Германското издание Der Spiegel публикува интервюта с неназовани украински командири на 12 март, в които те заявяват, че почти всички украински части и формирования трябва да се снабдят с боеприпаси поради общия недостиг. Според тях, някои украински части с ограничени боеприпаси и материали могат да задържат сегашните си позиции само, ако руските сили не "атакуват с пълна сила".

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски предупреди, че има заплаха от навлизане на руски части дълбоко в украинските формирования в неуточнени райони на фронтовата линия.

Сирски: На две места има заплаха от дълбок пробив на руски части

Сирски: На две места има заплаха от дълбок пробив на руски части

Главнокомандващият разпореди изпращане на подкрепления

Украинските сили вероятно се опитват да смекчат проблемите, причинени от недостига на боеприпаси, като приоритизират разпределението на боеприпаси към секторите на фронта, застрашени от по-мащабни руски настъпателни операции. По-ниската интензивност на руските настъпателни усилия срещу понастоящем неприоритетизирани сектори вероятно прикрива рисковете за украинските сили в тези райони, произтичащи от недостиг на боеприпаси. ISW продължава да оценява, че руските сили имат инициативата и ще могат да определят времето, местоположението и мащаба на настъпателните операции, стига да запазят инициативата.

Изявленията предполагат, че засилване на руските настъпателни операции може да доведе до пробив и дестабилизация по предишния стабилен сектор от фронтовата линия за кратък период от време. Сегашната фронтова линия вероятно не е стабилна и навременното осигуряване на украински войски от Запада е от съществено значение, за да се попречи на Русия да идентифицира и използва възможност за пробив на уязвим сектор от фронта.

Киев: Руските сили се прегрупират на юг от Авдеевка

Киев: Руските сили се прегрупират на юг от Авдеевка

Руските сили частично контролират още две села, но напредването им е спряно

Скоростта на руското настъпление западно от Авдеевка наскоро се забави, въпреки че руските сили вероятно запазват способността си да засилят настъпателните операции в района в момент, който изберат. Руските сили я превзеха на 17 февруари след около четири месеца изтощителни настъпателни усилия за превземане на селището. Те продължиха да поддържат относително висок темп на нападателни операции в района, за да използват тактическите възможности, първоначално предложени от руското превземане на селището.

Руските сили постигнаха сравнително бързи тактически успехи западно от Авдеевка в края на февруари и се стремяха да прокарат възможно най-на запад, преди украинските сили да успеят да установят по-сплотени и по-трудни за проникване отбранителни линии.

Украинските сили изглежда са забавили руския напредък покрай позициите близо до линията Бердичи-Орловка-Тоненке в началото на март, но въпреки спекулациите, че тези позиции няма да са достатъчни, за да посрещнат предстоящите руски настъпателни операции.

Централната групировка на силите все още не е ангажирала елементи от избрани формирования в района за настъпателни операции западно от Авдеевка, доколкото ISW е успял да види.

Руският президент Владимир Путин по-рано поздрави бригади и полкове за превземането на Авдеевка.

Путин поздрави военните за превземането на Авдеевка

Путин поздрави военните за превземането на Авдеевка

Президентът изпратил телеграма

Руските сили вероятно са се стремили да превърнат руската централна групировка на силите (състояща се главно от елементи на Централния военен окръг (ЦВО) и Донецката народна република (ДНР)) в сила, за да се възползват от превземането на Авдеевка. Руското военно командване вероятно възнамерява елементите на ЦВО да продължат настъпателните усилия в района на Авдеевка в краткосрочен и средносрочен план.

Украински части извършиха широкомащабни удари с дронове срещу енергийна инфраструктура и военни активи в Русия в нощта на 12 срещу 13 март. Украинските издания Suspilne и RBC-Украйна съобщиха на 13 март, че техните източници от Украинската служба за сигурност (СБУ) са заявили, че агенти са извършили удари с дронове срещу петролни рафинерии в Рязанска, Нижни Новгород и Ленинградска област и военни летища в Бутурлиновка и град Воронеж, Воронежска област.

Ръководителят на Рязанска област Павел Малков потвърди, че дрон е ударил петролната рафинерия в Рязан, предизвиквайки пожар, а кадрите показват струя дим, издигаща се от района на петролната рафинерия.

Най-малко три украински дрона също са атакували петролната рафинерия в Новошахтинск в Ростовска област, което според съобщенията е накарало рафинерията временно да спре работата си.

Някои руски източници освен това твърдят, че един дрон е ударил регионална сграда на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в град Белгород, но руските опозиционни медии отбелязаха, че руските държавни медии по-късно са изтрили съобщенията за този конкретен удар.

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Руските власти потвърдиха за "опити" за нахлуване

Източници от СБУ заявиха пред Suspilne, че тези удари имат за цел да намалят икономическото производство на Русия и приходите от петрол и доставките на гориво, които Русия използва директно за военните си усилия в Украйна.

Украинските войски непрекъснато провеждаха подобни удари с дронове срещу няколко големи руски петролни рафинерии през 2024 г. досега и успешно удариха петролни рафинерии в Краснодарски край и Волгоградска област през януари и февруари.

Руското издание "Комерсант" съобщи през февруари, че руските рафинерии са намалили производството си с 4% през януари 2024 г. в сравнение със същия период на 2024 г. и с 1,4% в сравнение с декември 2023 г.

"Комерсант" заяви, че това намаление е отчасти резултат от увеличените атаки с дронове срещу инфраструктурата на рафинериите. Този отчетен спад в производството на рафинерии не е голям, но показва потенциала Украйна да генерира асиметрични ефекти срещу критична руска енергийна и военна инфраструктура чрез насочване към активи с висока стойност с няколко относително евтини дрона.

Напрежение в Молдова след изборите в Гагаузия

Напрежение в Молдова след изборите в Гагаузия

Районът е населен с етнически турци с проруска ориентация

Губернаторът на проруския молдовски автономен регион Гагаузия, Евгения Гуцул, заяви на 13 март, че неотдавнашните ѝ срещи с руски официални лица в Русия са довели до задълбочаване на икономическите връзки с Русия, които Кремъл вероятно се надява да използва като част от своите по-широки усилия за дестабилизиране на Молдова и предотвратяване на присъединяването на Молдова към Европейския съюз (ЕС). Гуцул даде брифинг за срещите си в Русия по време на визитата си от 1 до 8 март.

Гуцул твърди, че нейните срещи са били фокусирани върху три "ключови" теми, които са "най-загрижени" за гагаузките - "специална тарифа за газ" за Гагаузия, откриване на сметки за гагаузки фирми и физически лица от разстояние в руската платежна система "МИР", както и подробности за акцизите и митата, така че Русия да може да отвори пазарите си за гагаузки компании. Гуцул твърди, че гагаузкият бизнес, изнасящ стоки за Русия, "най-вероятно ще получи много сериозни предимства в сравнение с други региони на Молдова". Другият проруски регион на Молдова, отцепилата се република Приднестровието, отдавна се радва на безплатни доставки на руски газ от руската държавна енергийна компания Газпром за електроцентрала в Приднестровието.

Молдова все още е силно зависима от произведената в Приднестровието електроенергия, въпреки усилията на Молдова да ограничи зависимостта си от руската енергия от началото на войната в Украйна.

Доставките на руски газ за Гагаузия вероятно биха възпрепятствали усилията на молдовското правителство да се отдалечи от продължилата десетилетия зависимост от руската енергия, като вместо това се обръща към европейски доставчици и биха създали друг път, чрез който Молдова е уязвима за руските схеми за "енергиен шантаж", които Кремъл вече е използвал срещу Молдова в миналото.

Русия може също да използва намалените цени на газа за Гагаузия, за да подклажда вътрешното недоволство на фона на по-високите цени на газа в Молдова в сравнение с предишни години, когато Молдова внасяше руски газ

Сергей Ибришим, ръководител на Главната дирекция на агропромишления комплекс на Гагаузия, изпрати призив до служители на Кремъл през януари 2024 г., в който се твърди, че гагаузките фирми не могат да продават своите продукти в Русия след решението на Молдова от юли 2023 г. да напусне Общността на нациите. Междупарламентарната асамблея на независимите държави (ОНД) и поиска от руските служители да премахнат акцизите и митата за гагаузкия износ за Русия.

Молдова заподозря намеса на руски агенти в местните избори в Гагаузия

Молдова заподозря намеса на руски агенти в местните избори в Гагаузия

Кишинев отново обвини Москва в намеса във вътрешните ѝ работи

Отварянето на руските пазари за гагаузки продукти и вероятните данъчни облекчения имат за цел да разубедят Молдова да напусне ОНД, което Молдова планира да направи до края на 2024 г., и да създадат несъответствия в икономическите отношения на Молдова, които биха усложнили или да дерайлира нейния напредък към присъединяване към ЕС.

Кремъл вероятно се опитва да използва сътрудничеството между Гуцул и други проруски актьори и партии в Молдова като част от по-широки операции на Кремъл за хибридна война в Молдова преди предстоящите президентски и парламентарни избори. Гуцул твърди, че скоро ще се срещне с Игор Додон, Владимир Воронин, Илан Шор и ръководството на Партията на молдовското възраждане, за да обсъдят "възможно сътрудничество".

Додон е бившият проруски президент на Молдова, който предшества настоящия президент Мая Санду.

Воронин също е бивш молдовски президент и настоящ депутат. Додон, като лидер на Молдовската социалистическа партия, и Воронин, като лидер на Молдовската комунистическа партия и настоящ член на парламента, формираха избирателен съюз в парламента през 2021 г.

Илан Шор е санкциониран от САЩ прокремълски молдовски политик, който наскоро се срещна с представители на Кремъл в Русия и в момента живее в Израел, след като молдовските власти го осъдиха задочно за измама и пране на пари през април 2023 г.

Партията му е свързана с вече забранената молдовска политическа партия на Шор, Партията на Шор. Много депутати от Социалистическата партия на Додон наскоро се присъединиха към Партията на възраждането.

Гуцул се кандидатира като кандидат от партията Шор на изборите за губернатор на Гагаузия през 2023 г., без голямо политическо минало. Гуцул е юрист по образование, според сведенията е работила в телефонен оператор от 2012-2014 г., а след това като търговски представител и архивист.

Гагаузия си избра проруски управител

Гагаузия си избра проруски управител

Регионът е част от Молдова

Съобщава се, че Гуцул е започнала работа като секретар на партията Шор от 2018-2022 г. Лидерът на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки и руски културни дейци подкрепиха нейната губернаторска кампания.

Плановете на Гуцул да се срещне с множество свързани с Кремъл политици и партии, въпреки факта, че тези актьори не са пряко ангажирани в гагаузката политика и нямат предишни връзки с Гуцул, предполага, че тези срещи са оркестрирани от Кремъл и целят по-нататъшно подпомагане. ISW продължава да счита, че Кремъл се опитва да използва както Гагаузия, така и Приднестровието като част от своите хибридни операции, целящи да саботират процеса на присъединяване на Молдова към ЕС и да задържат Молдова в сферата на влияние на Русия.

Кремъл може да се надява да създаде и използва коалиция между Социалистическата партия на Додон, Комунистическата партия на Воронин и различни партии, свързани с Шор, за да се противопостави на прозападната Партия на действие и солидарност на Санду преди предстоящите президентски избори в Молдова в края на 2024 г. и парламентарни избори през 2025 г.

Молдова се разтревожи от руски избирателни секции в Приднестровието

Молдова се разтревожи от руски избирателни секции в Приднестровието

Кишинев привика руския посланик за обяснение

Руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали друго ограничено трансгранично нахлуване на общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК), легион "Свобода на Русия" (ЛСР) и Сибирски батальон в Белгородска и Курска области през нощта на 12 март и сутринта на 13 март.

ЛСР публикува кадри на 13 март и твърди, че е превзела част от Теткино, Курска област, въпреки че кадрите са геолокирани в Риживка, Сумска област.

РДК, ЛСР и Сибирският батальон излязоха със съвместно изявление на 13 март, в което се посочва, че са насочени към руски военни позиции в Белгородска и Курска области и призовават цивилните да напуснат. Говорителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов потвърди съвместното изявление.