Продължава основната фаза на руските настъпателни операции в Луганска област. Агресорите не разполагат с достатъчно налични резерви, за да увеличат мащаба или интензивността на атаките си.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна.

Анализаторите отбелязват, че руските сухопътни сили действат в рамките на конвенционални доктринални формирования и части, а не като част от батальонно-тактически групи или други временни структури.

"Липсата на няколко танкови подразделения показва, че руската армия има проблеми с подмяната на оборудването, особено на танковете, загубени по време на предишни неуспешни настъпателни операции", се казва в доклада.

ISW: Русия плаща огромна цена, за да атакува в Донбас

ISW: Русия плаща огромна цена, за да атакува в Донбас

Украйна е готова за офанзива, но ако получи от Запада въоръжение

В същото време ISW посочва, че руснаците може би все още разполагат с някои възстановени механизирани части в резерв. Въпреки това, вкарването на тези резерви в Луганска област едва ли ще промени значително хода на продължаващата офанзива.

"Руската офанзива ще продължи още известно време и може временно да набере скорост, когато бъдат въведени последните резерви, но вероятността да постигне целите си или оперативно значими победи е малка", обясняват експертите.

По време на тази война руските сили се разгръщат в различни нестандартни и недоктринални структури, като се започне от батальонната тактическа група, но се включат и доброволчески полкове, подразделения на БАРС (Национален боен резерв) и милиционерски части, принадлежащи на Донецката и Луганската народна република (съответно ДНР и ЛНР), да не говорим за формированията на частните военни компании "Вагнер" (ЧВК) от осъдени лица.

Връщането към доктриналните структури представлява прелом в руската структура на силите и планирането на кампаниите.

Както ISW вече е оценявала, руското министерство на отбраната (МО) в момента провежда редица реформи, предназначени да формализират и професионализират руските въоръжени сили и да се подготвят да водят продължителна война в Украйна като конвенционална армия.

ISW: Кремъл забуксува в Донбас

ISW: Кремъл забуксува в Донбас

Пригожин губи влияние в Русия

Руснаците получават по-малко ползи от това нормализиране на военните операции, отколкото са се надявали, поради силно влошеното състояние на своите сили.

Те не са оставили достатъчно време, за да обучат мобилизираните си резервисти до стандарти, достатъчни за поддържане на широкомащабна настъпателна механизирана маневрена война, както ISW многократно е отбелязвала; и явно не разполагат с необходимото оборудване, за да комплектоват възстановените си части.

По този начин вкараните отново в боя 3-та и 144-та мотострелкова дивизия, атакуващи по оста на Луганска област, постигнаха сравнително малко успехи от началото на настъплението.

ISW не е наблюдавала ангажираността на 2-ра мотострелкова дивизия (2-ра МРД) от 1-ва гвардейска танкова армия в бойни действия, въпреки че е съобщено, че подразделението е разположено в Луганска област. На 25 януари Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) отбеляза, че 2-ра МРД частично се е пребазирала в Луганска област от полигони в Беларус.

Моделът на руското разгръщане в други части на театъра на военните действия навежда на мисълта, че повечето от наличните маневрени елементи на другите военни окръзи и въздушно-десантните войски вече са ангажирани и следователно не представляват голям резерв, който Москва може внезапно да хвърли в битката в Луганска област или другаде.

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

В Русия пак заговориха за мръсна бомба, която готви Украйна

Контейнери с радиоактивни вещества били доставени от територията на европейска държава

ISW вече оцени, че различни елементи на Южния военен окръг (ЮВО) в момента участват в неуспешни настъпателни действия в Донецка област и държат отбранителни позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Ключови моменти в продължаващите военни операции на 19 февруари:

  • Членът на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада на Украйна Федир Вениславски заявява, че руските сили вече са разположили всичките си боеспособни части на фронтовата линия в Луганска и Донецка област, както и в части от Запорожка област.
  • Съобщава се, че до април украинските сили ще могат да разположат в районите на фронтовата линия само 50 танка, предоставени от Запада, от общо обещаните 320 танка.
  • Руското министерство на отбраната (МО) потвърди, че 1-ви армейски корпус на Донецката народна република (ДНР) и 2-ри армейски корпус на Луганската народна република (ЛНР) са официални формирования в състава на руските въоръжени сили, като същевременно отхвърли обвиненията, че е уволнило говорителя на военното командване на ДНР Едуард Басурин или който и да е друг командир на ЛНР/ДНР.  Финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин се възползва от полемиката около съобщението за уволнението на Басурин, като публикува среща с Басурин, на която Пригожин продължава няколко информационни линии на атака срещу руското МО.
  • Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров публично аплодира Пригожин, след като вероятно е отказал да се присъедини към подновената кампания на Пригожин срещу руското МО. Кадиров също така посочи, че може да се интересува от създаването на собствена паравоенна компания, след като приключи държавната си служба.
  • Руското МО невярно твърди, че украински служители подготвят радиологична атака под фалшив флаг, за да обвинят Русия в нарушаване на Конвенцията за ядрена безопасност преди 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН.
  • Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин твърди, че приключилото разследване на експлозията на моста през Керченския проток в Крим от 10 октомври 2022 г. доказва, че украинските специални служби са планирали и провели терористична атака. Ако атаката беше проведена от Украйна, тя щеше да бъде законна военна операция, а не терористична атака.
  • Руски военен блогър твърди, че руските сили са пресекли руската граница в Харковска област и са окупирали неуточнени погранични селища.
  • Руските сили продължават настъпателните операции северозападно от Сватово и край Кременна. Руски източници твърдят, че украинските сили укрепват фронтовите позиции западно и северозападно от Кременна.
  • Руските сили вероятно са осигурили незначителни успехи в северните покрайнини на Бахмут и в източните покрайнини на града. Известен руски блогър твърди, че деградиралите формирования на група "Вагнер" стесняват обхвата на настъпленията си в района на Бахмут поради липса на сили.
  • Съобщава се, че руските сили продължават настъпателните операции по западните покрайнини на град Донецк и в района на Вухледар.
  • Руски военни блогъри твърдят, че руските сили са провели локална сухопътна атака в района на Новоданиловка, Запорожка област, и показват кадри, показващи пристигането на бойци от групата "Вагнер" в Мелитопол, Запорожка област.
  • Ръководителят на кримския окупационен парламент Владимир Константинов заявява, че кримските окупационни власти са национализирали украинска собственост на стойност десетки милиарди рубли (поне 10 млн. щатски долара) и планират да използват средствата от продажбата на собствеността за подпомагане на руските сили, воюващи в Украйна.
  • Руски милблогър твърди, че командирът на руската 45-а отделна бригада със специално предназначение на руските въздушнодесантни сили Вадим Панков е повишен в генерал-майор.
  • Съобщава се, че руски производител на безпилотни летателни апарати "Лансет" и дъщерно дружество на концерна "Калашников" произвежда безпилотни летателни апарати в обществена сауна след спорове за достъп до съоръженията си, което кара други руски производители на безпилотни летателни апарати да призоват за масово сглобяване на безпилотни летателни апарати въпреки липсата на подходящи съоръжения.
  • Украински военни съобщават, че руските сили не са в състояние да ремонтират модернизираните зенитно-ракетни системи С-300 в близост до фронтовата линия поради логистични проблеми и трябва да прехвърлят тези системи в производствени предприятия в Русия.
Зеленски: Ще отбраняваме Бахмут, докато е разумно

Зеленски: Ще отбраняваме Бахмут, докато е разумно

Прогноза на украинския президент