Украинските сили започнаха да се изтеглят от Авдеевка, а руските сили изглежда са съсредоточени върху това да усложнят или да предотвратят пълното изтегляне на украинските войски. Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви рано сутринта украинско време на 17 февруари, че е наредил на украинските сили в Авдеевка да се изтеглят на по-благоприятни отбранителни позиции, за да избегнат обкръжаване и да спасят живота на украинския персонал.

Това посочи в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Съобщението на Сирски идва след няколко потвърдени руски напредвания в покрайнините на Авдеевка през последните 24 часа. Публикуваните на 16 февруари геолокационни кадри показват, че руските сили са напреднали още на юг по улица "Хрушевскохо" в западните покрайнини на Авдеевка и южно от коксохимическия завод в северозападната част на Авдеевка, постигнали са незначителни успехи във вилните зони в североизточната част на Авдеевка и са превзели градския парк в централната част на Авдеевка.

По-рано на 16 февруари украинската Таврийска група сили призна, че украинските сили са се изтеглили от установена укрепена позиция южно от Авдеевка и че украинските сили се изтеглят от неуточнени позиции към нови подготвени отбранителни позиции.

Украински официални лица съобщиха, че украинските сили прехвърлят подкрепления в района, за да стабилизират ситуацията и да влошат допълнително атакуващите руски сили.

Нормална практика е да се въвеждат подкрепления, които да функционират като приемащи сили, които могат да позволят на изтеглящите се части да се възстановят зад подготвени отбранителни позиции.

Руски източници твърдят, че украинските сили се изтеглят масово и че украинските изтегляния стават все по-хаотични и скъпи.

ISW обаче не е наблюдавала никакви визуални доказателства за големи или хаотични украински изтегляния, а продължаващият незначителен темп на руското настъпление в и около Авдеевка предполага, че украинските сили в момента провеждат сравнително контролирано изтегляне от Авдеевка.

Руски източници твърдят, че руските сили са напреднали и в източната част на Авдеевка, до югозападните покрайнини на Авдеевка, още по на юг по улица "Хрушевскохо" и западно от Авдеевка по посока на черните пътища, които украинските сили използват за снабдяване на позициите в източната и южната част на Авдеевка.

Украйна е изтеглила армията си от Авдеевка

Украйна е изтеглила армията си от Авдеевка

Решението идва преди украинските части да бъда обкръжени

Руски военни блогъри твърдят, че руските сили са близо до прекъсване или вече са прекъснали един черен път, свързващ Авдеевка с Ласточкине (западно от Авдеевка).

Руски източници твърдят, че руските сили са близо до обкръжаването на останалите украински сили в централната, източната и южната част на Авдеевка, като един руски блогър твърди, че малко повече от километър дели руските позиции в западните покрайнини на Авдеевка и руските позиции в южната част на града.

Понастоящем ISW оценява, че около три километра и половина разделят руските настъпления в тези два района въз основа на наличните визуални доказателства.

Руски военни блогъри твърдят, че до 5000 украински военнослужещи остават в Авдеевка и на практика са в капан в населеното място, но командирът на украинската Таврийска група сили бригаден генерал Олександър Тарнавски заяви, че към 13:00 ч. на 16 февруари руските сили не са обкръжили нито една украинска част в Авдеевка.

Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец заяви, че руските сили са решени да попречат на украинските сили да се изтеглят организирано от Авдеевка.

Русия била пленила украински войници в Авдеевка

Русия била пленила украински войници в Авдеевка

Продължават тежките сражения

Възможно е да се наложи украинските сили да проведат контраатаки, за да се изтеглят организирано от Авдеевка, а усилията на Русия да усложни или предотврати изтеглянето на украинските сили да стават все по-настъпателни.

Възможно е да се наложи украинските сили да стабилизират фронтовата линия чрез контраатаки в района, където руските сили се опитват да затворят обкръжението на украинските сили в Авдеевка, за да проведат организирано изтегляне.

Украинска бригада, която неотдавна се е прехвърлила за провеждане на контраатаки в района на Авдеевка, заяви на 16 февруари, че неотдавна е помогнала на украинските сили да обезсилят елементите на руската 74-та мотострелкова бригада от 41-ва армия и 114-та мотострелкова бригада (Донецка народна република [ДНР], 1-ви армейски корпус .

По-нататъшните руски придобивки в рамките на Авдеевка, целящи да усложнят украинското изтегляне, и украинските контраатаки, прикриващи изтеглящите се украински сили, вероятно ще доведат до допълнителни руски загуби.

Украинската армия се изтегля от Авдеевка

Украинската армия се изтегля от Авдеевка

По-специално от позициите югоизточо от покрайнините на града

Руските сили вероятно ще се затруднят да напреднат западно от Авдеевка към вторично подготвени позиции, към които се изтеглят украинските сили, и вероятно ще понесат значителни загуби, ако решат да атакуват фронтално тези украински позиции през открити полета.

Руските сили вероятно се стремят да усложнят или да предотвратят изтеглянето на украинските войски с надеждата да нанесат оперативно значими загуби на украинските сили в района, тъй като превземането на Авдеевка само по себе си не би донесло никакви оперативно значими ползи или възможности за оперативно значим напредък.

На 16 февруари Германия и Франция подписаха двустранни споразумения за сигурност с Украйна. На 16 февруари украинският президент Володимир Зеленски подписа дългосрочно двустранно споразумение за сигурност с германския канцлер Олаф Шолц, което предвижда двустранно сътрудничество във военната, политическата, финансовата и хуманитарната сфера до 2034 г.

В споразумението също така се посочва, че Германия ще предостави военна помощ на Украйна в размер на над 7 млрд. евро (7,5 млрд. долара) през 2024 г., включително пакет от помощи на стойност 1,1 млрд. евро (1 млрд. долара), който се подготвя в момента и ще включва 36 гаубици, 120 хил. артилерийски снаряда (включително 50 000 155-милиметрови артилерийски снаряда), две системи за противовъздушна отбрана Skynex, ракети за зенитно-ракетната система IRIS-T, 66 бронетранспортьора (БТР), няколко миночистачни машини и различни модели разузнавателни дронове.

Авдеевка като Бахмут – символична победа и несимволична цена

Авдеевка като Бахмут – символична победа и несимволична цена

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната

Зеленски се срещна и с германския федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер, за да обсъдят стартирането на съвместно производство на оръжия.

По-късно Зеленски се срещна с френския президент Еманюел Макрон, за да подпише двустранно споразумение за сигурност, и съобщи, че Франция ще предостави на Украйна военна помощ в размер на 3 млрд. евро (3,2 млрд. долара) през 2024 г.

Представители на НАТО все по-често предупреждават, че Русия представлява сериозна заплаха за сигурността на НАТО. На 16 февруари в. "Файненшъл таймс" (FT) съобщи, че последните нови оценки на военния потенциал на Русия и потенциалните заплахи за държавите от НАТО са накарали западните лидери да признаят постоянния военен потенциал на Русия и да увеличат инвестициите в отбраната.

FT цитира неназовани служители на британското военно разузнаване, които предупреждават, че агресивните намерения на Русия продължават и че руските въздушни и морски средства все още са "до голяма степен непокътнати", докато руските сухопътни сили са деградирали в Украйна.

Руският Черноморски флот е силно деградирал от украинските удари, но по-голямата част от руския флот е разположена извън Черно море. FT отбеляза, че повечето западни официални лица очакват, че Русия ще бъде в състояние да възстанови силите си "в рамките на пет до шест години" (не е ясно дали официалните лица имат предвид 2030 г. или период, започващ с края на войната, когато и да е това), въпреки че е претърпяла големи загуби в Украйна.

Украйна изтегля войски от части на Авдеевка, изпраща елитна бригада

Украйна изтегля войски от части на Авдеевка, изпраща елитна бригада

Трета щурмова бригада, сформирана от бившият полк "Азов", е била изпратена спешно в Авдeевка,

Тази констатация е в съответствие с предишната оценка на ISW, че един край на войната при условията на Русия би позволил на руските сили бързо да се възстановят и да възстановят способностите си, които Русия би могла да използва за нападение срещу държави от НАТО.

Няколко европейски служители в областта на отбраната, цитирани от FT, подчертават, че съществува "надеждна заплаха", че Русия може да нападне държава от НАТО само след три до пет години.

Засилените предупреждения на представителите на НАТО относно настоящото състояние на руската заплаха съвпадат с оценката на ISW, че Русия, която победи в Украйна, представлява значителна заплаха за НАТО и европейската сигурност и че поради това продължаващата подкрепа на Запада за Украйна, за да се предотврати руската победа, е наложителна за жизнените интереси на НАТО и Америка в областта на сигурността.

Данните от независими руски проучвания сочат, че повечето руснаци са до голяма степен апатични към войната на Русия в Украйна, особено руснаците, които не са загубили членове на семейството си в Украйна и поради това са в състояние да избегнат напълно мисълта за войната.

На 16 февруари руският опозиционен вестник "Верстка" съобщи, че независими руски социологически данни сочат, че преобладаващото мнозинство от руснаците са започнали да гледат на войната като на второстепенно събитие, което не засяга ежедневния им живот.

"Верстка" твърди, че повечето руснаци избягват да мислят за войната или да я обсъждат, освен ако не са преживели лично загубата на член на семейството си.

"Верстка" отчита, че руснаците, които са загубили близки и страдат в резултат на войната, са "мълчаливото мнозинство" и не полагат усилия да повлияят на общото настроение на руското общество.

"Верстка" отбеляза, че сред членовете на семействата на мобилизираните и контактните военнослужещи, които все още служат в Украйна, нараства недоволството, но руснаците до голяма степен възприемат концепцията за "победа" в Украйна като полза за руското правителство и не очакват лични ползи от войната на Русия в Украйна.

13 пъти са по-големи руските загуби в Авдеевка

13 пъти са по-големи руските загуби в Авдеевка

Водят се тежки боеве

На 15 февруари New York Times съобщи, че по оценки на Пентагона от февруари 2022 г. насам Русия е претърпяла около 60 000 убити и още 300 000 ранени военнослужещи по време на бойните действия в Украйна.

Руският президент Владимир Путин наскоро се срещна с членове на семействата на загинали руски военнослужещи и може би използва тези срещи, за да се обърне към многобройните избиратели, засегнати от загубите на личен състав в Украйна, преди президентските избори през март 2024 г.

Констатациите на "Верстка", заедно с докладите за начина, по който руските официални лица се справят със смъртта на военнослужещи, предполагат, че руското общество до голяма степен е приело и усвоило войната и че отделните случаи на съпротива срещу войната са изолирани и не се предават сред по-широки общности.

Реакцията на Русия на съобщението за смъртта на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални на 16 февруари беше сравнително слаба.

Алексей Навални мъртъв

Алексей Навални мъртъв

Причината за смъртта му е неясна

На 16 февруари Федералната служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг, където е бил затворен Навални, заяви, че Навални е починал в наказателната колония, след като е излязъл на разходка и се е почувствал зле.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не знае нищо за смъртта на Навални и че Путин е информиран за смъртта, въпреки че Путин все още не е коментирал темата за Навални.

Други високопоставени руски служители изразиха гняв от обвиненията, че Кремъл е замесен по някакъв начин в смъртта на Навални, и призоваха хората да изчакат резултатите от разследването на смъртта и резултатите от аутопсията.

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Джо Байдън: Помнете, Путин е отговорен за смъртта на Навални

Десетки политици от цял свят коментират смъртта на руския опозиционен лидер

Руснаците в цялата страна положиха цветя и проведоха малки демонстрации в близост до паметниците на политическите затворници, но руските правоприлагащи органи до голяма степен не позволиха демонстрациите да се разраснат твърде много, а прокуратурата в Москва предупреди да не се участва в предполагаема планирана голяма демонстрация.

Няколко руски ултранационалистически военни блогъри повториха репликите на Кремъл, в които се критикуват западните обвинения за руско участие в смъртта на Навални.

Известен руски военен блогър твърди, че смъртта на Навални е маловажна в сравнение със сегашната ситуация в Авдеевка, Донецка област, а друг военен блогър заявява, че е било голяма грешка за Русия да вкара Навални в затвора и да го "остави да умре там" преди президентските избори през март 2024 г.

Кремъл не приема „безумните“ обвинения за смъртта на Навални

Кремъл не приема „безумните“ обвинения за смъртта на Навални

Дмитрий Песков с второ изявление след новината за смъртта на Алексей Навални

Руското движение "Стрелци (Игор Гиркин)" (РДС) изрази опасения, че смъртта на Навални в руския държавен арест и задържането на много други опозиционни дейци в държавен арест може да не остави никой, който да оглави вътрешното съпротивително движение, ако Русия започне пряка война срещу западните държави.

Съпругата на Гиркин Мирослава Регинская изрази загриженост за самия Гиркин, но заяви, че здравето му е добро.