Украински официални лица продължават да предупреждават за намерението на Русия да проведе решителна настъпателна операция в Донбас през февруари и/или март. Представителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов заяви на 1 февруари, че Украйна е в навечерието на активна фаза на бойните действия, която ще се проведе през следващите два месеца.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Юсов отбеляза, че лошото състояние на руската военна техника ще принуди руското военно командване да събере сили, които да превъзхождат украинските защитници, за да постигнат печалби.

Украинският полковник Сергей Храбски заяви, че Русия не разполага с достатъчно сили, за да извърши нападение по цялата фронтова линия от 1500 км в Украйна и ще съсредоточи усилията си върху превземането на Донецка и Луганска области.

ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

Русия не се готви да преговаря за мир

Известен руски блогър отбеляза, че перспективата за руска настъпателна операция изглежда не предизвиква паника сред украинските сили, които продължават да изграждат своите контраофанзивни планове. ISW съобщи на 31 януари, че украинските военни са потвърдили намерението си да започнат големи контранастъпателни операции до лятото на 2023 г.

Руският президент Владимир Путин може да поставя условия за по-нататъшни руски трансгранични нападения в североизточни райони на Украйна, вероятно в опит да продължи вътрешните информационни операции и да приковава украинските сили към северните гранични райони.

Путин проведе среща на 1 февруари, за да обсъди възстановяването на жилищната инфраструктура в Крим, Белгородска, Брянска и Курска области след "обстрел от неонацистки формирования".

Путин отбеляза, че неговата администрация дава приоритет на прекратяването на украинския обстрел на граничните райони, но че тази задача е работа на военното ведомство.

Украйна: Русия подготвя нови атаки

Украйна: Русия подготвя нови атаки

Заплахата от въздушни и ракетни удари остава в цяла Украйна

Фокусът на Путин върху предполагаемата опасност от украински обстрел на граничните региони вероятно служи на двойна цел. Той насърчава информационна операция, предназначена да представи войната в Украйна като екзистенциална заплаха за руските граждани, за да генерира вътрешна подкрепа за продължителна война. ISW съобщи за предишни методи, чрез които руските власти са участвали в тази информационна операция.

Путин може също да поставя условия за ескалиране на трансгранични нападения, за да отвлече вниманието и разпръсне украинските сили от критичните оси на настъпление, като ги приковава към североизточните гранични райони. ISW продължава да оценява, че руска инвазия от Беларус е изключително малко вероятна и продължаващата информационна операция за приковаване на украински войски към северната украинско-беларуска граница изглежда се проваля, тъй като украинските официални лица все повече оценяват, че това непредвидено събитие е малко вероятно.

Заплахата от трансгранични набези от Белгородска, Брянска и Курска области в Северна и Североизточна Украйна вероятно е опит да се принуди Украйна да разположи ограничени елементи в тези райони за защита срещу подобни атаки, като по този начин разпръсне украинските войски до известна степен преди вероятна руска настъпателна операция през следващите месеци. 

Кремъл вероятно се възползва от възможността да дискредитира Игор Гиркин, виден критичен глас в руското националистическо пространство и бивш руски офицер, след спора му с финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин. Руският пропагандист Владимир Соловьов обвини Гиркин в малодушие след решението му да се оттегли от Славянск, Донецка област, през юли 2014 г.

Това е често срещана критика, която враговете на Гиркин отправят към него. Забележките на Соловьов повтарят продължаващите усилия на Пригожин да атакува Гиркин в руското информационно пространство, което ISW обяви като опит за подкопаване на патронажните мрежи на Гиркин и влиянието му сред руските ултранационалисти.

Свързани с "Вагнер" блогъри също представят Гиркин като страхливец чрез споделени интервюта с хора, които твърдят, че са познати на Гиркин.

ISW по-рано предположи , че критиките на Пригожин към Гиркин вероятно ще бъдат от полза за Кремъл, който ще се възползва от тази възможност да дискредитира запален критик на руския президент Владимир Путин.

Руските официални лица планират да предложат мораториум върху закона за обществените поръчки, за да опростят процедурите за харчене на фона на все по-скъпите военни усилия. Председателят на Руския съвет на федерацията Валентина Матвиенко заяви на 1 февруари, че възнамерява да инструктира заместник-председателя Николай Журавльов да призове руското правителство да наложи мораториум върху закона за обществените поръчки до приключването на войната в Украйна, така че руските служители да могат бързо да разпределят средства.

Матвиенко заяви, че мораториумът върху закона за обществените поръчки ще позволи на руските региони да вземат ускорени решения за започване на строителни проекти за инфраструктурни, социални и други обекти.

Матвиенко заяви, че ще повдигне въпроса пред руския премиер Михаил Мишустин и че настоящият процес на обществени поръчки, предвиден от закона, ще попречи на някои средства от годишния бюджет да бъдат налични до юни или юли 2023 г.

Руски официални лица вероятно са предложили мораториума в отговор на широко разпространените проблеми с доставките, които усложняват широко разпространените проблеми с провизиите в руската армия. Руски служители вероятно са под натиск от Кремъл да разрешат проблемите с обществените поръчки възможно най-скоро, и вярват, че премахването на установените процеси на обществени поръчки ще облекчи тези проблеми. Отказът на Кремъл да постави руската икономика на бойна нога създаде големи несъответствия между изискваните провизии и способността на руското правителство и икономиката да предоставят исканите материали. Облекчаването на процесите на възлагане на обществени поръчки е малко вероятно да разреши това несъответствие.

Предложеният мораториум вероятно ще позволи на руските служители да харчат пари без нормален надзор, което също вероятно ще позволи на вече широко разпространената руска корупция да процъфтява, като допълнително подкопава усилията за разрешаване на проблемите с обществените поръчки. Матвиенко може също така да има връзки с финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин и нейното предложение за разхлабване на процедурите за разходване може да позволи на фигури, свързани с неконвенционални и паралелни военни структури, да финансират по-добре своите усилия.

Групата "Вагнер" може да е забавила усилията си за набиране на затворници през предходните месеци. Руската федерална пенитенциарна служба публикува статистика на 1 февруари, която показва, че намаляването на общия брой затворници в Русия се е забавило от ноември 2022 г. Статистиката показва, че броят на руските затворници е намалял с 6000 между ноември 2022 г. и януари 2023 г. в сравнение с намаление от 23 000 между септември и октомври 2022 г., когато групата "Вагнер" провежда кампанията си за набиране на затворници.

ISW: Редовна руска армия заменя изтощените части на "Вагнер"

ISW: Редовна руска армия заменя изтощените части на "Вагнер"

Съмнителни са големите руски атаки до пролетта

Репутацията за ангажиране на вербувани затворници в силно изтощителни човешки вълнови атаки в Източна Украйна вероятно е породила съпротива сред руските затворници срещу усилията за набиране на групата. Пригожин укрепва репутацията на групата "Вагнер" като служба с много жертви чрез непрекъснати коментари, които представят службата в групата като наказание, като последно заплашва руски журналист със служба в звено на група "Вагнер", разположено в района на Бахмут.

Вероятното нестандартно физическо състояние на по-голямата част от руските затворници за военна служба вероятно също ограничава усилията на групата за набиране на затворници. Евентуалният спад в кампанията за набиране на затворници от групата Вагнер може да е индикатор, че руското министерство на отбраната (МО) възнамерява да отстрани групата Вагнер в бъдещи настъпателни операции в Украйна и по този начин групата Вагнер вече не се нуждае от голям брой осъдени доброволци за висок темп на атаки с вълна на човек.

Бивши бойци от групата "Вагнер" допълнително потвърдиха, че руското правителство вероятно превантивно заличава досиета и дава помилвания на осъдени, които доброволно работят в групата Вагнер в Украйна. Независимият руски издател "Медиазона" направи интервю с осъден, служил в групата "Вагнер" в Украйна и по-късно избягал, който заяви, че е подписал документи за помилване с групата "Вагнер", преди да напусне затвора.

Бившият боец на групата Вагнер заяви, че се е върнал в Русия, за да установи, че криминалното му досие е заличено и че не е трябвало да преминава през официален процес на преразглеждане с групата "Вагнер" или руските власти по въпроса, което предполага, че руското правителство го е освободило предварително помилване и заличаване на досието му, преди да започне да служи в групата в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди на 27 януари, че руският президент Владимир Путин издава предварителни помилвания за осъдени, които служат в руските операции в Украйна.

Руското МО продължава да търпи критики за неясния статут на доброволческите формирования. Руски милиблогъри критикуваха руското Министерство на отбраната за решението да се заеме с осигуряването на доброволчески формирования толкова късно във войната в Украйна и твърдят, че липсата на задълбочено законодателство, изясняващо статута на доброволческите формирования, ще продължи да усложнява тяхното осигуряване.

Руски блогър твърди, че регионалните руски власти са създали отряди от доброволчески батальони и са отговорни за тяхното снабдяване, както ISW съобщи по-рано.

Руските регионални власти вероятно са изчерпали доставките и средствата, за да продължат снабдяването на тези доброволчески батальонни отряди, което е довело до общия им упадък като жизнеспособни руски формирования в Украйна. Руски блогъри твърдят, че руските официални лица трябва бързо да надграждат върху члена от ноември 2022 г., признаващ доброволческите формирования във федералния закон за отбраната, за да разрешат проблемите с тяхното снабдяване.

Подгрупа руски блогъри са били силно ангажирани с различни руски доброволчески формирования в миналото и вероятно ще продължат да критикуват руското МО по въпроси, произтичащи от неясния им статут.

Русия и Беларус провеждат щабна тренировка на войските си

Целта е осигуряване на военната сигурност на съюзната държава

За финал се отделя място и на беларуското участие. 

Съобщава се, че беларуските сили експлоатират осигурените от Русия системи "Искандер" от 1 февруари. Министерството на отбраната на Беларус (МО) заяви, че беларуските военнослужещи са започнали напълно независима експлоатация на осигурените от Русия системи "Искандер", а независимата беларуска мониторингова група The Hajun Project съобщи че 465-та ракетна бригада управлява системите.

Министерството на отбраната на Беларус заяви, че беларуските военнослужещи са преминали обучение как да използват системите в Руската федерация и в момента провеждат практическо обучение по системите на беларуски полигони.

Беларуският президент Лукашенко заяви на среща с руския президент Владимир Путин на 19 декември 2022 г., че Русия ще достави комплекси "Искандер" на Беларус.

Руската доставка на системите "Искандер" в Беларус вероятно има за цел да принуди Беларус към допълнителни мерки за интеграция с Русия в контекста на съюзната държава, особено в областта на отбраната.

Беларуските и руските сили може да са приключили съвместните тактически авиационни учения към 1 февруари. Министерството на отбраната на Беларус заяви на 1 февруари, че командващият ВВС на Беларус полковник Андрей Лукянович е връчил награди на участниците в съвместните тактически летателни учения на военното летище Мачулищи в Минска област.

Беларуското МО първоначално заяви на 8 януари, че беларуските и руските авиационни части, които са част от Регионалната групировка на силите (RGV), ще проведат ученията от 16 януари до 1 февруари. Нито беларуски, нито руски официални лица са обявили официално, че съвместните тактически авиационни учения обаче приключиха.