Американски и европейски официални лица съобщиха, че Иран е доставил стотици балистични ракети с малък обсег на Русия, за да подкрепи нахлуването на нейни части в Украйна, отчитат от ISW - Институтът за изследване на войната.

Прехвърлянето на ирански балистични ракети е част от задълбочаващото се стратегическо партньорство между Иран и Русия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви вчера (6 септември), че нито едно оръжие само по себе си няма да промени хода на войната за Украйна и че разрешаването на украинските сили да използват предоставените им от САЩ оръжия за удари на далечни разстояния срещу руски военни цели, няма да доведе до значителна промяна.

Остин е прав, коментират от ISW, че никоя отделна оръжейна система няма да промени хода на войната, но коментарите му не обсъждат въпроса  как оръжейните системи и придружаващите ги правила за ангажиране влияят върху украинските способности и че промените в способностите могат да променят хода на войните.

Западната военна помощ остава от решаващо значение за способността на Украйна да се защитава, а в изявлението си Остин не отчита, че нанасянето на удари на далечни разстояния е важно за прекъсването на подкрепленията от руските тилови зони.

Западните партньори на Украйна обещаха допълнителна военна помощ за Украйна по време на Контактната група за отбрана в авиобаза Рамщайн в Германия на 6 септември. Засега обаче значителна част от тази помощ ще бъде предоставена на един по-късен етап.

Руските сили продължават все по-често да екзекутират предаващи се украински войници по цялата фронтова линия. Това вероятно се дължи на факта, че руските командири отчасти одобряват извършването на подобни военни престъпления.

Руски официални лица се опитаха по време на среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси да го убедят как са в правото си да продължат дългогодишните усилия за легитимиране на руската окупация на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и Запорожка област, като същевременно разпространиха лъжливи истории за това, че имало украинска заплаха за Курската атомна електроцентрала (KNPP). Тяхната цел била да намалят подкрепата на Запада за украинското нахлуване в Курска област.

Руският федерален цензор "Роскомнадзор" публикува и незабавно изтри проект на процедура за прилагане на наскоро приет закон, предназначен да премахне анонимността на руските канали на Telegram, вероятно след като получи сигнал каква е позицията на руската ултранационалистическа общност в Telegram.

Кремъл изпрати сигнал, че има намерение да установи пълен контрол над руското информационно пространство и че вероятно ще се опита отново да премахне анонимността на руските социални медии и каналите на Telegram, въпреки че, както стана ясно, засега руският федерален цензор "Роскомнадзор" е оттеглил предложените си разпоредби.

Кремъл продължава да ангажира заместник-ръководителя на руската президентска администрация Сергей Кириенко с длъжности, които са насочени към следене степента на усилията, насочени към оформянето на руската идентичност и идеология.

Русия продължава да разработва механизми за използването на социалните медийни платформи за задействане на специфични активности, както го прави от няколко години в украинското информационно пространство, където усъвършенства тези свои способности.

Руските сили наскоро си възвърнаха загубени позиции в Курска област.

От своя страна украинските сили наскоро си върнаха загубените позиции близо до Покровск, а руските сили наскоро настъпиха близо до Торецк.

От ISW посочват, че потвърдените смъртни случаи на руски военни в Украйна са знак, че в Украйна са загинали повече руски доброволци, отколкото новобранци и мобилизиран състав.