Руското военно ръководство вероятно все повече губи доверие в сигурността на Крим след неотдавнашните украински удари по руски военни обекти в Крим. Руски източници съобщиха на 17 август, че вицеадмирал Виктор Соколов е заменил адмирал Игор Осипов като командир на базирания в Крим Черноморски флот (ЧФ).

Русия смени командира на Черноморския си флот

Русия смени командира на Черноморския си флот

Това става след серия от "инциденти" в Крим

Това съобщи в дневния си обзор за войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руското информационно пространство, обаче, очевидно желае да запази високо ниво на секретност по отношение на назначението на Соколов поради твърденията за заплаха от "терористична опасност" в Севастопол.

Скорошните украински удари вероятно са поставили руските сили в състояние на висока бойна готовност и са довели до преструктуриране на състава на силите, логистиката и ръководството на руската групировка в Крим, за да се смекчи въздействието на по-нататъшни удари. Главната дирекция на военното разузнаване на Украйна например съобщи, че руските сили преместват десетки самолети с фиксирани и вертолети, разположени на предни летища в Крим, в райони по-дълбоко в Кримския полуостров и в континентална Русия.

Руското ръководство и руското националистическо информационно пространство започнаха все повече да представят украинските удари срещу руски военни активи в Крим като терористични актове, за да изместят вниманието от руските нарушения на международното право и призивите към Запада да определи Русия като държавен спонсор на тероризма.

Руски източници неточно определиха ударите по щаба на BSF, склада за боеприпаси и авиобазата "Саки" като терористични актове.

ISW: Атаката в „Саки“ е начало на контраофанзивата на Украйна

ISW: Атаката в „Саки“ е начало на контраофанзивата на Украйна

Сред руските медии и блогъри няма единна позиция за това какво точно се е случило

Назначеният от Русия ръководител на окупирания Крим Сергей Аскенов заяви на 17 август, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в Крим е неутрализирала клетки на организацията Хизб ут-Тахрир (ислямистка фундаменталистка политическа организация, която исторически е била активна в Централна Азия и в Крим сред общността на кримските татари и е забранен в Русия) в Джанкой и Ялта.

Аксенов обвини украинското правителство, че координира операциите на Хизб ут-Тахрир в Крим, без да предостави никакви доказателства. Руските официални лица вероятно все повече ще свързват украинските партизански атаки срещу окупирани територии с операции, провеждани от организации, свързани с ислямския екстремизъм, в опит да отчуждят украинското партизанско движение от международната общност и да подкопаят призивите на Украйна официално да определи Русия като държавен спонсор на тероризма.

Атаките срещу легитимни руски военни цели попадат в обхвата на законната употреба на сила и не са терористични актове, нито има доказателства, които да предполагат, че ислямистките екстремисти са извършили тези атаки.

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Поредно нападение само за този месец

Руските сили извършиха наземни атаки северозападно от Славянск, близо до границата между Харков и Донецка област на 17 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са се опитали да настъпят близо до Богородично, на около 20 километра северозападно от Славянск. Украинският генерален щаб отбеляза също, че руските сили са се опитали да настъпят в околностите на Мазаниква (22 км северозападно от Славянск) и Ново Димитровка (35 км северозападно от Славянск).

Руски милиблогъри по-рано посочиха, че боевете на линията Мазановка-Богородичне, която грубо минава по границата между Харков и Донецка област, са усложнени от гъсто залесения терен. Руските сили в тази зона вероятно ще продължат позиционните битки в тактически трудни горски зони, за да задържат позиции срещу украинските контраатаки. Руските сили допълнително продължиха артилерийските удари по линията Изюм-Славянск и удариха украински позиции и цивилна инфраструктура в и около Славянск и Краматорск.

Ракети по Харков, боеве в посока Бахмут

Ракети по Харков, боеве в посока Бахмут

Руската армия нанася удари с танкове, артилерия и авиация

Руските сили проведоха ограничени наземни атаки южно от Сиверск на 17 август. Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са се опитали да напреднат към Веселе, на около 23 км югоизточно от Сиверск. Съобщава се също, че руските войски са извършили наземна атака близо до Спирне, на около 20 километра югоизточно от Сиверск. Руските сили продължиха въздушните и артилерийски удари в околностите на Сиверск.

Руските сили извършиха поредица от наземни атаки североизточно и южно от Бахмут на 17 август. Украински и руски източници съобщиха, че руските сили се бият в района на Соледар-Бахмутске (10 км североизточно от Бахмут). Частите на 6-ти казашки полк на Луганската народна република (ЛНР) продължиха опитите си да консолидират контрола над завода за гипс Knauf Gips Donbas в покрайнините на Соледар по магистрала Т1302, за да напреднат на югозапад към Бахмут.

Украинският генерален щаб също съобщи, че руските войски извършват нападения в Билохоривка, на около 18 км североизточно от Бахмут по магистрала T1302. Руските операции на североизток от Бахмут вероятно са съсредоточени върху осигуряването на контрол над този сегмент от T1302, за да се стигне директно до Бахмут.

Зеленски: Атакуваме в Запорожие, но даваме отпор в Донбас

Зеленски: Атакуваме в Запорожие, но даваме отпор в Донбас

Цялостната ситуация на фронта е без съществени промени

Руските сили постигнаха постепенни успехи близо до границата на Донецка и Запорожка област, югозападно от град Донецк на 17 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили имат "частичен успех" в посока Новомихайловка, на около 25 км югозападно от град Донецк.

Съобщава се, че руските сили са извършили наземна атака около Вугледар (45 км югозападно от град Донецк), вероятно за да заобиколят селището и да получат директен достъп до местния път, който минава между Вугледар и Маринка, който е в югозападните покрайнини на град Донецк.