заявяват, че е малко вероятно руските сили да нахлуят в Украйна от беларуска територия. ISW продължава да оценява, че най-опасният курс на действие, подновена руска инвазия в Украйна от Беларус, остава малко вероятен и че беларуските сили е много малко вероятно да се присъединят към боевете в Украйна.

Несъгласието относно това как да се отговори на руснаците, които са избягали в чужбина, рискува да раздели руските официални лица и да разкрие пропастта между Кремъл и някои крайни националистически актьори. Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин предложи на 12 януари Русия да измени наказателния си кодекс, за да конфискува имуществото на руснаците, избягали от страната. Окупационният ръководител на Крим Сергей Аксьонов похвали предложението на Володин за наказване на "негодниците", които "предадоха" Русия.

Известен руски блогър разшири предложението на Володин и анкетира своите абонати, като установи, че мнозинството подкрепя или силно подкрепя предложението на Володин. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обаче се противопостави на предложението на Володин. Песков заяви, че руските граждани, които са напуснали страната, "всички са наши граждани, всички еднакво и могат да имат различни причини за напускане" и заяви, че руските власти трябва да създадат условия, за да привлекат руснаците в чужбина да се върнат. Кремъл може да подкрепи завръщането на руснаците в чужбина с надеждата да реши нарастващия недостиг на работна ръка и демографските предизвикателства, да избегне остракирането на по-умерената руска публика или да се дистанцира от исканията на националистическата общност. Кремъл риторично се дистанцира от преобладаващите националистически милиблогърски искания, като преназначи широко критикувани и предпочитани военни служители и може би се опитва да си възвърне контрола над руското информационно пространство.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е наредил на руските окупационни власти да депортират украински деца в Русия чрез медицински схеми. Това е станало на среща с членове на Руския президентски съвет за гражданско общество и права на човека (HRC) на 7 декември. Кремъл публикува списък с официални заповеди на 12 януари, който Путин даде на членовете на HRC на 7 декември. Документът включва заповед за руските окупационни служители да предприемат неуточнени мерки за "задоволяване на нуждите на здравната система" в окупирана Украйна.

Заместник-окупаторът на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 12 януари, че Путин лично е наредил на окупационните власти да провеждат профилактични медицински прегледи на децата в окупирана Украйна и че над 110 000 украински ученици са преминали медицински прегледи в окупираните Запорожие, Херсон, Донецка и Луганска области. Рогов заяви, че над 450 руски "специалисти" от Крим и Адигея провеждат тези изследвания и откриват хиляди деца с недиагностицирани заболявания и ги изпращат - вероятно в Русия - за "лечение".

По-рано Путин благодари на руснаците за усилията им да изпратят деца от окупирана украинска територия на "почивки" в Русия в годишната си новогодишна реч.

ISW по-рано съобщи за случаи на руски служители използват прикритието на "празници" и ваканционни схеми, за да оправдаят прехвърлянето на украински деца в Русия и окупирания от Русия Крим.

ISW твърди, че принудителното депортиране на украински деца представлява възможно нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Украинското главно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 13 януари, че руските въоръжени сили се стремят да увеличат числеността на персонала до два милиона. Тази цел е с половин милион по-висока от целите за генериране на руски сили. Заместник-началникът на Главната оперативна дирекция на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов съобщи на 12 януари и руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи на 21 декември. Руските въоръжени сили се състоят от около 1,35 милиона служители към септември 2022 г. Украинското разузнаване заяви, че руските власти може да започнат мобилизационни усилия "през следващите дни", за да мобилизират допълнителни 500 000 войници. ISW поддържа, че втора вълна на руска мобилизация нито би била отделно усилие от текущите усилия за мобилизация, нито би подобрила значително способността на Русия да води война в Украйна предвид постоянната липса на обучители, доставки и бюрократични възможности на Русия за администриране на широкомащабна мобилизация и подготвят войските за битка.

Руските власти вероятно се готвят да разширят сегментите от руското общество, отговарящи на условията за мобилизация. Руските власти се готвят да променят законите за мобилизация, готови центрове за военно обучение и активно поставят условия за втора вълна на мобилизация.

Siber Realii и опозиционен руски източник съобщиха, че руските военни комисии и комунални служби, Московската държавна бюджетна институция и Омският държавен университет предприемат стъпки за проверка на пълномощията, ограничаване на пътуванията на работници или подготовка за разпространение на съобщения за мобилизация преди втората вълна от мобилизация.

Кремъл продължава кампанията си за криптомобилизация, като предлага мобилизиране на мигранти с руско гражданство, увеличаване на присъствието на доброволци от Сърбия и мобилизиране на персонал в окупираните Луганска и Херсонска области.

Представители на Кремъл излязоха с противоречиви изявления по отношение на разширяването на допустимостта за мобилизация, предизвиквайки значителна тревога и объркване сред местната руска публика. Руският член на Съвета по правата на човека Ирина Киркора потвърди пред депутата от Руската държавна дума Нина Останина и виден руски информационен бюлетин, че началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов е прекратил освобождаването от мобилизация за мъже с три или повече деца през декември 2022 г.

Секретарят на Генералния съвет на партия "Единна Русия" Андрей Турчак осъди твърденията на Останина на 13 януари и призова руснаците да избягват хипотези по темата за промените в условията за отлагане.

Представители на Кремъл също предизвикаха полемика, като намекнаха, че Русия ще ангажира резервистите и цивилните мъже на задължителна повиквателна за военна подготовка, след като разшири допустимостта за наборна служба като част от мобилизационния резерв. Депутатът от Държавната дума и член на комисията по отбраната на Русия генерал-лейтенант Виктор Соболев обяви, че мъжете над 30 години в запаса и без опит в армията ще бъдат подложени на военно обучение след приемането на закона за удължаване на законовата наборна възраст.

Соболев отбеляза, че Русия трябва да развие обучен и боеспособен мобилизационен резерв, цел, която руското министерство на отбраната се опита да постигне през есента на 2021 г. преди нахлуването в Украйна.

Соболев също предложи на 11 януари всички руски младежи също да получат военно обучение.

Няколко руски милблогъри разкритикуваха изявлението на Соболев, твърдяха, че той говори без авторитет и поставиха под съмнение теоретичната ефективност на програмите за обучение на мобилизационния резерв. блогъри отбелязаха, че мобилизационният резерв едва ли ще подготви адекватно призованите за съвременните бойни действия или ще има достатъчно ресурси, за да ги обучи правилно.

Руска група за информационна сигурност съобщи на 12 януари, че измамниците са използвали общите руски страхове от предстояща мобилизация, за да извършат масивна фишинг измама. Групата обеща да предостави информация за списъка на предстоящите мобилизирани.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 13 януари, че руските служители планират да използват труд на затворници, за да отговорят на увеличените изисквания за производство по време на война и недостига на работна ръка. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че производителите на нискотехнологични оръжия вероятно ще имат най-голямо търсене на затворници, особено след като руските власти засилват исканията за увеличено военно производство. Съобщава се, че най-големият производител на танкове в Русия, Уралвагонзавод, каза на местните медии през ноември 2022 г., че ще наеме 250 затворници. Русия разполага с много по-голямо предлагане на потенциален труд за затворници, като се съобщава, че Руската федерална наказателна служба наблюдава над 400 000 затворници. ISW по-рано съобщи както за руските неуспехи да посрещнат нуждите от военно производство, така и за недостиг на работна ръка поради мобилизация.

Изключително ниският морал продължава да ограничава ефективността на руските сили и да привлича вниманието от руски източници. Независимата руска новинарска медия Meduza разшири две видеозаписи, в които мобилизирани войници от Новосибирск се оплакват, че руското ръководство ги изпраща на фронтовата линия, за да си тръгват само когато са ранени или мъртви.

Известен руски милблогър публикува на 13 януари, че един командир на бригада е анкетирал войниците си и само един войник е казал, че иска да се бие.

Блогърът призова за преструктуриране на руските сили, за да се реши проблемът с ниския морал и призова руските служители да насърчават мотивирани новобранци на военни ръководни позиции.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи на 13 януари, че окупационните власти в Запорожка област са въвели система за проверка на превозни средства при влизане и излизане в Бердянск, за да "идентифицират подозрителни коли" там.

Украински правителствени служители съобщиха на 13 януари, че руските окупационни власти са засилили мерките за издирване и филтриране в окупираните територии поради нарастваща загриженост относно сътрудничеството между местното население и украинските сили.

Украински служители съобщиха, че руските окупационни власти съсредоточават търсенията си върху електронни устройства, включително записване на IMEI и номера на SIM карти на жителите.

Руските окупационни власти продължават насилствено да преселват украинци в окупираните територии. Руски блогър заяви на 13 януари, че руските сили са "евакуирали" 250 украински жители от Соледар, Донецка област, през последните няколко дни и в момента ги настаняват в Шахтьорск, Донецка област, по-далеч зад руските линии.

Руските окупационни власти продължават да налагат политики на "русификация" в окупираните украински територии. Известен руски блогър pisa na 13 януари, че руските окупационни служители са започнали да изискват от всички украински кандидати за руски паспорти да преведат своите украински документи на руски език.

Русия може да депортира 100 000 украинци от окупирани територии

Русия може да депортира 100 000 украинци от окупирани територии

Поради опасения, че силите на Москва могат да загубят още територии

ISW счита, че тази мярка подкрепя по-големи усилия на Кремъл за елиминиране на украинската идентичност и разпространение на руските административни норми в окупираните територии.

Руските окупационни власти продължават да конфискуват и преназначават цивилни болници в подкрепа на руската армия. Украински източници съобщиха, че болниците в Луганска област са напълно пълни с ранени руски военнослужещи, че руските сили са прехвърлили повече медици във военна болница в окупираната Херсонска област поради недостатъчен брой медицински персонал и че руските сили оборудват още болници за за военна употреба в Запорожка област.

Руските окупационни служители признаха, че може да им трябва повече от десетилетие, за да поправят напълно щетите от войната на окупираните селища. Лидерът на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви на 13 януари, че се е срещнал с руския министър на строителството и жилищно-комуналните услуги Ирек Файсулин, за да изготви план за възстановяване на окупираните селища. Пасечник оцени, че предишният опит на Файсулин в работата по реконструкцията на Мариупол е информирал тяхната оценка, че реконструкцията в Северодонецк ще отнеме до 2035 г.

Документ на Кремъл, публикуван на 12 януари, показва, че руският президент Владимир Путин е наредил на Руския съвет по правата на човека да подаде искания за обезщетение за възстановяване повредени жилища в окупираните територии на 7 декември.