Кремъл вероятно се опитва да представи Русия като равностоен отбранителен партньор с Китай преди посещението на китайския министър на отбраната Ли Шанфу в Москва от 16 до 18 април. Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 14 април, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще се среща с Ли, за да обсъдят двустранното сътрудничество в областта на отбраната, както и въпроси на регионалната и глобалната сигурност.

Министърът на външните работи на Китай Цин Ган заяви на 14 април, че Китай няма да продава оръжия на Русия и ще регулира износа на артикули за Русия, които имат двойно гражданско и военно предназначение.

Това пише в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Коментарите на Цин са продължение на усилията на Китай да омаловажава риторично подкрепата си за Русия и да демонстрира, че има граници на партньорството без ограничения, което Русия и Китай обявиха преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

Китай "няма да налива масло в огъня" на войната

Китай "няма да налива масло в огъня" на войната

Аналена Бербок отново призова Китай да спре войната в Украйна

ISW счита, че Путин не е успял да осигури неограничено двустранно партньорство с Китай, на което вероятно се е надявал, когато китайският президент Си Дзинпин посети Москва от 20 до 22 март.

Кремъл вероятно се надява да стане по-привлекателен за Китай, като стартира учения на Тихоокеанския флот на Русия, за да проектира военноморската мощ на Русия в Тихия океан. Министерството на отбраната на Русия съобщи на 14 април, че руските военни са привели Тихоокеанския флот на Източния военен окръг в най-висока степен на бойна готовност за проверка на бойната готовност.

Началникът на Генералния щаб на Русия генерал от армията Валерий Герасимов също заяви, че части от Тихоокеанския флот ще проведат бойни учения.

Проверките на бойната готовност на руския тихоокеански флот вероятно имат за цел да сигнализират на Китай, че Русия подкрепя китайските цели за сигурност в Тихия океан и че Русия остава равностоен военен партньор, който може да действа като тихоокеанска сила въпреки деградацията на руската военна мощ в Украйна.

Кремъл също така вероятно възнамерява да използва проверките за бойна готовност на Тихоокеанския флот, за да се опита да възпре по-нататъшната подкрепа на Япония за Украйна преди срещата на Г-7 от 19 до 21 май. Шойгу заяви на 14 април, че руските сили са декларирали, че проверките за бойна готовност са предназначени да разработят методи за предотвратяване на разполагането на вражески сили в южната част на Охотско море и за отблъскване на десант на южните Курилски и Сахалинските острови, и двата сигнала за Япония (която претендира за част от архипелага, който Съветският съюз завзе в края на Втората световна война).

Руският източен военен окръг наскоро разположи батарея от ракетни системи за брегова отбрана Bastion на остров Парамушир в северната част на окупираните от Русия японски Курилски острови, което според ISW вероятно е предупреждение към Япония за по-нататъшна подкрепа на Украйна.

Русия вероятно възнамерява да използва военна позиция в северната част на Тихия океан, за да предизвика опасения за военна ескалация с Япония в засилени усилия да попречи на Япония да продължи да подкрепя Украйна, когато тя е домакин на срещата на Г-7 в Хирошима. Русия е използвала подобни информационни операции и демонстративни действия срещу Запада, насочени към предотвратяване на по-нататъшна западна помощ за сигурността на Украйна чрез подклаждане на опасения за ескалация, въпреки че тези усилия никога не са предвещавали реална ескалация.

Руската армия не е в състояние да заплашва Япония в момента. ISW съобщи по-рано, че части от 40-та и 155-та морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот са претърпели тежки загуби близо до Въгледар, Донецка област в началото на 2023 г. и в края на 2022 г., като 155-та е била възстановявана цели осем пъти през последната година.

На Тихоокеанския флот вероятно липсва наличната бойна мощ в Тихоокеанския регион, за да се държи по начин, който би бил наистина заплашителен за Япония или подходящ за опитите за проекция на мощ на Русия, които биха могли да убедят Китай, че е равностойна военна сила.

Трябва да се отбележи, че Пригожин - един от най-екстремните лидери сред провоенната фракция на Русия - смята, че Русия може да претърпи поражение в Украйна и че такова поражение в краткосрочен план всъщност би било от полза за Русия.

Финансистът на "Вагнер" поставя информационни условия за използване на руски военен провал, ако планираната украинска контраофанзива е успешна. Пригожин публикува есе на 14 април, в което твърди, че предстоящата контранастъпление на Украйна е по-вероятно да успее, отколкото да се провали.

Пригожин предупреди, че егоистичната руска "дълбока държава" (която той определя като "общност от почти държавни елити, които действат независимо от политическото ръководство на държавата и имат тесни връзки и собствен дневен ред") в момента е в криза поради неуспехите на руската армия да осигури бърза победа.

CNN: ЧВК "Вагнер" не се отказва от Африка

CNN: ЧВК "Вагнер" не се отказва от Африка

Няма потвърждение за документите

Той обвини членовете на тази дълбока държава, внедрена в руската бюрокрация, че умишлено саботират руския успех във войната, защото се стремят да възобновят своя привилегирован живот в комфорт.

Пригожин заяви, че тези "вътрешни врагове" на руската дълбока държава ще накарат Кремъл да "направи сериозни отстъпки", равносилни на "предателство на руските интереси", включително дори възможно връщане на окупирана украинска територия на Украйна в течение на няколко години. Пригожин изрично отхвърли идеята за всякакви преговори за прекратяване на войната и призова руснаците да продължат да се бият, дори ако това доведе до временно поражение на Русия. Пригожин заяви, че Русия трябва да игнорира изкушенията на руската дълбока държава да намали руските загуби и да се споразумее.

Пригожин заяви, че руската армия не може да спре да се бие сега въпреки настоящите руски териториални придобивки, тъй като украинската държава се е трансформирала и неокупираната Украйна сега е политически противопоставена на Кремъл. Според Пригожин Русия трябва да продължи да се бори безмилостно в Украйна, независимо колко неблагоприятни стават условията. Той заяви и че всеки сценарий, при който Русия е изправена пред поражение, ще доведе до вълна от "радикални национални чувства" в Русия, което ще послужи като катализатор за възобновен руски патриотизъм и ще позволи на руската нация да премине огненото кръщение, необходимо, за да излезе победител и победи Украйна.

Есето на Пригожин е тематично и логистично в съответствие с предишните му заявени усилия да трансформира "Вагнер" в твърдолинейна идеологическа елитна паралелна военна организация, която да прокарва руските интереси.

Руският националистически дискурс за приемливостта Русия да претърпи поражение в Украйна се отклонява от някои западни твърдения за необходимостта да се предпази Русия от унижение и да се позволи на Русия да "спаси лицето си". Аргументът на Пригожин, че Кремъл трябва да устои на изкушението да се примири и вместо това да остане ангажиран с победата в Украйна, не е съвместим с идеята, че на Кремъл трябва да се даде начин да спаси лицето си, за да не извърши масивна, вероятно ядрена, ескалация.

Трябва да се отбележи, че Пригожин - един от най-екстремните мисловни лидери сред провоенната фракция на Русия - смята, че Русия може да претърпи поражение в Украйна и че такова поражение в краткосрочен план всъщност би било от полза за Русия. Коментарите на Пригожин, заедно с тези на други радикални провоенни гласове, подчертават приоритета, който провоенната общност поставя върху стимулирането на руското общество и енергизирането му за дълга борба срещу Запада

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин отрече спекулациите, че е изправен пред обвинения в Санкт Петербург за дискредитация на руските въоръжени сили - отказ, който вероятно допълнително показва защитата му от неизвестни покровители на силоваците. Руски новинарски сайт съобщи на 14 април, че жител на Новосибирск е поискал от Следствения комитет на Санкт Петербург да разследва съдържанието на Гиркин в социалните медии за дискредитация на руските сили - престъпление, наказуемо с глоба до пет милиона рубли (65 530 долара), до пет години поправителен или принудителен труд или до седем години затвор.

Гиркин отрече да е получил обвинение, твърдейки, че няма да промени поведението си и не е уплашен от властите. Гиркин отрече да е получил обвинения от руското Министерство на вътрешните работи (МВД) и предположи, че може теоретично да го разследва за дискредитация. Той добави, че ако някой има "политическа воля", тогава той може да бъде обвинен в измама с хуманитарна помощ. Гиркин отбеляза, че всички скоро ще разберат дали "властите са готови да го спрат".

Отговорът на Гиркин е в съответствие с неговите безмилостни критики към Кремъл и може да показва, че той вероятно продължава да се ползва от известна защита от структурите на руските сили - силоваците. Гиркин има всички основания да смята, че би бил осъден без такава защита, тъй като неговите яростни атаки срещу представянето на руската армия в Украйна почти очевидно нарушават закона за дискредитация.

Пригожин може да се опитва да окаже натиск върху покровителствените мрежи на Гиркин, като отговаря на обвинения срещу него. Гиркин няма да бъде вербуван, тъй като групата вече не набира затворници и вероятно ще остане в затвора заради поведението си.

Въпреки че не е ясно дали свързани фигури са замесени в разпалването на разследване срещу Гиркин, трябва да се отбележи, че жалбата е подадена в Санкт Петербург - град, в който Пригожин има връзки, и град, в който Пригожин се опитва да прокара своята политическа стремежи.

Съобщава се, че Гиркин е извън Москва, което прави мястото на жалбата в Санкт Петербург по-необичайно.

Пригожин и Гиркин имат история на лични атаки и вражди и Пригожин може да иска да разкрие или напрегне мрежите за покровителство на Гиркин, които му позволяват да остане невредим въпреки продължаващите мерки за цензура в Русия. ISW също по-рано прогнозира, че Пригожин и Гиркин вероятно се състезават за влияние и покровителство в провоенната фракция и публично разследване на Гиркин може да натовари покровителите на Гиркин, тъй като те се опитват да отклонят или отменят тези обвинения.

ISW: "Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл

ISW: "Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл

Руското настъпление в Украйна спря

Руските елитни сили намаляват своята бойна ефективност с лошо обучен мобилизиран персонал и доброволци поради високите жертви в Украйна. Washington Post съобщи, че изтеклите класифицирани документи на американското разузнаване разкриват, че руската 22-ра отделна гвардейска бригада със специално предназначение (Спецназ) (Главно управление на руския генерален щаб) и две други неуточнени бригади Спецназ са претърпели около 90-95% степен на изчерпване в Украйна.

Washington Post също съобщи, че 346-та бригада Спецназ е загубила почти целия си състав, като само 125 военнослужещи са останали активни от 900 първоначално разположени.

Руският президент Владимир Путин вероятно ще бъде домакин на годишната си пресконференция през юни в началото на юни 2023 г. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви на 14 април, че Кремъл очаква да проведе "Пряка линия с Владимир Путин", форум на живо, на който Путин отговаря на въпроси от руска публика, на неуточнена дата, вероятно през юни 2023 г.

Путин подготвя тази война от 20 години

Путин подготвя тази война от 20 години

Как Русия прониква в нашите демокрации - и в умовете ни - поне от две десетилетия

Путин отмени своята "Пряка линия" през 2022 г. поради инвазията на Русия в Украйна, както и през 2020 г. поради COVID-19. По-специално, Путин отмени годишното си обръщение към Руското федерално събрание през декември 2022 г. и повтори шаблонна реторика в годишната си новогодишна реч, което показва, че Путин не е сигурен в способността си да оформи руското информационно пространство на фона на критиките към представянето на руската армия във войната.

Тазгодишното събитие вероятно ще бъде силно филтрирано, за да подкрепи настоящите риторични линии на Путин и да избегне излагането на каквито и да било предизвикателства пред Кремъл или воденето на Русия на войната в Украйна.

Руската държавна дума засилва усилията си за цензуриране на руски културни дейци, избягали от Русия и критикуващи войната, вероятно с цел насърчаване на вътрешната автоцензура. Заместник-председателят на Руската държавна дума Пьотр Толстой обяви на 14 април, че Държавната дума е създала работна група за намиране на "справедливо решение", за да попречи на тези културни дейци, както и на определени чуждестранни агенти да получават доходи от творчески начинания в Русия.

Толстой твърди, че някои депутати правят "радикални предложения, защото не си струва да правите пари в страна, която мразите". Предишните предложения на Думата включваха спиране на държавно финансиране, плащания на авторски права, приходи от реклама и авторски права и конфискуване на имуществото на избягалите руснаци.

Руски доброволец, който преди това е служил в отряда на специалните сили "Троя", разкри пред руския независим вестник "Новая газета Европа", че Кремъл продължава да използва частни военни компании (ЧВК) и националистически мрежи, за да подкрепя своите кампании за генериране на сили.

Доброволецът разказа, че първоначално е подписал договор с неназована руска ЧВК по време на началото на мобилизацията през септември 2022 г., след като е прочел обява за набиране на персонал в Telegram, и отбеляза, че е искал да служи във войната, но не е бил заинтересован да подпише договор с Руското министерство на отбраната (MO). "Новая газета" отбелязва, че доброволецът вероятно се е записал в ЧВК "Редут" въз основа на едномесечното си обучение на полигона Тригулай в Тамбовска област, който ЧВК "Редут" използва за обучение на доброволци. Този полигон обаче принадлежи на 16-та бригада със специално предназначение (Спецназ) на Главното управление на Генералния щаб на Русия. Доброволецът отбеляза, че е бил привлечен в отряда "Троя", намеквайки, че доброволческата служба в рамките на ЧВК е по-привлекателна, тъй като доброволците имат по-голям контрол върху разполагането си, отколкото доброволците, които са подписали договори директно с руското МО. Новая Газета по-рано съобщи, че Редут има връзки с руското министерство на отбраната и е отговорен за набирането на батальона "Ветерани" и казашката бригада "Дон". 

Батальонът "Троя" е сформиран в средата на 2014 г. в Донецка област, където оперира като разузнавателна рота на специалните сили и често влизаше в пререкания с частите на Донецката народна република (ДНР), които смятаха, че батальонът е пълен с "фалшиви парашутисти". Доброволецът разкри, че батальонът "Троя" е действал в района на операциите на Сватово от декември 2022 г., като само половината от подразделението има предишен военен опит. Доброволецът отбеляза, че е чул, че руското МО е разформировало батальона "Троя", за да включи доброволчески части. Доброволецът отбеляза, че руското военно командване защитава доброволческите части, за разлика от небрежното му отношение към мобилизирания личен състав.

Интервюто на "Новая газета" с руския доброволец разкрива няколко ключови наблюдения относно движението за набиране на руски доброволци. Интервюто затвърждава оценката на ISW, че руското МО не е ефективно в прякото привличане на новобранци поради репутацията си, което прави руските частни военно компании по-привлекателни за новобранците.

Руското МО вероятно използва свързани с МО частни военно компании, за да заблуди новобранците да подписват военни договори, ефективно прехвърляйки персонал на ЧВК в руската армия в рамките на неотдавнашните усилия за професионализиране на армията. Интервюто показва, че руските елитни части като въздушнодесантните сили или Спецназ вероятно са подсилени от доброволци и мобилизиран персонал и вече не са изцяло или дори основно съставени от професионалисти или специалисти, което поставя под въпрос статута им на "елитни" части. Руски блогър също отбеляза, че Русия трябва да промени системата си за набиране на персонал, тъй като тя не отчита експертния опит на новобранците.

Русия може дори да създава или да представя погрешно доброволческите части, за да клейми такова набиране като записване в престижни елитни части.

Руските служители продължават да разширяват своите кампании за набиране на доброволци в цяла Русия и в окупирана Украйна. Съобщава се, че съветникът на ръководителя на Башкирия Артур Юмагужин е формирал оперативен батальон "Салават Юлаев".

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшенко разшири съобщенията за жителите на Мариупол, които получават реклами за подписване на военни договори с руските въоръжени сили.

Ръководителят на руската окупация на Крим Сергей Аксьонов се срещна с представители на Руското доброволческо дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия и обеща да отпусне 15 милиона рубли (около 182 325 долара) за разширяване на програмата.

Собственикът на производителя на боеприпаси за прецизни пушки Lobayev Arms, Владимир Лобаев, твърди, че местни служители като служителя на Думата на Краснодарския край Тозлян Арменак продължават да купуват оръжия за неназована казашка част БАРС.

Руските служби за сигурност продължават да арестуват украински граждани по обвинения, че са свързани с кримско-татарски доброволчески батальон. Руски източници заявиха на 14 април, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е арестувала двама предполагаеми членове на доброволческия батальон "Номан Челебиджихан" в Севастопол, Крим.

Доброволческият батальон "Номан Челебиджикан" е въоръжено съпротивително формирование, създадено през 2016 г., за да се противопостави на анексирането на Крим от Русия и е забранено в Русия. Кримският информационен бюлетин Crimean Realities съобщи на 14 април, че руските сили за сигурност са задържали десетки украински граждани през изминалата година по обвинения, че са участвали в кримско-татарския доброволчески батальон.

Комисарят по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова заяви на 14 април, че закъсненията при връщането на украински деца от Русия в Украйна се дължат на промени във военните действия на фронтовата линия. Лвова-Белова заяви на 14 април, че всички украински деца, които преди това не са се върнали от "ваканции" в Краснодарския край, вече са се върнали при семействата си. Според нея, родители от окупирани територии доброволно са изпратили децата си в Южна Русия в края на лятото на 2022 г. и че както руските, така и украинските доброволчески организации съдействат за събирането на украинските деца с родителите им.

ЕС планира конференция за връщането на отвлечени украински деца

ЕС планира конференция за връщането на отвлечени украински деца

Полша ще е домакин

ISW продължава да счита, че руски служители използват ваканционни и рехабилитационни схеми, за да депортират украински деца в окупирания Крим и Русия.

Руските окупационни власти продължават да се подготвят за предварителни избори в окупираните територии. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки обяви на 14 април, че е подал заявление за участие в предварителните избори в Общоруската партия "Единна Русия", които ще се проведат от 22 до 28 май.

Заместникът от окупацията на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 13 април, че окупационните служители ще започнат местни избори, за да изберат членове на законодателното събрание и че тези лица ще предложат свои кандидати за губернатор на окупираната Запорожка област.

Руски източник заяви на 14 април, че окупационните правоприлагащи органи в Мариупол са арестували две лица, заподозрени в извършване на нападение срещу шефа на окупационната полиция на Мариупол Михаил Москвин на 27 март.