Руското министерство на отбраната заяви на 1 май, че ударите от предните дни са били насочени срещу украински военно-промишлени обекти и успешно са прекъснали производството на военни ресурси. Руското министерство на отбраната наскоро промени риториката си и активно описва ракетни удари, вероятно в опит да представи проактивен подход към нарастващата загриженост в руското информационно пространство по отношение на украинската контраофанзива. Руски блогъри твърдят, че ракетите са ударили украинските системи за противовъздушна отбрана и транспортен възел в Павлоград.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат отбеляза, че фактът, че и Ту-95, и Ту-160 са носили много по-малко ракети от максималното им натоварване, и предполага, че Русия продължава да се бори с адекватното производство на такива боеприпаси.

САЩ преброиха 100 000 руски жертви и ранени в Украйна за последните 5 месеца

САЩ преброиха 100 000 руски жертви и ранени в Украйна за последните 5 месеца

Особено много са те в района на Бахмут

Белият дом оцени на 1 май, че руските сили са изгубили общо около 100 000 войници - от които 80 000 ранени и 20 000 убити - в битките за Бахмут от януари 2023 г. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обяви, че половината от 20 000 убити в действие са бойци на групата Вагнер. Кърби също така оцени, че руската офанзива към Бахмут се е провалила.

Украински официални лица продължават да сигнализират за готовността на Украйна за потенциални контранастъпателни операции. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 1 май, че Украйна "достига финалната линия" по отношение на това кога ще бъде готова да започне контранастъпателни действия.

Резников отбеляза, че съотношението на наличните боеприпаси все още не е в полза на Украйна, но заяви, че руските възможности продължават да бъдат ограничени.

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов подчерта на 30 април, че основната цел на украинската контраофанзива остава освобождаването на цялата украинска територия и заяви, че се надява Украйна да успее да подобри позициите си по цялата фронтова линия, за да застраши ефективно руската логистика в окупираните Крим и Донбас.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно използва възстановеното си положение пред руското ръководство, за да засили усилията си за самореклама и дългогодишните си проблеми с руското Министерство на отбраната. Руски източници започнаха да разпространяват предполагаемо писмо от Министерството на отбраната до Пригожин на 30 април в отговор на интервюто на Пригожин от предндия ден, в което той заплашва да изтегли силите на "Вагнер" от Бахмут, ако руската армия не успее да предостави повече муниции на Вагнер. В писмото, което е от 23 април са изброени всички артилерийски боеприпаси и оборудване, които руското МО предоставя на "Вагнер".

ISW: Пригожин заплаши да изтегли "Вагнер" от Бахмут

ISW: Пригожин заплаши да изтегли "Вагнер" от Бахмут

Напрежение в Кремъл

Руски служител може да е публикувал писмото, за да попречи на Пригожин да използва проблема с недостига на артилерия, за да критикува Министерството на отбраната, както е правил в миналото.

Пригожин отговори, като заяви, че числата, предоставени от непроверения документ, все още не са достатъчни за това, от което "Вагнер" се нуждае, за да изпълни възложените му задачи.

На 1 май пък Пригожин заяви, че "Вагнер" притежава големи запаси от оръжия, които е заловил от украинските сили по време на превземането на Соледар през януари 2023 г., а Пригожин риторично се похвали, че има достатъчно оръжие, за да поддържа милионна армия. Пригожин предполага, че ще предложи обмен на тези запаси от оръжия за ресурсите, които "Вагнер" изисква. Пригожин вероятно ще продължи да разчита на съществуващите си информационни линии на атака, за да се рекламира и да търси допълнителни привилегии от руската армия, докато запазва реабилитиран статус пред руското ръководство.

Руското министерство на отбраната потвърди на 30 април смяната на руския заместник-министър на отбраната по логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев с генерал-полковник Алексей Кузменков. От МО не дадоха обосновка за смяната, нито уточниха дали Мизинцев има нова роля. Руските блогъри спекулират за смяната на Мизинцев с Кузменков, който тогава беше заместник-началник на Руската национална гвардия (Росгвардия). Редовните промени в руското военно командване доведоха до все по-фракционна руска армия и дезорганизирани командни структури, които деградират Военният капацитет на Русия, както наскоро писа ISW.

Опозиционната фракция на руското МО вероятно се опитва да отстрани избрани служители на МО, като публично критикува техните военни усилия. Руски блогъри се оплакаха, че заместник-министърът на отбраната генерал-полковник Юнус-бек Евкуров е посетил Херсонското направление преди месеци и не е изпълнил обещанието си да разпредели 140-150 лодки на руските сили за защита на островите в делтата на река Днепър. Един блогър твърди, че липсата на плавателни съдове е накарала окупационния ръководител на Херсонска област Владимир Салдо да нареди на администрацията си в средата на април да започне да употребява цивилни лодки за руска военна употреба.

ISW: Путин и генералите му – разместване на пешките

ISW: Путин и генералите му – разместване на пешките

Честите рокади в руската армия влошават шансовете ѝ за успех в Украйна

Критиките срещу Евкуров последваха уволнението на руския заместник-министър на отбраната по логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев на 27 април. Съобщава се, че Мизинцев е бил уволнен след инспекцията на Северния флот от командващия руските въздушнодесантни сили и член на "Вагнер" генерал-полковник Михаил Теплински войските разкриха значителни проблеми със снабдяването. Съобщава се, че Теплински е поел командването на руските сили в Южна Украйна в средата на април и може би използва новото си назначение, за да отстрани служители на руското министерство на отбраната с оправданието, че те не успяват да осигурят достатъчно войски.

ISW предположи на 30 април, че Теплински вероятно е спечелил благоразположението на руския президент Владимир Путин в края на март и критиките на блогърите срещу Евкуров вероятно са продължаващо усилие да се отслаби или отстрани група руски военни командири и служители, които са лоялни на ръководителя на генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

Нарасналото наскоро разпространение на руски частни военни компании, опериращи в Украйна, може да наложи някои промени в цялостната командна структура. Ръководителят на украинското главно военно разузнавателно управление Кирило Буданов заяви на 30 април, че руските сили се опитват да създадат единна командна структура за руски паравоенни формирования, действащи в Украйна под контрола на руския Генерален щаб. Достоверен украински офицер от резерва съобщи на 30 април, че появата на допълнителни ЧВК като Поток, Ветерани, Енисей, Скиф, Тигър, Ибрис, Рис и Вълци е изострило предизвикателствата с логистиката, командването и контрола, разузнаването и оперативната координация.

ISW не е видял никакви твърдения, че руската армия възнамерява да включи "Вагнер" заедно с тези други частни армии в тази отчетена единна командна структура, въпреки че усилията за това вероятно биха засилили конфликта на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин с руското Министерство на отбраната (MO).

Съобщава се, че руското министерство на отбраната е засилило кампанията си за набиране на затворници, въпреки че "Вагнер" все още може да се възползва от усилията. Ръководителят на независимата руска правозащитна организация "Рус Сидящая" (Русия зад решетките) Олга Романова заяви на 30 април, че руското министерство на отбраната е започнало драстично да увеличава набирането на затворници през април, след като забрани на "Вагнер" да набира служители от затворите през февруари. Романова заяви, че Министерството на отбраната в момента набира със скорост около 10 000 новобранци на затворници на месец. Романова също така заяви, че МО прехвърля "излишните" новобранци на затворници на "Вагнер", защото много руски командири не знаят как да командват контингент от новобранци на затворници.

Предполагаем руски осъден новобранец, служещ в руската армия, твърди, че осъдените подписват шестмесечни договори с Министерството на отбраната, същите периоди на договора, за които осъдените новобранци са служили при "Вагнер". Руският новобранец твърди, че новобранците формират щурмови групи "Буря-Z", което допълнително показва, че тези нередовни формирования вероятно са предназначени да извършват изтощителни наземни нападения.

Украинският генерален щаб съобщи на 1 май, че приблизително 400 новоназначени новобранци от "Вагнер" се обучават в района на Бердянск, Запорожка област, а други 200 се обучават близо до град Луганск.

Кадетите в командните академии в цяла Русия се дипломираха няколко месеца предсрочно и някои руски източници твърдяха, че тези завършили може да бъдат изпратени в Украйна. Руски източници съобщават, че курсанти от Рязанското гвардейско висше въздушнодесантно командно училище, Новосибирското висше военно командно училище, Далекоизточното висше общовойско командно училище, Военния университет на Руското МО, Военномедицинската академия и Тюменското висше военноинженерно Командното училище са завършили на 29 април, два или три месеца предсрочно. Руски блогър твърди, че завършилите Рязанското гвардейско висше въздушнодесантно командно училище незабавно са изпратени в Украйна и вероятно ще участват в усилията на руската армия за формиране на нови бригади на ВДВ.

ISW все още не е получила потвърждение, че наскоро завършилите руски командни училища се разполагат в Украйна. Руската армия вероятно се опитва бързо да генерира нов набор от командири на по-ниско и средно ниво, за да се справи с деградацията на руския команден кадър в Украйна.

Съобщава се, че руските командири все повече наказват руски военнослужещи за неподчинение в опит да засилят дисциплината. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 30 април, че руските командири са започнали да наказват нарушенията на дисциплината, като задържат руски военнослужещи в импровизирани клетки, направени от дупки в земята, покрити с метална решетка. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските командири въвеждат все по-драконовски инициативи за подобряване на дисциплината сред руските сили в Украйна от есента на 2022 г.

Руските официални лица и окупационните власти продължават усилията за интегриране на окупираните територии в руската социално-икономическа система. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки заяви на 1 май, че той и Руската профсъюзна асоциация Сергей Вострецов са обсъдили начини за развитие на профсъюзите в окупираната Запорожка област.

Представители на Министерството на промишлеността на окупираната Херсонска област се срещнаха с Вострецов и руския министър на промишлеността и търговията Семьон Машкауцан на 27 април, за да идентифицират възможностите за развитие на профсъюзите и удовлетворението на работниците в окупираната Херсонска област.

Зеленски приветства резолюция на ПАСЕ за депортирането на украински деца

Зеленски приветства резолюция на ПАСЕ за депортирането на украински деца

ПАСЕ призна и решението на МНС за арест на Путин

Руските власти продължават с пропагандата сред украинските деца в опит да консолидират обществения контрол върху окупираните територии. Вицегубернаторът на окупирана Херсонска област Татяна Кузмич заяви на 29 април, че руските окупационни власти планират да доведат гимназисти от Херсонска област в Севастопол, окупирания Крим, до празника на Деня на победата на Русия 9 май, за да популяризират руския патриотизъм и историческо образование.