11 места са били ударени от касетъчни боеприпаси по време на атаките срещу украинския град Харков на 27-28 февруари. Това твърди Си Ен Ен в свое разследване.

Медията припомня, че в края на март ООН обяви, че са били извършени най-малко две дузини атаки с касетъчни боеприпаси срещу Украйна от началото на руската инвазия.

Чрез анализ на сателитни изображения в сътрудничество с Центъра за информационна устойчивост и разследвания на място Си Ен Ен е идентифицирала бригадата на ракетната артилерия, която е извършила атаката с касетъчни боеприпаси във въпросните дни в жилищните квартали на втория по големина град в Украйна. Тази бригада е под прякото ръководство на генерал-полковник Александър Журавльов, който е основен участник и в една от най-бруталните глави на войната в Сирия.

Бригадата е под ръководството на Западния военен окръг на руските военни - един от петте военни окръга на руската армия, който е базиран в западната част на Русия.

Редица военни експерти посочват, че Журавльов е единственият офицер с правомощия да разпореди въздушна атака с ракетни бомби в своя окръг.

Няма добра траектория за войната Русия-Украйна

Няма добра траектория за войната Русия-Украйна

Има два вероятни пътя - продължаваща ескалация, потенциално ядрена или мъчителен мир, наложен на Украйна

Уроците от Сирия

57-годишният Журавльов е назначен като съветски офицер през 80-те години на миналия век, когато служи в бивша Чехословакия. След разпадането на СССР той се завръща в Русия, като първоначално е на служба в танковите части.

Изпращан на мисия в Сирия три пъти, той за първи път става командир на руските войски в страната по време на втория си престой през юли 2016 г. Преди да поеме поста, Москва е затънала в кървава битка за превземане на контролирания от бунтовниците източен Алепо, постигайки значителен напредък срещу въоръжената опозиция.

Ръководството на Журавльов катализира нападението срещу източната част на Алепо. След като той поема управлението, руските военни бързо ускоряват атаките си срещу контролираната от бунтовниците територия и завършват обсадата на гъсто населения град, причинявайки голям брой жертви и задействайки основната тактика на Русия в Сирия: обсаждайте, подлагайте на глад, бомбардирайте и мачкайте до подчинение.

По време на командването на Журальов е отчетено драматично увеличение на потвърдените нападения с касетъчни боеприпаси в Алепо.

Според Центъра за документиране на престъпленията, който документира нарушенията на правата на човека в Сирия, касетъчните боеприпаси са били използвани 137 пъти в Алепо между 10 септември и 10 октомври 2016 г. Това е 791% увеличение спрямо средния брой атаки с касетъчни боеприпаси през предходните осем месеца.

През 2015 г. руското министерство на отбраната отрече да са използвани касетъчни боеприпаси в Сирия.

Полицията в Украйна разследва Русия за около 10 800 военни престъпления

Полицията в Украйна разследва Русия за около 10 800 военни престъпления

Участват и специалисти от Франция, Полша и Литва

Какво представляват касетъчните боеприпаси?

Касетъчните боеприпаси съдържат множество експлозиви, които се разпръскват върху площ до размера на няколко футболни игрища. Те могат да бъдат пуснати от самолет или изстреляни от суша или море.

Касетъчните бомби са забранени съгласно международен договор - Конвенцията за касетъчните боеприпаси от 2010 г. - който забранява използването, прехвърлянето, производството и съхраняването на този тип оръжия. Договорът се позовава на неуспеха на много от тях да се взривят при удар, оставяйки опасни боеприпаси в полета и градски райони, които могат да убият или да осакатят хора. Русия, Украйна, САЩ и Израел са сред страните, които не са подписали договора.

Нападение, насочено безразборно срещу цивилни, както разкрива разследването на Си Ен Ен на място в Харков на 27 и 28 февруари, би изглеждало военно престъпление, смятат редица експерти.

Убитите цивилни в Украйна - с хиляди повече от официалната статистика

Убитите цивилни в Украйна - с хиляди повече от официалната статистика

ООН до момента е потвърдила 3381 жертви

"Нараняванията са едни и същи"

Лекар, помагал на ранените от войната и в Сирия, и в Украйна, е поразен от приликите.

Хората пристигнаха в болницата в Харков нарязани от шрапнели, с наранявания по кожата и мускулите, с ампутирани крайници, открити фрактури и травми по главата, разказва сирийско-американският хирург-ортопед д-р Самер Атар, работил в Алепо по време на обсадата на частите на Журавльов.

Атар описва нараняванията, които е лекувал в Харков, и тези, които е видял в Алепо през 2016 г., като "едни и същи".

През декември 2016 г. бунтовниците, укриващи се в източната част на Алепо, най-накрая се предават и сирийското правителство и руските сили си възвръщат контрола върху територията.

С края на битката за Алепо Журавльов напуска командването на руските военни в Сирия и се завръща в Русия. Той е удостоен с най-високото отличие, присъждано на руски офицер - Герой на Руската федерация.

Журальов е повишен на два пъти през следващата година и малко след третата си мисия в Сирия през 2018 г. става командир на Западния военен окръг - същата дивизия, причинила смърт и разрушения в Харков и други части на Украйна. 

"Резултатите, които Журавльов постигна в Сирия, бяха точно това, което руснаците искаха - оттук и награждаването му с най-високото отличие и най-високите позиции, които човек може да получи", обясни руски военен експерт.

По-късно Журавльов посочва в интервю, че Сирия го е научила на значимостта на "военната изобретателност" и че уроците, получени там, се възприемат като "органичен компонент" от цялото руско военно обучение.

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин вижда "доблест" и им дава званието "гвардейци за защитата на родината и държавните интереси"

Друг руски генерал, служил в Сирия заедно с Журавльов - генерал-лейтенант Алексей Завизион - е назначен за заместник на Журавльов в Западния военен окръг през същия месец, в който Журавльов поема настоящата си длъжност. Само година по-рано се твърди, че Завизион е ръководил група сепаратистки бойци, след като те отнемат територия от украинските правителствени сили в Донбас, според военното разузнаване на Украйна.

Украинското военно разузнаване обвинява Завизион и за това, че стои зад атаките с реактивни системи за залпов огън (MLRS) срещу цивилни райони в Донбас. През 2017 г. Украйна обвини Завизион за предполагаеми военни престъпления.

Нито Журавльов, нито Завизион обаче са санкционирани от международната общност.

Генерал-полковник Александър Журавльов трябваше да бъде санкциониран за действията си в Сирия, заяви за Си Ен Ен водещият адвокат по правата на човека в адвокатската кантора Payne Hicks Beach Матю Ингъм. "Срамота е, че тогава не е последвал по-силен отговор на предполагаемите военни престъпления, защото това може да е повлияло на стратегическите изчисления на Путин за Украйна от самото начало", отбелязва той.

Зеленски: Руската армия остава в историята с варварските удари срещу цивилни в Украйна

Зеленски: Руската армия остава в историята с варварските удари срещу цивилни в Украйна

Ситуацията в Мариупол остава непроменена

Освен това Журавльов взема участие в преговори на високо ниво в областта на отбраната с британски военни служители в Москва през 2017 г., след като ролята му в обсадата на Алепо става публично известна.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди пред Си Ен Ен, че изявлението, публикувано през 2017 г., "показва ясно", че се подкрепя диалогът между военните за свеждане до минимум на риска и погрешните изчисления.

Междувременно, докато инвазията на Русия продължава третия месец и офанзивата в източната част на Украйна се засилва, бомбите продължават да валят над Харков.