Руските сили в района на Бахмут вероятно забавят скорост през последните дни, въпреки че е твърде рано да се прецени дали офанзивата им е достигнала кулминацията си. Руски блогъри признаха, че украинските сили в района на Бахмут са успели леко да забавят темпото на руското настъпление, като един от тях твърди, че са изтласкали елементи от групата "Вагнер" към позиции, които са държали преди дни.

Това пишат от "Института за изследване на войната" (ISW) в новия си анализ на хода на войната, която вече навлезе в десетия си месец.

Украински източници в социалните медии по-рано твърдяха, че около 21 декември силите на страната напълно са изтласкали руските сили от източните покрайнини на Бахмут.

ISW счита, че през ноември и декември, взети заедно, руските сили са напреднали много по-малко, в сравнение с октомври.

Те обаче вероятно ще се борят да поддържат темпото на своите настъпателни операции в района на Бахмут и може да прибягнат до оперативна пауза. Министерството на отбраната на Великобритания съобщи на 24 декември, че руските сили в момента нямат необходимия запас от артилерийски боеприпаси за големи операции. Докладваните тежки загуби на групата "Вагнер" в района на Бахмут през последните седмици също вероятно са обтегнали настоящите оперативни способности на руските сили в района.

Руските сили преди това отделиха значителни ресурси за превземане на Северодонеск и Лисичанск през пролетта и лятото на 2022 г. Те достигнаха кулминацията в началото на юли и не успяха да превземат съседния Сиверск на изток или Славянск на североизток. Силно изтощителната кампания в крайна сметка подкопа способността на руската армия да постигне по-голямата си оперативна цел в Донецка област.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин присъства на погребението на починал наемник в Санкт Петербург на 24 декември, където заяви, че Русия трябва да конфискува луксозни вещи и жилища от елитите, които не подкрепят военните усилия от страх да не загубят своите привилегирован начин на живот. Пригожин добави, че те подкрепят западна доминация в Русия - в замяна на спонсорство на техния начин на живот и сравни днешната руска олигархия с Украйна или с Русия от 90-те години. Пригожин разпали скандал относно погребението на военнослужещия от Вагнер през последните седмици, за да прокара политическите си цели - като легализирането на Вагнер в Русия - и неговите изявления, подкрепящи преразпределението на богатството на погребението, придобиха значителна популярност в руския интернет.

Блогъри, свързани с "Вагнер", подкрепиха критиките на Пригожин към руските официални лица и похвалиха подкрепата му за военните усилия.

Пригожин може да използва подобни популистки предложения, за да издигне авторитета си в руското общество или да повлияе на връщането на по-строги мерки за национализация.

Руският президент Владимир Путин също косвено атакува руските олигарси на 22 декември, като заяви, че руснаците, които източват парите на Русия от чужбина и нямат връзка със страната, "представляват опасност" за Русия.

Путин твърди, че макар огромното мнозинство от руските бизнесмени да са патриоти, има и такива, които не споделят това мнение. Путин заключи, че "всеки се стреми не само да остане, да живее и работи в Русия, но и да работи в полза на страната ни". Путин преди това национализира големите предприятия в началото на 2000-те и може би се опитва да използва национализацията, за да принуди елитите да подкрепят неговата война в Украйна.

Украинското разузнаване продължава да предполага, че руската армия не следва правилните командни структури или процедури. Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирило Буданов заяви, че Пригожин е сключил съюз с командващия руските въоръжени сили в Украйна генерал от армията Сергей Суровикин.

Буданов отбеляза, че и Пригожин, и Суровикин са съперници на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и че Пригожин е използвал съюза в своя полза, за да получи тежко оръжие от руските въоръжени сили за силите на "Вагнер". Разпределението на военните ресурси по принцип трябва да се извършва от министъра на отбраната, а не от командира на театъра, въпреки че Суровикин може да има правомощието да извършва трансфери, след като оборудването влезе в театъра. Съюзът Пригожин-Суровикин е правдоподобен, като се има предвид, че Пригожин преди това е хвалил Суровикин за усилията му да спаси разпадащия се Съветски съюз.

Руската православна църква - институция, контролирана от Кремъл - поиска от Кремъл освобождаване от мобилизация за своите духовници, въпреки че горещо подкрепяше войната на Путин в Украйна. Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че е чул многобройни опасения от страна на духовниците относно това, че църквата подлежи на мобилизация по време на епархийското събрание в Москва на 22 декември.

ISW: Путин не иска да го обвиняват за дългата военна авантюра срещу Украйна

ISW: Путин не иска да го обвиняват за дългата военна авантюра срещу Украйна

Украинските партизани продължават да нанасят удари по руските окупатори и колаборационисти

Кирил отбеляза, че в момента руското законодателство не освобождава духовниците от военна служба, което противоречи на свещените канони срещу участието на църквата в битка. Кирил добави, че църквата е получила изключение по време на периода на частична мобилизация, но призова Кремъл официално да осигури тази разпоредба в закон за духовенството. Кирил обаче публично заяви, че споделя мнението на Путин по много важни въпроси и призова руснаците да се "духовно мобилизират", за да могат Русия и Украйна да се обединят отново в една сфера на Руската православна църква.

Руските свещеници също многократно са благославяли руски военен персонал и оборудване преди битка и докато са били облечени във военни униформи преди заповедта на Путин за мобилизация. Искането на Кирил допълнително подчертава, че мобилизацията не е популярна дори сред институциите, свързани с Кремъл, въпреки продължаващата подкрепа за военните усилия.

Кремъл упълномощи руското Министерство на отбраната (МО) и Министерството на информацията да изискват актуална информация за гражданите чрез централизиран регистър на 23 декември, което вероятно ще улесни процесите на военна регистрация и мобилизация в Русия.

Министерството на отбраната на Русия може да получи достъп до паспортни данни, документи за регистрация на постоянно пребиваване и информация за броя на децата, за да създаде наборни или мобилизационни списъци. През ноември Путин нареди на Кремъл да създаде централизирана база данни за военна регистрация до април 2024 г. и призова руското министерство на отбраната да започне дигитализиране на печатни документи, съхранявани в момента в местните центрове за набиране на военни в цяла Русия.

Украинското разузнаване по-рано съобщи, че Кремъл се стреми да създаде електронна база данни до февруари 2023 г., вероятно като подготовка за подкрепа на втора вълна на мобилизация.

Украински военни съобщиха, че руските жертви продължават да претоварват медицинската система в окупирана Украйна. Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр съобщи, че много руски военнослужещи умират в очакване на медицинска помощ поради липса на специалисти, необходимо медицинско оборудване и лекарства.

Маляр добави, че руските сили също инсталират метални решетки на прозорците на болниците, за да попречат на руски военнослужещи с леки рани да дезертират от руските въоръжени сили.

Руското министерство на отбраната по-рано твърдеше, че 92% от смъртните случаи сред руските сили са в резултат на липса на първа медицинска помощ; обаче ISW не може независимо да провери тази оценка.

Руските блогъри продължават да не са съгласни с избрани части от предложения план на руското МО на 22 декември за формиране на нови военни формирования. Известен блогър и член на работната група за мобилизация на Путин заяви, че руското МО не трябва да формира пет дивизии на морската пехота и две нови десантно-десантни дивизии, както предложи Шойгу, а вместо това трябва да създаде линейни тежка пехота и мотострелкови дивизии. Блогърът твърди, че руската морска пехота и въздушнодесантните войски не разполагат с необходимата артилерийска мощ, за да бъдат ефективни във войната в Украйна.

Руски служители планират да вземат деца от Хорловка, Донецк в Беларус, потенциално като схема за депортиране на украински деца. Запорожският окупационен заместник Владимир Рогов обяви на 24 декември, че беларуски граждани са организирали пътуване за деца от Хорливка, Донецка област, за да отидат в Беларус. Той заяви, че децата вече са на път.

ISW: "Вагнер" търси легитимност в Русия чрез войната в Украйна

ISW: "Вагнер" търси легитимност в Русия чрез войната в Украйна

Лукашенко прави отчаяни опити да избяга от натиска на Кремъл

ISW не може да провери дали се очаква тези деца да се върнат в окупираната Донецка област след това събитие. Депортирането на деца може да е нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и да представлява по-широко усилие за етническо прочистване, както ISW съобщи по-рано.

Руските окупационни власти продължават репресиите в окупираните територии. Руски медиен източник твърди, че руското министерство на вътрешните работи е задържало осем души в Херсонска област на 24 декември по подозрение в подпомагане на украинските сили.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските окупационни служители в Хорностаевка, Херсонска област са наложили 24-часов полицейски час за жителите от 25 декември до 3 януари, вероятно в опит да попречат на украинските жители да напускат окупираните територии по време на празниците.

Руските окупационни служители продължават усилията си да национализират украинската собственост в окупираните територии. Украинският съпротивителен център съобщи на 24 декември, че руските окупационни служители продължават да заплашват украинците в окупираните територии с национализация на имуществото им.

В доклада се посочва, че окупационните служители принуждават жителите да пререгистрират исковете си за собственост съгласно руското законодателство и заплашват да отнемат собствеността, ако жителите не успеят да го направят. Украинският център за съпротива отбеляза, че руските представители вече са създали платформа за продажба на национализирана собственост и вещи на онези, които са избягали от домовете си в окупираните територии.

Военната администрация на Луганск също съобщи, че руските окупационни власти в Луганска област са публикували имената на домовете и апартаментите, които са определили за "гъвкав жилищен фонд" — национализация и окупация от руските сили — и изискват жителите да се явят в рамките на 10 календарни дни след публикуването. да се съгласят или да откажат определянето на "гъвкава къща" на техния имот.

В доклада се посочва, че ако резидентът не се появи, руските окупационни служители автоматично ще настанят хората там за три години.

Руските окупатори продължават да затрудняват живота на украинците в окупираните територии. Военната администрация на Луганск съобщи, че украинците в Луганска област са увеличили оплакванията си от постоянно покачващите се цени на стоки от първа необходимост.

Луганската военна администрация също съобщи, че руските окупационни власти са започнали да сигнализират, че никой няма да възстанови разрушените жилища в Луганска област, въпреки предишните обещания за обратното.

Наблюдавани показатели през изминалите 24 часа за участието на Беларус:

Снимки, публикувани на 23 декември, показват руските сили да изпращат около 40 танка (включително модели Т-62, Т-80 и Т-90М) в Ростовска област, вероятно към Беларус.

Командващият обединените сили на Украйна Сергей Наев заяви на 24 декември, че руските сили в Беларус са разположили един мотострелков батальон и два танкови батальона в неопределени райони по украинско-беларуската граница.

Независимият анализ установи, че руските сили поддържат около 10 000 души персонал в Беларус, около 5 000 от които са разположени на 230-ия Обуз-Лесновски полигон в Брест, Беларус към 23 декември.

Украинският генерален щаб повтори, че към 24 декември не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група.

Началникът на Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов каза пред New York Times на 23 декември, че Русия се опитва да отклони украинските сили от югоизток, като организира финт в Беларус, отбелязвайки, че военната дейност в Беларус е елемент от кампания за дезинформация. Буданов заяви, че разположението на руските сили в Беларус не показва подготовка за настъпление и че те не разполагат с достатъчно бронирана техника за механизирано нападение.