Темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област продължава да намалява, след като първоначално руските сили завзеха райони, за които украинските власти вече потвърдиха, че са били по-слабо защитени.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският президент Володимир Зеленски и украинските военни заявиха, че ВСУ частично са стабилизирали ситуацията в северната част на Харковска област.

Според Киев руските сили се опитват да постигнат тактически напредък в близост до селищата Лукянци и Волчанск, но украинските контраатаки и артилерийски и безпилотни удари им пречат да се закрепят в тези райони.

По оценки на ISW руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата с Харковска област.

От 10 май насам руските сили успяха да постигнат тактически успехи в Харковска област в райони, където ВСУ не е създала целенасочено значителни отбранителни линии, и сега техният приоритет изглежда е да създадат буферна зона, а не да проникнат дълбоко в Харковска област, както вече писаха експерти.

Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си в северната част на Харковска област, близо до Сиверск и западно от град Донецк.

Американската Хелзинска комисия заяви, че САЩ трябва да позволят на Украйна да нанася удари по военни цели в граничните райони на Русия на фона на продължаващата руска настъпателна операция в Харковска област от Русия, въпреки че американските официални лица продължават да изразяват нежелание да подкрепят такива удари.

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

До седмици ще се подпише споразумение за сигурност между САЩ и Украйна

Руският президент Владимир Путин продължава публично да дава приоритет на по-нататъшната мобилизация на руската отбранителна индустриална база (ОИБ), като същевременно се опитва да успокои евентуалните вътрешни опасения за негативните последици от увеличаването на руските разходи за отбрана.

Путин изрично отбеляза, че руският ВПК трябва да повиши качеството на руските оръжия.

Путин вероятно е загрижен за икономическите и дипломатическите последици от намаляването на руския износ на оръжие.

На 15 май Кремъл потвърди назначенията на новосформираните Московски и Ленинградски военни окръзи (МВО и ЛВО) и на други командири на военни окръзи.

Руски източници предполагат, че задържането на 13 май на руския заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов е само началото на по-широки усилия за изкореняване на корупцията в руското Министерство на отбраната (МО).

Не се предвижда евакуация на Харков

Не се предвижда евакуация на Харков

В града вече пристигат хора евакуирани от районите на активни бойни действия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви по време на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба на 15 май, че САЩ ще предоставят на Украйна "фонд за отбранителни предприятия" в размер на два милиарда долара.

Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна съобщи, че през нощта на 14 срещу 15 май е нанесло удар по руски склад за гориво в Ростовска област.

Кремъл продължава да добавя европейски длъжностни лица в списъка на издирваните от Русия лица като част от усилията на Русия да утвърди юрисдикцията на руското федерално право над суверенните държави - членки на НАТО.

На 15 май секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олександър Литвиенко оцени, че при сегашното си оперативно темпо руските сили ще разполагат с достатъчно танкове и бронирани бойни машини за следващата година и половина бойни действия в Украйна.

Започна посещението на Путин в Китай

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент ще посети Пекин и Харбин. Води военна делегация