Русия продължава да се сблъсква с икономическите последици от недостига на работна ръка, който отчасти е резултат от войната в Украйна. На 4 декември руските държавни медии съобщиха, че руската консултантска компания "Яков и партньори" е регистрирала увеличен недостиг на работна ръка в националното производство, който вероятно ще нарасне до дефицит от два до четири милиона работници до 2030 г., като 90% от тях вероятно ще бъдат полуквалифицирани работници в критични отрасли.

Това посочва в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

От "Яков и партньори" отбелязват, че този недостиг на предлагане ще окаже натиск за повишаване на заплатите на работниците, който ще изпревари растежа на БВП и ще направи руските компании още по-малко привлекателни за чуждестранни инвестиции.

Руската медия РБК цитира икономически експерти, които заявяват, че този проблем може да бъде решен само чрез подобряване на взаимодействието между руския бизнес и държавата, включително чрез специални програми за репатриране на руснаци, които са напуснали страната поради войната, и програми за привличане на "висококвалифицирани" мигранти от други държави.

ISW вече оцени, че Русия продължава да изпитва недостиг както на квалифицирана, така и на неквалифицирана работна ръка - проблем, който допълнително се усложнява от непоследователните и често подстрекателски послания на Кремъл по отношение на руснаците, избягали от Русия заради войната, и срещу работниците мигранти в Русия.

Руската икономика вероятно ще продължи да се бори с конкуриращите се желания на Кремъл да засили генерирането на работна сила и индустриалния капацитет на Русия, като същевременно лиши от права ключови групи работници, което вероятно ще доведе до продължаваща загриженост за руското икономическо производство и потенциални произтичащи от това социални недоволства.

Експерт от НАТО: Русия не се отказала от война с нас

Експерт от НАТО: Русия не се отказала от война с нас

Нова ескалация е близко

Руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари по Украйна през нощта на 3 срещу 4 декември. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 23 ракети Шахед-131/136 от нос Чауда в окупирания Крим и една крилата ракета Х-59 от окупираната Херсонска област, и заявиха, че украинските сили са свалили 18 Шахеда и ракетата Х-59.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че руските военни са увеличили производството си на безпилотни летателни апарати "Шахед", които вероятно ще бъдат основните системи, които руските сили ще използват за насочване към украинската енергийна инфраструктура през зимата на 2023-2024 г.

Ихнат също така съобщи, че руските сили увеличават "стратегическите си запаси" от ракети.

Западните партньори на Украйна продължават да полагат усилия за предоставяне на военна и икономическа подкрепа на Украйна. На 3 декември германският производител на оръжие Rheinmetall обяви, че е спечелил договор за предоставяне на Украйна на 155-милиметрови артилерийски снаряди на стойност 142 млн. евро, които Германия ще достави на Украйна през 2025 г.

Rheinmetall заяви, че ще достави около 40 000 снаряда на Украйна от отделна поръчка през 2024 г. Британският вестник The Times изтъкна използването от Украйна на предоставените от Великобритания леки ракети Martlet за възпиране на мащабен руски безпилотен удар по град Киев в края на ноември 2023 г.

The Times отбеляза, че британската армия е обучила украински оператори на системите Martlet в Обединеното кралство по-рано тази година. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров се срещна допълнително с белгийския си колега Лудивин Дедондер, за да продължи да развива двустранните украинско-белгийски отношения, особено по отношение на изграждането на отбранителната индустриална база на Украйна с белгийска подкрепа.

Лондон: Дори Русия вероятно не знае колко военни жертви е дала в Украйна

Лондон: Дори Русия вероятно не знае колко военни жертви е дала в Украйна

Общият брой на убитите и ранените руски войници е около 320 000

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак разговаря със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан относно предстоящата украинско-американска конференция за производството на оръжие, която ще се проведе на 6 и 7 декември във Вашингтон.

Подкрепяните от Кремъл депутати от Държавната дума и сенатори от Съвета на федерацията на "Единна Русия" предложиха законопроект за въвеждане на наказателни санкции за изтичане на лични данни, вероятно като част от продължаващите усилия за контрол на руското информационно пространство преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

Законодателите от "Единна Русия" предложиха законопроект, който ще позволи на руските власти да осъждат физически лица на до четири години затвор за съхраняване, прехвърляне или събиране на лични данни, "получени по незаконен начин", и до пет години, ако информацията съдържа неуточнени "специални категории данни" или лични биометрични данни.

Законопроектът също така предвижда, че руските власти могат да накажат някого с до шест години затвор за "незаконно използване на лични данни в егоистичен интерес" и могат да накажат някого с до осем години затвор и глоба от два милиона рубли (около 21 850 долара) за прехвърляне на "незаконно придобити" лични данни в чужбина.

Русия поразила украинския команден център за ПВО в Днипро

Русия поразила украинския команден център за ПВО в Днипро

Нанесени са комбинирани удари от оперативно-тактическата и армейската авиация, дронове, ракетни войски и артилерия

Руската опозиционна медия Агенция "Новости" съобщи, че определението за лични данни в законопроекта включва името, фамилията, бащиното име, адреса, телефонния номер, адреса и електронната поща на дадено лице.

Агенция "Новости" отбеляза, че прилагането на законопроекта ще криминализира анализа на бази данни - един от малкото инструменти, останали на независимите руски разследващи журналисти.

Руското правителство преследва руските компании за интернет услуги "Яндекс" и "Гугъл" по силата на закони за незаконно съхраняване на лични данни на руски потребители, които вероятно ще получат допълнителен контрол върху интернет компаниите, работещи в Русия, с цел по-добро проследяване на личната информация и онлайн данните на руснаците преди президентските избори в Русия през 2024 г.

Законопроектът вероятно е и част от продължаващите усилия на руското правителство да ограничи достъпа на руските граждани до информация в интернет и дейността на опозиционни фигури и медии.

Кремъл вероятно продължава да полага усилия да се вмъкне във властовите вакууми в няколко африкански държави, тъй като в Централноафриканската република (ЦАР) продължават да действат елементи от групата "Вагнер".

Русия пак атакува Украйна с дронове

Русия пак атакува Украйна с дронове

10 от 12 дрона са свалени, изстреляна е крилата ракета, която не е достигнала целта си

Нигерийските държавни медии заявиха, че руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнусбек Евкуров и министърът на отбраната на нигерийската хунта генерал-лейтенант Салифу Моди са подписали документ за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната на 4 декември след среща на 3 декември в Ниамей, Нигер.

На 4 декември Ройтерс съобщи, че нигерийската хунта е отменила и военното си партньорство с Европейския съюз (ЕС), с което допълнително е изолирала Нигер от ЕС след преврата.

Преди това Евкуров се срещна с ръководителя на малийската хунта Асими Гойта, министъра на отбраната на малийската хунта Садио Камара и Моди на 16 септември и с ръководителя на буркинавската хунта Ибрахим Траоре на 1 септември.

Преди това Нигер, Буркина Фасо и Мали създадоха Алианса на държавите от Сахел - пакт за колективна отбрана - на 16 септември, след посещенията на Евкуров с ръководителите на хунтата през септември.

Френски разузнавателен проект с отворен източник оцени на 4 декември, че Русия използва две структури - контролирания от руското министерство на отбраната (МО) "Африкански корпус" и новосъздадената псевдоместна медия, наречена "Африканска инициатива", в която работят бивши бойци от групата "Вагнер" - за установяване на опора в Буркина Фасо.

Зеленски: Русия закономерно е изхвърлена от международни институции

Зеленски: Русия закономерно е изхвърлена от международни институции

Организацията за забрана на химическите оръжия и Международната морска организация

ISW вече съобщи, че руското МО е започнало публично да набира кадри за "Африканския корпус", който има за цел да подчини операциите на "Вагнер" в Африка.

ISW вече съобщи, че руското МО е започнало публично набиране на кадри за "Африканския корпус", който има за цел да поеме операциите на "Вагнер" в Африка, след като МО е направило неуспешни опити да наеме директно бивши служители на "Вагнер".

На 26 ноември "Ню Йорк Таймс" също така съобщи, че "Вагнер" поддържа значително присъствие в Централноафриканската република (ЦАР) и контролира най-голямата златна мина и над 1000 души персонал в страната, включително персонал, който вероятно работи като охрана на президента на ЦАР Фаустин-Аршанж Туадера и друг висш персонал, управляващ културния център "Руски дом" в Банги.

Кремъл вероятно се опитва да разшири контролираните от руското МО операции на "Африканския корпус" в Нигер, Буркина Фасо и Мали, както и да разшири руските информационни операции на континента, отчасти за да противодейства на операциите на Вагнер в ЦАР.

Ядрената агенция на ЕС: Вносът от Русия на ядрено гориво отново се увеличава

Ядрената агенция на ЕС: Вносът от Русия на ядрено гориво отново се увеличава

Пет държави от ЕС експлоатират съветски реактори ВВЕР и вероятно ще повишат вноса

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев потвърди на 4 декември смъртта на заместник-командира на руския 14-ти армейски корпус генерал-майор Владимир Завадски в Украйна.

На 28 и 29 ноември различни руски и украински източници твърдяха, че Завадски е починал, след като на 28 ноември е стъпил на мина в Херсонска област.