"Институтът за изследване на войната" (ISW) публикува специално издание за оценка на кампанията на Русия в Украйна, в което описва подробно промените в руското военно командване, откакто започна войната в Украйна.

Решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна без ясна и доктринална командна структура и нежеланието му да назначи общ командир на военния театър имаха трайни последици върху структурата на руското командване в Украйна. Редовните промени в командването на Путин доведоха до все по-фракционирана руска армия и дезорганизирани командни структури, които влошават способността да се проведе сплотена кампания в Украйна. Фракциите не са специфичен феномен за руската армия, въпреки че сегашната им динамика в руската армия оформя вземането на решения в необичайна степен.

Руското министерство на отбраната и Кремъл са умишлено неясни относно повечето от тези командни промени. Графикът на ISW за промените се основава на официални руски изявления, както и на анализ на непотвърдени твърдения и доклади от руски, украински и западни източници. Точните дати на промените в командите се основават на първото докладване на промяна и може да не съответстват на официалната дата, на която е настъпила промяната. Тези командни промени вероятно не са отделни събития в резултат на внезапно взети решения, а вместо това са били проточени бюрократични дела.

Нежеланието на руския президент Владимир Путин да назначи генерален командир на театъра за неговото нахлуване в Украйна имаше каскадни ефекти върху руската армия, включително подхранване на интензивна фракционизация, дезорганизиране на командните структури и подхранване на непостижими очаквания. Западни служители съобщиха през април 2022 г., че Русия не е имала нито един военен командир на своите сили в Украйна от началото на инвазията на 24 февруари 2022 г.

Путин вероятно е искал да се представи като главнокомандващ и организатор на успешното нахлуване в Украйна. Прехванатите руски военни планове разкриват, че Кремъл е очаквал да превземе Киев само за дни и Путин вероятно е искал да обяви тази бърза инвазия за лична геополитическа победа.

Путин може да не е бил склонен да назначи командващ за тази инвазия, за да избегне приписването на военен командир с военната победа в Украйна - динамика, подобна на тази между съветския лидер Йосиф Сталин и маршал на Съветския съюз Георгий Жуков по време на Втората световна война. Сталин е имал ограничен и остарял военен опит и според сведенията е завиждал на военните подвизи и славата на Жуков. Путин няма военен опит, което може допълнително да е допринесло за решението му да не назначи командващ за своята инвазия, който би могъл да го изпревари, като си припише заслугите за очакваната драматична победа.

Путин назначи първия общ командир на театъра, генерал от армията Александър Дворников, през април 2022 г. в отговор на неуспешния опит на Русия да нахлуе в Киев, но го смени до края на май поради неспособността на Дворников да изпълни високите очаквания на Путин през първите месеци след нападението. отстъпление от Киев. Путин назначи Дворников веднага след контранастъплението на Украйна около Киев, тъй като вероятно е разбрал, че войната в Украйна ще се превърне в по-дълга операция, изискваща по-дефинирана командна структура.

Дворников беше командващ Южния военен окръг по това време и през целия си мандат като главнокомандващ. Съобщава се, че Путин е инструктирал Дворников да превземе Донбас до празника на Деня на победата на 9 май, което е подготвило Дворников за провал (въпреки че нито Путин, нито Дворников може да са осъзнали този факт по това време).

Путин също възложи на Дворников да създаде единно командване за руските операции в Украйна.

Дворников не успя да постигне нито една от двете цели и впоследствие Путин назначи армейски генерал Генадий Жидко на мястото на Дворников до края на май.

Британското разузнаване: Разместванията в руската армия показват неуспехите на Кремъл

Британското разузнаване: Разместванията в руската армия показват неуспехите на Кремъл

Тежки месеци за Русия

Путин също така назначи Жидко да замени командващия Източния военен окръг генерал-полковник Александър Чайко, вероятно за да продължи командващият театъра да заема двойна длъжност като един от командващите военните окръзи.

Двойните роли, дадени на Жидко и Дворников, вероятно са резултат от продължаващото нежелание на Путин да направи нито един генерал твърде виден. И Жидко, и Дворников станаха реално първи сред равни, вместо да заемат отличителна и уникална позиция, ясно над останалите командири на военни окръжия. Путин нямаше да назначи общ командир на театъра без други отговорности до осемте месеца на войната след няколко значителни неуспеха. Уволнението на Чайко като командир беше и първото уволнение на командир на военен окръг, тъй като Дворников изглежда запази командването на Южния военен окръг след понижаването му от генерален командир на театъра. Уволнението на Чайко сигнализира решението на Путин да отстрани командирите, които са наблюдавали неуспеха на руската армия да превземе Киев. Мотивите на Путин да назначи Дворников и Жидко конкретно не са ясни, въпреки че той може да ги е избрал поради вероятната им връзка с началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал от армията Валери Герасимов.

Руската армия започна да въвежда командири за оперативни насоки през юни и юли 2022 г. под ръководството на генералния командир на театъра генерал-полковник Генадий Жидко в опит да организира своята офанзива в Източна Украйна. Жидко вероятно е наследил задачата на Дворников да формализира руските командни структури в Украйна и се е опитал да въведе оперативни групировки от сили в опит да успее в задачата, която вероятно е допринесла за уволнението на Дворников.

Руските сили представиха армейски генерал Сергей Суровикин като командващ Южната групировка на силите, генерал-лейтенант Андрей Сичевой като командващ Западната групировка на силите и командващия Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин като командващ Централната групировка на силите преди и след превземането на Северодонецк от руснаците в края на краищата Юни.

След превземането на Лисичанск и последвалата оперативна пауза в началото на юли руските военни представиха окончателния командир на оперативното направление, като генерал-полковник Рустам Мурадов беше назначен за командир на Източната групировка на силите.

Докато южната и централната групировка на силите бяха силно ангажирани с изтощителната офанзива за превземането на Лисичанск и Северодонецк, не е ясно колко конкретни са били източната и западната групировка на силите като командни структури до кулминацията на руската офанзива след превземането на Лисичанск и Северодонецк.

Руското военно командване никога не е изяснявало публично разграниченията между командването на военния окръг и командването на групировката на силите, което е довело до обществено объркване и възможно влошаване на способността на руската армия да провежда ефективно операции в Украйна по множество линии на усилия, въпреки че не е ясно дали руските командири и силите бяха объркани.

Путин задушава генералите чрез своите псета Пригожин и Кадиров

Путин задушава генералите чрез своите псета Пригожин и Кадиров

Руски опозиционер разкрива тайни от Кремъл

Изтощителните, но частично успешни настъпателни операции в Източна Украйна вероятно дадоха на Путин информационна подкрепа да уволни останалите командири, които не успяха по-рано в инвазията да нахлуят в Киев: командирът на Западния военен окръг (ЗВО) генерал-полковник Александър Журавльов, руските въздушнодесантни сили командир генерал-полковник Андрей Сердюков и бивш командир на театъра Дворников от длъжността му командир.

Превземането на Северодонецк и Лисичанск вероятно е послужило като катализатор за Путин да започне да пренасочва благосклонността си към фигури, които не са свързани с Герасимов и, като допълнение, гръмките провали през първите няколко месеца от войната, особено към Лапин и Суровикин, които командваха операциите, което доведе до превземането на градовете.

Генерал Армагедон дисциплинира и стабилизира руската армия

Генерал Армагедон дисциплинира и стабилизира руската армия

В. "Телеграф" обяснява защо Сергей Суровикин е опасен противник за Украйна

Групата Вагнер също се появи от операциите около Северодонецк и Лисичанск с процъфтяваща репутация на ефективна бойна сила, способна да постигне тактически успехи там, където конвенционалните руски сили не могат, вероятно допълнително убеждавайки Путин да започне да предпочита фигури извън орбитата на Герасимов.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров съобщи, че генерал-полковник Сергей Кузвовлев действа като временно командващ в края на юли, което вероятно показва, че позицията е преминала към него след освобождаването на Дворников от поста първи заместник-командващ.

Назначаването на Кузовлев може да предполага, че е имало значителни пропуски между някои уволнения и нови постоянни назначения и че подчинените командири са заемали временни длъжности през тези преходни периоди. Тези преходни периоди вероятно са нарушили руското планиране и операции.

Началото на украинските контраофанзиви през август и септември 2022 г. доведе до широко разпространена руска паника, което предизвика още промени в командването, като същевременно отложи решението за разпускане на командванията за оперативно насочване като образувания, различни от военните окръзи. Уволнението на Сичевой от длъжността командващ Западната групировка на силите няколко дни преди началото на украинските контранастъпателни операции предполага, че руското военно командване е решило някъде през август да премахне разликите между групировката на силите и командните структури на военния окръг.

Путин може би е възнамерявал да опрости допълнително командната структура за операции в Украйна, но се е въздържал от това, когато украинските сили започнаха своите контранастъпления в областите Харков и Херсон. Сичевой вероятно е продължил да командва Западната групировка на силите в някакво качество през началото на украинската контранастъпление в Харковска област, докато според съобщенията поредица от неуспехи в зоната на отговорност на Сичевой около североизточната Харковска област са накарали руското военно командване да измести командването на групировката от Сичевой и неговият слухов заместник, генерал-лейтенант Роман Бердников, на Лапин.

Назначаването на Лапин да наблюдава почти всички руски операции в Харковска и Луганска области вероятно отразява позицията на Лапин пред Путин по това време. Кремъл все повече превръщаше Лапин в лицето на руската офанзива в Източна Украйна през лятото на 2022 г. и Путин може би е предвиждал назначаването на Лапин за следващия генерален командир на театъра, тъй като за Лапин отдавна се носеше слух като за вероятен наследник на Герасимов и изглежда не да бъдат тясно свързани с основните фракции на МО.

И двете фракции в Министерството на отбраната вероятно приветстваха или дори подкрепиха назначаването на Лапин на тази висока роля на отговорност, осъзнавайки, че който и да командваше този сектор от фронта, вероятно щеше да стане удобна изкупителна жертва за руските военни провали.

Успехът на украинските контраофанзиви в Харковска и Херсонска области доведе до по-дълбоки промени в командването и възхода на антигерасимовската фракция в руското министерство на отбраната. Нестабилната и объркваща структура за командване и контрол, включваща Източния и Западния военни окръзи и съответните им групи от сили, вероятно усложни хаотичното руско разгромяване в Харковска област и пълния срив на руските линии около Изюм в средата на септември.

Последвалото украинско освобождаване на Изюм и широки участъци от територия в Харковска област вероятно е накарало Путин да се съгласи с предложенията на руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и Герасимов да обяви частична мобилизация.

След началото на частичната мобилизация руските сили изпратиха хиляди мобилизирани служители на фронта с малко или никакво обучение в опит да стабилизират фронта по оста Харков-Луганска област, което те успяха да направят след последния решаващ резултат от Харковска контраофанзива с украинското освобождаване на Лиман на 1 октомври.

Стабилизирането на фронта позволи на Путин да въведе промените в командването, които вероятно е възнамерявал да направи, преди украинската контраофанзива да му попречи да направи това, и той използва шума в руското информационно пространство за руските неуспехи, особено загубата на Лиман, за да оправдае широк спектър от командни промени. Путин уволни Жидко както като общ командир на театъра, така и като командир и сложи край на командната роля на групирането на силите като отделна позиция от областния командир в седмицата след украинското освобождаване на Лиман.

Афинитетът на Путин към ротация на персонала и ненаправо да уволнява командири е емблематичен за неговия стил на вътрешно управление, стил на лидерство, който не е много подходящ за ръководене на армия, ангажирана в скъпоструваща война. Путин отдавна ротира служители на държавни позиции като начин да гарантира, че никоя фигура не натрупва твърде много политическо влияние и да поддържа подкрепа сред конкуриращи се фракции.

Путинизмът не работи на бойното поле

Путинизмът не работи на бойното поле

Руските генерали се борят да отговорят на нереалистичните очаквания на Путин, който играе и в ролята на "великия съдник"

Путин също така рутинно избягва директните уволнения на служители и вместо това временно ги понижава, за да ги насърчи да се стремят да си възвърнат благоволението му и да запазят опции за бъдещи назначения. Бившият командир Чайко и бившият командир Сердюков се появиха в Сирия, а според слуховете бившият командир Мурадов служи като съветник на мироопазващия контингент в Нагорни Карабах.

Тези очевидни понижения оставят отворена възможността тези командири да се върнат в полза на Путин, както направи Герасимов в началото на 2023 г. и както според съобщенията направи наскоро Лапин с надзора на операциите в Източна Украйна. Редовният и ротационен характер на смяната на длъжностни лица може да работи в авторитарна система, загрижена само за запазване на институционалната власт на Кремъл, но този стил на управление е вреден за създаването на ефективна и стабилна военна командна структура. Редовността на промените в командването е разрушителна за усилията за формализиране на командването и контрола и връщането на предишни понижени командири (които са се провалили сериозно) вероятно изостря широко разпространените проблеми с репутацията на Министерството на отбраната, както и неговата оперативна ефективност.

Резултатите от потенциална предстояща украинска контраофанзива вероятно ще определят коя фракция Путин предпочита да продължи напред и вероятно ще предизвикат допълнителни промени в командването под някаква форма. Сегашното разпределение на отговорностите между командирите в Украйна вероятно ще установи една фракция като по-успешна по време на потенциалната предстояща украинска контраофанзива, освен ако украинските сили не започнат контранастъпателни операции по много различни оси. Руският командир, който е изправен пред основното направление на потенциалната предстояща контраофанзива, ще демонстрира или забележителен успех в поражението на контранастъплението, или значителен провал. Този успех или неуспех ще контрастира с други руски командири, чиито сили са изправени пред по-малко интензивни украински контраофанзивни операции, и благоразположението на Путин вероятно ще се измести отново към по-очевидно успешната фракция.

При сегашните обстоятелства обаче Путин едва ли ще назначи нов генерален командир. Путин е изправен пред предизвикателна ситуация в това отношение, тъй като отстраняването на Герасимов, който е началник на Генералния щаб и втори след Шойгу във военната командна верига, като цялостен командир на театъра може да бъде твърде вредно за репутацията на Кремъл и МО. Путин също така вероятно предпочита да запази изключително лоялния Герасимов като общ командир, тъй като Путин не трябва да се притеснява, че Герасимов ще се опита да подкопае авторитета му като лидер на руската война в Украйна. Путин може да се опита да избегне последиците от бъдещи промени в командването, като все повече възнаграждава командирите, които предпочита, с по-голяма отговорност отвъд официалната им позиция и намалявайки ролята на някои командири, които са изпаднали в немилост, вместо директно да ги замени.

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

ISW: Путин и силоваците се бият за надмощие

Поради недостиг на боеприпаси Русия няма да може да поддържа настъпателни операции през 2023 г.