Кремъл е планирал да прехвърли неуточнен брой ракети и друго военно оборудване на хусите в Йемен, но сделката е била осуетена след дипломатически натиск от страна на САЩ и Саудитска Арабия.

Разкритият план на Русия говори за нейното все по-засилващо се военно партньорство с Иран срещу Израел и предполага, че Русия вероятно има за цел да използва подставени лица от Иран, за да се изправи непряко срещу Запада и да му повлияе при взимането на решения. Това пише днес в доклада си за войната в Украйна Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW).

От ISW отчитат, че на 3 август украинските сили са извършили серия от успешни удари с дронове срещу вероятни военни цели в Ростовска, Курска и Белгородска област.

Украинските сили са ударили четири руски ракетни установки за противовъздушна отбрана С-400, за система за противовъздушна отбрана С-500 и подводница на руския Черноморски флот в окупирания Крим, съобщава ISW - Институтът за изследване на войната.

Русия свали ракети и дронове над Крим и други руски региони

Русия свали ракети и дронове над Крим и други руски региони

Броят на пострадалите се уточнява

Съоръженията за противовъздушна отбрана били поставени за защита на моста през Керченския пролив.

От ISW все още нямат видими и документирани доказателства за ударите на украинските сили по руските системи за противовъздушна отбрана в окупирания Крим на 2 август.

Според руски източници техните сили са отблъснали украински удари, извършени с MGM-140 ATACMS, срещу окупирания Севастопол.

На сателитни изображения, заснети на 2 август, се виждат няколко щети, нанесени на инфраструктурата, за които се предполага, че са удари по пристанището на Севастопол, но ISW все още не е извършил независима проверка на информацията, за да потвърди, че има подводница, унищожена при украински удар.

В същото време руските сили настъпват към Кремина, Сиверск и Часов Яр. Руските власти продължават усилията си за финансово стимулиране на взелите решение да се бият в Украйна.

Украйна потопи руска подводница в Черно море

Украйна потопи руска подводница в Черно море

Поразени са четири пускови установки на ПВО система на пристанището в Севастопол