Руското министерство на отбраната (МО) продължава да реагира непропорционално на ограничените нападения на руска територия. С което вероятно ще покаже увереност и компетентност в способността му да реагира на предполагаеми заплахи. То публикува втора актуализация за нападението на границата на Шебекино, Белгородска област от 1 юни, като до голяма степен се фокусира върху навременността и обхвата на руския отговор на нападението.

МО твърди, че допълнителни елементи от руския Западен военен окръг са подсилили граничната зона в рамките на един час след началото на атаката и са нанесли тежки въздушни, артилерийски и огнехвъргачни удари срещу нападащите части и техните резерви. Министерството на отбраната твърди, че общо над 135 души и 35 превозни средства са извършили нападенията и че различни руски отбранителни усилия - включително огън с малки оръжия и мини - са отблъснали нападенията.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

По-късно Министерството поздрави командира на неуточнен мотострелкови батальон, подполковник Александър Никитин, за ръководенето на отбранителните усилия. Това вероятно ще предотврати опитите да се припише "победата", постигната от граничната отбрана на Белгород, на руския генерал-полковник Александър Лапин, както направи информационното пространство по време на нападението на 23 май.

Фиксирането на руското МО върху представянето на руските сили и руското военно командване като способни защитници на Русия вероятно отразява вътрешното и по-широко безпокойство в информационното пространство относно предстоящата украинска контраофанзива, както и всякакви отекващи информационни въздействия от всякакви провали в защитата срещу украински контраатаки.

Някои руски блогъри продължават да използват ситуацията в Белгородска област, за да критикуват руското ръководство, докато други омаловажават последните нападения. Блогър, свързан с "Вагнер", например заяви, че руското МО не третира Белгородска област като руска територия и твърди, че само добавя към списъка на населените места, засегнати от украински обстрел.

Блогър призова руските сили да унищожат все по-добре оборудваните украински сили в техните пунктове за разполагане по границата и да не лъжат в докладите си за ситуацията в района. Някои блогъри заявиха, че руските сили са отговорили добре на нападенията, които според тях са просто терористични атаки, насочени към създаване на психологическо въздействие, а не към осигуряване на конкретни териториални цели.

Две жени са загинали при пореден обстрел на Белгородска област
Обновена

Две жени са загинали при пореден обстрел на Белгородска област

Руската съпротива обвинява властите, че са удари цивилен автомобил по погрешка

Руските сили нанесоха поредна серия от удари срещу Украйна с крилати ракети и ирански дронове в нощта на 1 срещу 2 юни. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 15 ракети Х-101/555 по град Киев от самолет Ту-95 над Каспийско море и че украинската ПВО е унищожила всичките 15 ракети. Украинските сили свалили всичките 21 дрона Shahed 131/136, които руските сили са изстреляли в Киев от Южна Украйна.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили се опитват да атакуват по нетипични модели и в неочаквани моменти, за да заблудят украинската противовъздушна отбрана, но въпреки това новодоставените системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинските сили да свалят всички руски ракети, летящи по балистична траектория.

Ръководителят на съвместния пресцентър на украинските южни сили Наталия Хуменюк заяви на 2 юни, че украинската противовъздушна отбрана е свалила руски дрон над Николаевска област по време на ударите през нощта на 1 срещу 2 юни.

Крилати ракети и дронове летят и тази нощ по Киев

Крилати ракети и дронове летят и тази нощ по Киев

Комбинирана атака от ирански дронове тип "Шахед" и крилати ракети

Началникът на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на Русия генерал-полковник Евгений Бурдински съобщи, че руската армия ще сформира два нови военни окръга и други нови формирования до края на 2023 г. Списание "Русия" публикува статия на Бурдински в изданието си от юни 2023 г., в която той заявява, че е необходимо руските сили да създадат Московски и Ленинградски военни окръзи и да организират и окомплектоват нови общовойскови и въздушни армии, армейски корпус, Азовски военноморски регион формирование, пет дивизии и 26 бригади през 2023 г.

Бурдински подчерта, че основната организационна задача за МО остава наборът на служба по договор и провеждането на наборната служба. Той не разясни как руските военни планират да съберат необходимия персонал и оборудване, необходими за формирането на тези нови формирования и не е ясно дали изявленията на Бурдински са предназначени да представляват официален краен срок на Министерството на отбраната за създаването на новите формирования.

Изявленията на Будински вероятно имат за цел да представят отново и да засилят постоянните предложения на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за значително разширяване на руската армия. На 21 декември 2022 г. Шойгу направи серия от публични предложения в колегията на Министерството на отбраната, насочени към значително увеличаване на числеността на руската армия, което включва възстановяване на Московския и Ленинградския военни окръзи, както и формирането на нов армейски корпус.

Шойгу ходил на фронта в Запорожка област

Шойгу ходил на фронта в Запорожка област

Сменен е командирът на войсковата група "Изток"?

Шойгу предложи руските въоръжени сили да увеличат числеността си до 1,5 милиона военнослужещи, включително и 695 000 военнослужещи по договор, но не посочи срокове за нито едно от предложенията си.

Шойгу предложи и увеличаване на наборната възраст - мярка, която руските власти решиха да прилагат поетапно в продължение на три години, вместо до края на годината.

Създаването на два военни окръга и тези формирования е важно начинание и сегашните усилия на руското МО за генериране на сили не показват, че МО възнамерява да генерира необходимия брой личен състав за изпълнение на тези задачи до края на 2023 г.

Както блогър, свързан с Кремъл, така и Игор Гиркин, пламенен националист, все по-критичен към Кремъл, се усъмниха откъде Министерството на отбраната планира да придобие персонал и оборудване, за да създаде тези нови формации.

Гиркин заяви, че 26 бригади ще изискват 80 000 души персонал, приблизително точен брой, ако бригадите се сформират в пълен състав с 3000 души персонал на бригада.

Гиркин добави, че пет дивизии ще изискват още 40 000 служители и твърди, че Министерството на отбраната ще трябва да проведе още една мобилизационна вълна, за да генерира необходимите приблизително 120 000 служители.

ISW по-рано оцени, че руският президент Владимир Путин вероятно се колебае да започне нова мобилизационна вълна и че текущите усилия на Министерството на отбраната за генериране на хибридни сили за набиране на договорна служба и крипто мобилизация са насочени към избягване на такава мобилизационна вълна.

Малко вероятно е руското министерство на отбраната да въведе някое от дългосрочните предложения на Шойгу за преструктуриране и разширяване на въоръжените сили до края на 2023 г. с възможно изключение на възстановяването на Московския и Ленинградския военни окръзи.

Руските източници изглежда пренасочват дебата относно приписването на отговорността за дребномащабни тактически успехи в района на Бахмут към продължаваща настъпателна операция за превземане на Маринка, малко, почти изравнено селище, където руските сили се борят да напреднат от началото на пълномащабно нахлуване в Украйна. Известен руски блогър заяви, че в руското информационно пространство има спорове кой е поел повече контрол над Маринка, въпреки че руските сили все още не са превзели напълно селището.

Блогър, свързан с "Вагнер", твърди, че елементите на 150-та и 20-та мотострелкови дивизии (8-ма общовойска армия, Южен военен окръг) и Донецката народна република (ДНР) са основно отговорни за успехите около Маринка. Блогърът твърди, че 100-та бригада на ДНР, батальон "Спарта" и оперативно-тактически бойни формирования "Каскад" и "Русич" също заслужават отговорност за успехите около Маринка.

Тези дискусии относно отговорността съвпадат с пристигането на чеченските сили, за да поемат отговорността за Донецкия фронт и да завършат превземането на Маринка и други селища в района.

Тези дискусии вероятно са насочени към подкопаване на способността на Кадиров да използва всякакви последващи тактически придобивки, за да издигне позицията си и да въведе отново паравоенните си сили като основна нередовна настъпателна сила след кулминацията на силите на Вагнер и тяхното изтегляне от фронтовите линии.

Много нередовни формирования, предимно сили на ДНР, са служили на фронта в Донецк и може да негодуват от опита на Кадиров да поеме отговорност за успеха след месеци на изтощителни офанзиви.

ISW: Расте конфликтът между "Вагнер" и "Ахмат"

ISW: Расте конфликтът между "Вагнер" и "Ахмат"

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната

Тази дискусия около Маринка също съвпада със съгласуваната атака от страна на чеченските командири срещу финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин, която породи дебати между чеченските командири и командирите на ЧВК за това кои сили са били по-успешни в битките в Украйна.

Пригожин редовно подчертава заслугата си за тактическите победи около Бахмут по време на офанзивата за превземане на града, за да се застъпва за повече доставки и увеличаване на влиянието.

Други нередовни сили може да се опитват да повторят тази информационна кампания в Маринка и на други места в Украйна и вероятно се състезават помежду си за очакваната благосклонност от страна на Кремъл. Превземането на Бахмут, въпреки че не предлага никакви оперативни предимства, позволи на Кремъл да представи руска победа, макар и само временно, на руската общественост. Превземането на Маринка, селище с предвоенно население от 10 000 души и без тактическо или оперативно значение, вероятно би донесло най-много незначителна информационна полза за Кремъл. Руските сили са напреднали на по-малко от 2 км от контролираната от 2014 г. територия около Маринка от началото на пълномащабното нахлуване, което предполага, че целият този разговор е преждевременен.

Блинкън за стратегическия провал на Русия

Блинкън за стратегическия провал на Русия

Когато един свободен народ като украинския има зад гърба си подкрепата на свободните нации по света - които признават свободата си - техните права и сигурност са неразривно свързани, силата, която притежават, не е просто огромна - тя е неудържима

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 2 юни, че призивите за прекратяване на огъня са неприемливи, защото те ще замразят съществуващите линии и ще позволят на Путин да консолидира контрола върху окупираните райони и да се подготви за бъдещи атаки срещу Украйна.

Блинкън отбеляза, че войната е стратегически провал за Русия и че Русия е по-зле във военно, икономическо и геополитическо отношение, отколкото преди началото на нейната пълномащабна инвазия - всичко това противоречи на по-широките стратегически цели на руския президент Владимир Путин. Блинкън отбеляза, че войната подкопава много от по-широките цели на Путин, включително разделяне на НАТО, насърчаване на партньорство с Китай и укрепване на руската армия. Блинкън заяви, че руските сили в Украйна са претърпели 100 000 убити и ранени "в месомелачка, собствено производство" само през последните шест месеца. Блинкън заяви, че Путин вярва, че може да надживее Украйна и нейните поддръжници, но повтори, че НАТО остава ангажирана с подкрепата на Украйна, тъй като "Украйна никога няма да бъде Русия".

Украински източници продължават да съобщават, че руски кадети от висши военни академии се разполагат в райони близо до украинската граница в Русия. Украинският генерален щаб съобщи на 2 юни, че руското военно ръководство е решило да укрепи позициите близо до украинската граница в неуточнени западни руски региони с 200 кадети от трети курс. Щабът съобщи, че кадетите са били разположени в граничната зона под предлог за обучение и са получили стрелково оръжие и гранатомети.

Украинският център за съпротива съобщи на 24 май, че руски кадети преминават обучение в пунктовете за дислокация на части от 4-та танкова дивизия (1-ва гвардейска танкова армия, Западен военен окръг) и 76-та десантно-щурмова дивизия в Курска и Брянска области.

Руските кадети от висшите военни академии наскоро завършиха няколко месеца предсрочно и ISW счита, че силите вероятно целят да създават нови командири от по-ниско ниво и да запълнят празнините в руския команден кадър. ISW все още не е видял потвърждение за наскоро завършили руски висши военни академии, служещи в Украйна, нито настоящи кадети, работещи близо до украинската граница.

Руски блогъри заявиха на 2 юни, че руските въздушно-космически сили са получили неуточнен брой новопроизведени щурмови самолети Су-34 от руската Обединена самолетостроителна корпорация.

Един блогър твърди, че Новосибирският завод за авиационно производствено обединение, един от най-големите производители на аерокосмическа техника в Русия и дъщерно дружество на компанията "Сухой", е произвел партидата от самолети Су-34.

Пригожин заяви на 2 юни, че е наел 300 служители от Кировска област, откакто отвори център за набиране на персонал там през март 2023 г.

Пригожин също така заяви, че е набрал от 800 до 900 затворници от Кировска област по време на кампанията си за набиране на затворници от есента на 2022 г. до февруари 2023 г.

Руските окупационни власти продължават насилствено да транспортират украински деца в Русия под прикритието на схеми за медицинска рехабилитация. Председателят на окупационното правителство на Херсонска област Андрей Алексеенко заяви на 2 юни, че руски лекари са установили, че 8000 деца се нуждаят от медицинско лечение в Русия, след като са извършили пълна медицинска евакуация на деца в окупираната Херсонска област.

Алексеенко твърди, че 500 деца вече са били подложени на безплатни операции във високотехнологични руски болници.

Руските власти продължават да засилват мерките за паспортизация на жителите на окупираните територии.

Украинският генерален щаб съобщи на 2 юни, че руските власти в Херсонска област са обявили 1 септември 2023 г. като краен срок за гражданите да получат руски паспорти и да подадат задължителни писмени откази за техните украински паспорти.