Украинските сили продължиха настъпателните операции в посока Бахмут на 16 септември. Напреднали са на юг от Роздоливка (на около 13 км североизточно от Бахмут) и в северната част на Клишчиевка (на около 6 км югозападно от Бахмут). Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр отбеляза, че битките там продължават.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Александър Сирски публикува снимки на украински персонал в Андреевка (8 км югозападно от Бахмут) след украинското освобождение на селището на 14 септември.

Украинският напредък в западната Запорожка област вероятно е принудил руското командване да даде приоритет на отбраната на юг от Бахмут. Доброволческите батальони от Северна Осетия "Щурм Осетия" и "Алания", които действат в западната част на Запорожка област, публикуваха снимка на 16 септември, показваща малък отряд на руската 83-та отделна гвардейска десантно-щурмова бригада в Нестерянка (на западното рамо на настоящият украински пробив в западна Запорожка област).

ISW по-рано писа, че украинските контранастъпателни операции по няколко направления ще принудят руското командване да го направи.

Русия отрича Украйна да си е върнала село Андреевка

Русия отрича Украйна да си е върнала село Андреевка

Това заяви руското министерство на отбраната в ежедневния си брифинг

Украинските контранастъпателни операции са фиксирали сравнително елитни части и формирования в района, включително елементи от 98-ма дивизия, 83-та бригада, 11-та бригада, 31-ва бригада, 106-та дивизия и 364-та бригада Спецназ (Главно управление на руския Генерален щаб).

Досега руските сили не са изпращали тези сравнително елитни формирования, за да помогнат в критичните отбранителни усилия в западната Запорожка област, а украинските операции около Бахмут изглежда продължават да пречат на руското командване да направи това. ISW ще публикува преглед на стратегическото значение на това как украинските операции са фиксирали руските сили в района на Бахмут в предстоящо специално издание.

Украинските сили също напреднаха в западната Запорожка област на 16 септември. Но вероятно не са запазили контрола над тези позиции. Може да са направили значителен тактически пробив в района на Роботине през последните няколко седмици, който продължават да разширяват. Украинските сили продължиха настъпателните операции покрай участък западно от Върбово, откакто проникнаха в него на 4 септември и разшириха пробива си по протежение на 2,6-километров участък от тези руски отбранителни позиции.

Продължаващото отсъствие на наблюдавана украинска тежка техника и превозни средства показва, че украинските сили все още не са завършили пробива.

Украински официални лица посочиха, че поредицата от руски отбранителни позиции, които в момента са пред украинското настъпление, може да са по-малко предизвикателни от първоначалния руски отбранителен слой, който украинските сили пробиха на север.

Руските сили бяха съсредоточили по-голямата част от бойната си мощ в тези най-предни руски отбранителни позиции, за да се защитават срещу украинските контраофанзивни операции и тези руски сили вероятно са претърпели тежки загуби и са извършили изтегляне с бой към подготвени позиции зад текущия отбранителен слой.

ISW отдавна е установил, че на руските сили липсва жива сила в Южна Украйна, а сега сражаващите се военни там вероятно са случайни елементи, или такива от бивши формирования в района.

Руските ултранационалисти продължиха да се оплакват от ендемичната лъжа в руската армия, след като депутатът от Руската държавна дума и бивш заместник-командир на Южния военен окръг (ЮВО) генерал-лейтенант Андрей Гурулев изрази подобни оплаквания на 15 септември. Руски блогър публикува изявление, с което се съгласи с твърдението на Гурулев, че културата на лъжа в руската армия е основният проблем пред победата в Украйна.

Друг руски блогър заяви, че въпросът е катастрофа и че лъжи има на всички нива на руската армия, тъй като подчинените командири се страхуват да докладват истината за състоянието и нуждите на частите и формированията.

Блогърът заяви, че руското Министерство на отбраната (МО) и руският президент Владимир Путин вероятно получават фалшиви доклади. Блогърът добави, че тиранията (лоша командна култура), измамите и липсата на военна изобретателност са някои от проблемите, засягащи руската армия в Украйна. Според него, основната цел на руската армия трябва да бъде минимизиране на загубите на персонал. Руски вътрешен източник сравни Гурулев със загиналия финансист на групата "Вагнер" Евгений Пригожин в ролята му на "разказвач на истината на първа линия".

Киев: Украински морски дрон повреди малък руски ракетен кораб

Киев: Украински морски дрон повреди малък руски ракетен кораб

Съобщеното противоречи на руска информация, според която атаката е била отблъсната.

Украински военноморски дрон вероятно е повредил руски кораб в Черно море на 14 септември. Украинският вестник "Украинска правда" публикува снимка, която показва какво се е случило близо до входа на Севастополския залив в окупирания Крим на 14 септември.

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров заяви на 16 септември, че Украйна ще извършва повече атаки с дронове срещу руски кораби в бъдеще.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските кораби не остават в базите си, а постоянно се движат между военноморските бази в Русия и окупирания Крим, за да избегнат удари срещу тях.

Руските сили преди това са използвали големи кораби в Черно море, за да смекчат щетите, нанесени от украинските удари на други руски сухопътни комуникационни линии в Южна Украйна и украинските сили вероятно искат да навредят допълнително.

Киев: Повече дронове, повече атаки и по-малко руски кораби

Киев: Повече дронове, повече атаки и по-малко руски кораби

"Това е сигурно", каза министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров

Украински служител потвърди на 16 септември, че цивилен кораб е използвал украинския коридор в Черно море, за да достигне украинско пристанище за първи път. Украинският министър на общностите, териториите и инфраструктурата Александър Кубраков обяви, че цивилните кораби за насипни товари, плаващи под флага на Палау, са използвали съществуващия украински коридор, за да плават към Черноморск, където корабите ще натоварят над 20 000 тона зърно за износ в страни от Африка и Азия.

Преди това Кремъл ескалира позицията си в Черно море, за да ограничи морския трафик към Украйна и да увеличи влиянието си и да извлече максимални отстъпки, за да се присъедини отново към Черноморската зърнена инициатива.

Съобщава се, че военни самолети на Обединеното кралство извършват патрули над Черно море, за да възпрат руските сили да действат агресивно срещу цивилни кораби. Кубраков заяви, че пет цивилни кораба са пътували от Украйна по украинския черноморски коридор от 15 август.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха във Владивосток, където Ким разгледа части от руска оръжейна технология на 16 септември. Ким разгледа Ту-22МС, Ту-95МС и Ту-160 стратегически бомбардировачи; изтребители-бомбардировачи Су25СМ3, Су-30СМ и Су-34; ракетоносец МиГ-31И с ракети "Кинжал"; фрегатата "Маршал Шапошников"; противокорабна ракетна система Уран; и крилати ракети "Калибър".

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен караул на летище "Кневичи"

Командващият руските въздушно-космически сили генерал-лейтенант Сергей Кобилаш каза на Ким, че стратегическите бомбардировачи Ту-160 са получили нови крилати ракети със заявен обсег от над 6500 километра и могат да носят 12 такива ракети.

Малко вероятно е Русия да предостави физически системи или оръжия на Северна Корея поради вероятната загриженост на руския президент Владимир Путин, че тази разпоредба може да предизвика вторични санкции срещу Русия, но Путин може да е отворен за други форми на технологично и отбранително сътрудничество със Северна Корея в замяна на Севернокорейски артилерийски боеприпаси.

Руското военно ръководство може да отстранява неефективните служители на противовъздушната отбрана под претекст за обвинения в корупция, за да избегне признаването на провалите на противовъздушната отбрана срещу увеличаващите се удари с дронове по руски градове, включително Москва.

Руското издание "Комерсант" съобщи на 16 септември, че Венецкият окръжен съд на Тулска област е осъдил Владислав Гуков, бивш началник на Министерството на отбраната на Министерството на отбраната, на девет години затвор за корупция.

Шест дрона свалени над Крим

Шест дрона свалени над Крим

Поредна украинска атака, която била провалена

Комерсант отбелязва, че разследването е установило, че Гуков е приел над 15 милиона рубли (154 950 долара) подкупи от различни предприятия, които са имали за цел да доставят на Министерството на отбраната "спешно необходими" рентгенови диагностични системи за автомобили КамАЗ.

Руски вътрешен източник твърди, че Гуков е близък личен приятел на генерал-майор Вячеслав Лобузко, бивш командир на дивизия на 3-та отделна армия за противовъздушна отбрана и един от конструкторите на системата за откриване на крилати и балистични ракети "Воронеж", когото руските власти също вкаран в затвора за корупция през май. Вътрешният източник също твърди, че Гуков е лично отговорен за подписването на поръчката за системи и комплекси за противовъздушна отбрана.

Обвинението на Гуков в корупция и ролята му като виден служител на руската противовъздушна отбрана отразяват точно случая с командира на базираната в Москва 1-ва ПВО със специално предназначение генерал-майор от армията Константин Огиенко, когото властите на Московска област арестуваха по подобни обвинения в корупция и подкупи във връзка с предоставяне на държавна отбранителна собственост на неназована гражданска организация.

ISW няма причина да се съмнява, че тези служители на противовъздушната отбрана са съучастници в схеми за корупция и подкупи, но неотдавнашната тенденция на арести на видни служители на противовъздушната отбрана по обвинения в корупция може да подсказва, че висшите ешелони на руската армия искат да отстранят тези служители на противовъздушната отбрана от техните позиции, без да се налага да признават, че руската вътрешна система за противовъздушна отбрана се проваля.

Руските военни продължават да полагат усилия за укрепване на отношенията на Русия с африканските държави на фона на променящата се динамика на континента, произтичаща от усилията на руското министерство на отбраната да включи групата Вагнер. Руските блогъри и малийската национална телевизия ORTM съобщиха, че руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров е пристигнал в Бамако, Мали на 16 септември и се е срещнал с министрите на отбраната на Мали и Нигер и ръководителя на малийската хунта Асими Гоита. Руски блогъри спекулират, че Евкуров и министрите на Мали и Нигер са обсъдили военно-техническото сътрудничество, последиците от преврата в Нигер и са увеличили подкрепата на руското МО за малийската хунта срещу бунтовниците туареги в Северно Мали.

Генералът, отговарящ за ПВО на Москва, е арестуван за корупция

Генералът, отговарящ за ПВО на Москва, е арестуван за корупция

Генерал-майор Константин Огиенко е задържан е под стража и обвинен за получаване на подкуп в особено големи размери

Руските окупационни служители продължават усилията си за презаселване на жилищните райони на окупирана Украйна с руснаци. Украинският генерален щаб съобщи на 16 септември, че руски войници и окупационни служители в окупираната Херсонска област отнемат частни къщи на местни жители и се заселват в тези домове, като същевременно насилствено презаселват украинските жители и провеждат мерки за филтриране срещу тях.

Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко по подобен начин отбеляза, че руските окупационни служители насилствено изгонват жителите на Мариупол от жилищните сгради и преместват руснаци в тези домове.

Четвъртата Женевска конвенция постановява, че е незаконно за окупационна сила да прехвърля собственото си население на територия, която окупира, и ISW продължава да счита, че Русия предприема кампания за насилствено обезлюдяване на райони на Украйна и презаселване на тези пространства с руснаци граждани.

Базираната в Крим партизанска група "Атеш" заяви, че един от нейните агенти е унищожил два руски камиона със самоделно взривно устройство в окупирания Хеническ, Херсонска област, на 15 септември.