Украински официални лица продължават да предупреждават, че помощта за сигурността на САЩ е жизненоважна за способността на украинските сили да се защитават срещу настоящи и бъдещи руски настъпателни операции, които се очаква да започнат в края на пролетта и лятото. Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви, че украинските сили се готвят да отблъснат бъдеща руска голяма офанзива, очаквана в края на май или началото на юни, но отбеляза, че това ще бъде "катастрофално трудно" без западна военна помощ.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 14 април, че настоящата ситуация в Източна Украйна е "напрегната" и че руските сили съсредоточават усилията си западно от Бахмут в посока Часов Яр.

Умеров заяви, че украинските сили успешно използват съвременна технология срещу по-голямото количество личен състав на Русия. Говорителят подполковник Назар Волошин, заяви на 15 април, че украинските сили в направленията на Бахмут и Авдeевка могат да използват само един до пет артилерийски снаряда на всеки 10 артилерийски снаряда, които руските сили изстрелват, но украинската артилерия е по-точна от руската.

За това предупреждава базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Той твърди, че украинските военни "буквално са се впили в земята" и всеки ден сдържат вражеските атаки

ISW продължава да оценява, че руските сили в момента се възползват от недостига на украински материали в резултат на липсата на американска помощ за сигурността, за да направят маргинален тактически напредък. Но бъдещи руски атаки може да успеят да постигнат по-значителни успехи, особено западно от Бахмут, ако САЩ продължават да отказват помощ за Украйна.

Високопоставен естонски военен служител описа засилените руски настъпателни фронтови операции и кампаниите за нанасяне на удари в дълбокия тил като предназначени да унижат както волята на Украйна да се бие, така и единството на Запада. Началникът на естонския генерален щаб генерал-майор Ено Мотс заяви в интервю, публикувано на 14 април, че опитите на руските сили да използват уязвимостите на фронтовата линия в целия театър - което Мотс описа като "тактика на амеба" - и руската ескалация на дълбоки удари отзад са тактика на изтощаване, в крайна сметка насочена към използване на текущия недостиг на материали на украинската армия, което е в съответствие с неотдавнашните наблюдения на ISW относно недостига на украинска противовъздушна отбрана, артилерия и човешка сила.

Мотс отбеляза, че Украйна се нуждае от значителни ресурси за отблъскване на руската агресия и реконструкция и че фрагментираното западно единство създава дилема, която прекъсва "плавния" навременен и последователен поток от доставки за Украйна, което в крайна сметка води до обратен ефект и намалява подкрепата за Украйна.

Мотс представя няколко важни наблюдения: пропуските на САЩ да предоставят навременна и последователна военна помощ на Украйна (която само САЩ могат да осигурят в мащаб) имат отрицателно въздействие върху международните партньори на Украйна в световен мащаб; недостигът принуждава Украйна да дава приоритет на зоните на фронта за сметка на други; и че постоянните руски информационни операции имат за цел да убедят западните политици, че Русия може и ще надживее западната военна помощ за Украйна.

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Киев зове съюзниците си за "извънредни и смели стъпки"

Руските официални лица оправдаха иранските удари срещу Израел от 13 април, които лъжливо ги приравняват с израелския удар от 1 април, насочен към служители на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Дамаск. Руският постоянен представител в Организацията на обединените нации (ООН) Василий Небензя заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) на 14 април, че Иран е извършил ударите от 13 април в отговор на бездействието на СС на ООН след удара на Израел на 1 април срещу служители на КСИР. Небезня също твърди, че Израел непрекъснато бомбардира Сирия.

Небензя призова Израел "да се откаже от военните си действия в Близкия изток" и повтори руските призиви за прекратяване на огъня в Газа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия се противопоставя на ескалацията и подкрепя политическо и дипломатическо разрешаване на конфликтите в Близкия изток.

Руското правителство вероятно ще продължи да засилва информационните операции, предназначени да оправдаят пред международната общност ударите на Иран срещу Израел от 13 април.

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Руски вътрешен източник твърди, че руски служители се готвят да преразпределят някои бивши елементи от групата "Вагнер", служещи в Африканския корпус, в Белгородска област. Вътрешният източник заяви на 15 април, че Кремъл смята, че генерал-лейтенантът на Главното управление на руското военно разузнаване (ГРУ) Андрей Аверянов не е спазил крайните срокове на Кремъл за разработване на контролирания от руското Министерство на отбраната (МО) Африкански корпус.

Вътрешен източник твърди, че руските власти се готвят да преместят неуточнени отряди на Африканския корпус от Африка в Белгородска област. Вътрешният източник намекна, че продължаващите усилия на "Вагнер" да набира персонал за своите дейности в Африка всъщност имат за цел да наемат персонал за разполагане в Белгородска област. Войниците на руския Африкански корпус се разположиха в Нигер на 12 април. Не е ясно дали ще прекрати напълно операциите си в Африка или само някои отряди ще се разположат в украинско-руската гранична зона.

Аверянов преди това участва в руската делегация, която се срещна с официални лица в Буркина Фасо, Нигер и Мали и изглеждаше силно ангажиран в усилията на руското правителство да включи групата "Вагнер".

Аверянов е командир на поделение 29155 на ГРУ, отговорен за опита за убийство на Сергей Скрипал през 2018 г. в Обединеното кралство и когото съвместно разследване на 60 Minutes, Der Spiegel и Insider наскоро замеси в несмъртоносна насочена енергия или атаки с акустично оръжие срещу персонал на правителството на САЩ в САЩ и в международен план.

Ръководителят на кримската окупационна администрация Сергей Аксьонов прие указ, ограничаващ мигрантския труд в окупиран Крим, подкопавайки усилията на Кремъл да смекчи недостига на работна ръка. Указът забранява на бизнеса да наема мигранти за 35 различни вида работни места. Сред тях са транспорт, селско стопанство и производство на храни, доставки на природни ресурси, комунални услуги, търговия (с изключение на търговия с моторни превозни средства и мотоциклети), култура и образование.

Указът не забранява на мигрантите да извършват строителни работи, което показва, че служителите на кримската окупация може да са в състояние законно да ги наемат за изграждане на укрепления, логистични маршрути или друга инфраструктура в подкрепа на военните усилия на Русия.

С тактиката на "Вагнер" руската армия губи жива сила

С тактиката на "Вагнер" руската армия губи жива сила

Но и изтощава противника и отбранителната мощ на украинската артилерия

Аксьонов заяви, че неконтролираното присъствие на трудови мигранти в окупирания Крим и в Русия е "неприемливо" и че кримските окупационни правоприлагащи органи са идентифицирали повече от 500 лица, които са нарушили руските миграционни закони.

Руските власти са внесли мигранти от Русия в окупираната Украйна като част от усилията за повторно заселване и възстановяване на окупираните райони, както ISW съобщи по-рано.

Някои руски блогъри приветстваха тези ограничения и отбелязаха, че руските служители трябва да наложат повече мерки за контрол на труда на мигрантите и да наложат по-строги изисквания за визи и гражданство.

Указът на Аксьонов и предложенията на блогърите обаче противоречат на неотдавнашните опити на Кремъл да балансира противопоставящите се и да смекчи загрижеността на руското общество относно икономическите последици от войната и трудовата миграция.

На 4 април Путин намекна, че Русия трябва да продължи да внася чуждестранна работна ръка, като се има предвид, че Русия ще се сблъска с недостиг на работна ръка през следващите години.

Путин изключва Русия да е мишена за ислямските фундаменталисти

Путин изключва Русия да е мишена за ислямските фундаменталисти

"Ние сме страна, която дава уникален пример за междурелигиозна хармония и единство"

Руските държавни медии се хванаха за протестите на Грузия срещу предложен закон, подобен на руския закон за "чуждестранните агенти", вероятно като част от усилията на Кремъл да засили политическия раздор в Грузия. ТАСС съобщи подробно за дебатите в грузинския парламент на 15 април относно предложения закон, който ще изисква неправителствените организации (НПО), които получават повече от 20 процента от бюджета си от чуждестранни източници, да се регистрират като "организация, преследваща интересите на чуждестранни сила". "Чуждестранен агент" е термин, който Русия използва и беше включен в предишните версии на предложения закон.

Грузинският парламент прие законопроекта на първо четене през 2023 г., след което го оттегли от по-нататъшно разглеждане след широки обществени протести срещу законопроекта.

ТАСС се съсредоточи особено върху протестите в Тбилиси срещу предложения закон и многократно подчерта, че западните дипломати в Грузия, като мисията на ЕС и посолството на САЩ в Грузия, са се противопоставили на законопроекта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на 4 април на повторното внасяне на законопроекта в грузинския парламент и нарече твърденията, че това е "руски проект", абсурдни.

Песков заяви, че подобни закони са "световна практика" и че "нито една суверенна държава не иска намеса от други страни във вътрешната политика". Руските медии също подчертаха обществените протести и обществените разногласия по време на протестите през 2023 г. срещу първата версия на закона за чуждестранните агенти.

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Относно Закона за чуждестранните агенти