Руският Черноморски флот, базиран в анексирания Крим има нов командир, съобщи агенция РИА Новости, цитирайки свои източници в сряда, след като руските военни бази на полуострова бяха разтърсени от серия от експлозии през последните девет дни.

Ако бъде потвърдено, отстраняването на досегашния командир Игор Осипов ще отбележи най-значимото уволнение на военен служител от началото на руската инвазия в Украйна, в която тя претърпя знаичтелни загуби в хора и техника, коментира Ройтерс.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости цитира източници, според които новият началник вицеадмирал Виктор Соколов е бил представен на членовете на военния съвет на флота в пристанището на Севастопол.

Един източник каза, че е "нормално", че назначението не е обявено публично в този конкретен момент в условията на активни военни действия в Украйна.

Черноморският флот, който има героична и почитана история в Русия, претърпя няколко силни публични унижения в хода на войната.

През април Украйна удари флагмана на Черноморския флот "Москва" с ракети "Нептун" и ракетоносецът, строен през съветско време потъна.

Миналата седмица руската военновъздушна база "Саки" в Югозападен Крим, близо до щаба на флота в Севастопол, беше поразена от поредица от експлозии, които унищожиха осем бойни самолета, според сателитни изображения.

След това във вторник взривове разтърсиха склад за боеприпаси във военна база в северната част на полуострова. Русия нарече това акт на саботаж, а Украйна намекна, че е отговорна за тази акция.

Русия определи взрива в Крим като диверсия

Русия определи взрива в Крим като диверсия

На 16 август сутринта при саботаж е бил повреден военен склад

В сряда руската служба за сигурност ФСБ съобщи, че е задържала шестима членове на "ислямистка терористична клетка в Крим", но не каза дали те са заподозрени в участие в експлозиите.

Руският Черноморски флот е много по-голям от флота на Украйна и е източник на национална гордост, датираща от основаването му при императрица Екатерина Велика през 1783 г.

Крим, който Русия отне от Украйна през 2014 г. и оттогава го е превърнала в своя укрепена база, осигурява основния маршрут за доставки за руските сили за нахлуването в Южна Украйна, където Киев декларира, че планира контранастъпление през следващите седмици.

Флотът е блокирал пристанищата на Украйна от началото на войната през февруари, поставяйки в капан жизненоважен износ на зърно, който едва отскоро тръгна отново съгласно споразумение с посредничеството на Турция и ООН.

Фактът, че Украйна очевидно е успяла да организира разрушителни атаки срещу полуострова, разглеждан от Москва като сигурна тилова крепост, послужи като основание за повдигане на морала на украинските сили.

Предишният командир, 49-годишният Осипов, беше начело на флота от май 2019 г., според официалната му биография на уебсайта на руското министерство на отбраната.

Неговият наследник, 60-годишният Соколов, има богат опит в командването на противоминни кораби и единици през 80-те и 90-те години на миналия век, след което се издигна през редица постове в Тихоокеанския и Северния флот, като беше заместник-командир на последния. От 2020 г. оглавява престижна военна академия.

Именно Соколов ръководи похода на руската авионосна група начело с единствеия руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" в Средиземно море.

ISW: Украйна стои зад ударите в Крим

ISW: Украйна стои зад ударите в Крим

Чеченци ловят руски дезертьори в Херсон