Украинският президент Володимир Зеленски отново заяви, че прекратяването на огъня в Украйна ще позволи на Русия да възстанови силите и средствата си за бъдещи настъпателни операции, както направи преди това след началото на руската инвазия през 2014 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта.

На 8 март Зеленски заяви, че спирането на бойните действия в Украйна би представлявало сериозно предизвикателство и проблем както за Украйна, така и за цяла Европа.

Зеленски отбеляза, че Русия би имала полза от пауза или прекратяване на огъня, тъй като руските сили биха използвали паузата, за да оптимизират военните и общите военни усилия на Русия, включително чрез обучение на своите войници, много от които се разполагат на фронтовата линия с много слаба подготовка. Зеленски също така заяви, че руските сили страдат от недостиг на ракети, артилерия и дронове, поради което Русия се снабдява с тези оръжия от Северна Корея и Иран и трябва да възстанови запасите си.

Зеленски заяви, че по подобен начин Русия се е възползвала от предварителното замразяване на войната през 2014 г. и е успяла да изгради оръжията си, да натрупа сили и да нахлуе отново в Украйна през 2022 г.

ISW продължава да оценява, че всяко прекратяване на огъня в Украйна би било от полза за Русия, тъй като ще ѝ даде време да се възстанови и прегрупира за бъдещи настъпателни операции, да оптимизира командването и контрола, да приложи поуките от опита в Украйна и да попълни запасите на руските сили по начин, който е изключително труден за изпълнение, докато се водят високоинтензивни бойни действия.

Зеленски също така заявява, че целта на руския президент Владимир Путин е не само да окупира цяла Украйна, но и да я лиши от независимост и да я интегрира в Русия със силови или политически средства.

Путин е на историческа мисия и няма да спре, докато не бъде окончателно победен

Путин е на историческа мисия и няма да спре, докато не бъде окончателно победен

Извратените имперски аргументи на Путин заплашват всяка страна

Представители на Кремъл, включително Путин, многократно са посочвали, че Русия се надява да окупира по-голямата част от Украйна, ако не и цялата, и да премахне украинската държавност и независимост.

Путин също така определя географски историческите "руски" земи - характеристика, която Кремъл използва, за да оправдае пълномащабното си нахлуване в Украйна - като обхващащи бившата Руска империя и Съветския съюз.

Възможно е някои руски сили да са подобрили тактическите си способности и да са използвали ограничена тактическа изненада през последните седмици на руските усилия за превземане на Авдеевка, което предполага, че избрани елементи от руската армия може да са усвоили тактически адаптации от провеждането на настъпателни операции в Украйна.

На 8 март украинският военен наблюдател Костянтин Машовец публикува ретроспекция на руските усилия за превземане на Авдеевка, в която заявява, че руските сили са успели тактически да се прегрупират и да преместят тактическия фокус на настъпателните си операции от района северно от коксохимическия завод в северозападната част на Авдеевка към районите в близост до североизточната част на Авдеевка.

Путин се хвали с модернизацията на ядрената триада на Русия

Путин се хвали с модернизацията на ядрената триада на Русия

95% от руските стратегически ядрени сили са обновени

Машовец заяви, че руските сили са постигнали това прегрупиране и тактическо изместване, без украинските сили да осъзнаят напълно, че прегрупирането е изместило тактическия фокус на Русия.

Първоначално руските сили са започнали обръщането си през Авдеевка, след като са постигнали тактически успехи в североизточната част на Авдеевка, и докладът на Машовец предполага, че руските сили може да са напреднали в района поради някаква тактическа изненада.

Дори и ограничената тактическа изненада, при която атакуващите сили ангажират защитниците във време, на място или по начин, за който защитникът не е подготвен, е забележително развитие, като се има предвид, че и руските, и украинските сили имат широка видимост по цялата фронтова линия.

Затова заслужава внимание способността на руските сили да постигнат елементи на тактическа изненада в такава оперативна обстановка с малко или никакво прикритие.

ISW: Украйна се опълчва на вероломната агресия на Путин

ISW: Украйна се опълчва на вероломната агресия на Путин

Русия си върна инициативата на бойното поле

ISW не е наблюдавала други скорошни забележителни случаи на постигане или използване на тактическа изненада от руските сили. Съобщената руска способност да направи това в близост до Авдеевка не е непременно показателна за по-широк руски капацитет.

Руските сили са показали ограничено адаптиране на тактическо ниво в някои сектори на фронта, но продължаващите широко разпространени руски тактически неуспехи в цяла Украйна предполагат, че руското военно командване не е усвоило и разпространило всички възможни тактически адаптации сред всички различни руски групировки сили, действащи в Украйна.

Командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Николай Олешчук заяви на 8 март, че украинските сили редовно атакуват руски изтребители.

Олешчук заяви, че руските сили продължават да нанасят управляеми въздушни удари по украинските фронтови позиции, но че руските самолети "вече не смеят" да летят твърде близо до фронтовата линия и че наскоро украинската противовъздушна отбрана се е опитала да удари руски самолет от разстояние над 150 км.

Русия на Путин може да оцелее само чрез война

Русия на Путин може да оцелее само чрез война

Не искахме да видим културата на войната, която се наложи в Русия, с милитаризацията на обществото и култа към бруталността, който е все по-екзалтиран

Олешчук заяви, че неотдавнашните съобщения за свалянето на руски самолети за далечно радиолокационно откриване А-50 и изтребители Су-34 и Су-35 са накарали руските сили "значително да намалят" честотата на руските въздушни удари в Украйна.

ISW обаче не е забелязала неоспорими доказателства, че темпото на руските удари с неуправляеми плаващи бомби е намаляло.

Неотдавна "Форбс" съобщи, че руските самолети извършват по сто или повече излитания на ден за нанасяне на удари с неуправляеми плаващи бомби по украински позиции на разстояние 25 мили (около 40 км), което показва, че руските самолети продължават да нанасят сравнително голям брой удари с плаващи бомби в Украйна въпреки твърденията на Украйна за сваляне на такива самолети.

Европейските партньори на Украйна продължават да полагат усилия за изпращане на допълнителна помощ и материали за Украйна. На 8 март чешки официални лица заявиха, че партньорите на Украйна са събрали достатъчно средства, за да закупят първата партида от 300 000 снаряда, които ще бъдат изпратени на Украйна "през следващите седмици".

По случай 8 март Путин помилва 52 осъдени жени

По случай 8 март Путин помилва 52 осъдени жени

Помилвани са предимно жени с непълнолетни деца, бременни, както и такива, чиито роднини участват в специална военна операция

Чешката република ръководи инициативата за закупуване на 800 000 снаряда за боеприпаси извън Европа и доставянето им в Украйна.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви на 8 март, че Европейският съюз (ЕС) ще изпрати първия транш от 4,5 млрд. евро (около 4,9 млрд. долара) на Украйна през март, а през април ще изпрати 1,5 млрд. евро (около 1,6 млрд. долара) като част от предварително обявения от ЕС пакет за подкрепа в размер на 50 млрд. евро (около 54,7 млрд. долара) за периода 2024-2027 г.

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри резолюция, призоваваща Русия да се оттегли от Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), с което подкопава усилията на Русия да използва МААЕ и други международни организации, за да узакони окупацията на централата.

Резолюцията на МААЕ от 7 март призовава за спешно изтегляне на целия руски неразрешен военен и друг персонал от АЕЦ-a и за връщането на АЕЦ -aпод пълен украински контрол.

В резолюцията се изразява и значителна загриженост за нестабилната ситуация със сигурността в АЕЦ по време на въоръжения конфликт, включително липсата на квалифициран персонал, пропуските в планираната и превантивна поддръжка, липсата на надеждни вериги за доставки, уязвимото водоснабдяване за охлаждане на ядрените реактори на АЕЦ и инсталирането на противопехотни мини между вътрешния и външния периметър на АЕЦ.

WSJ: Документ от 2022 г. разкрива наказателните условия на Путин за мир

WSJ: Документ от 2022 г. разкрива наказателните условия на Путин за мир

Документът очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете

Усилията на Украйна за насърчаване на жените да служат в украинските въоръжени сили продължават, което позволява на Украйна да се възползва от по-широка мобилизационна база за военните си усилия.

Украинският военен медиен център съобщи в чест на Международния ден на жената 8 март, че към януари 2024 г. в украинската армия служат над 45 500 жени, включително повече от 13 000 жени, изпълняващи бойни функции.

Преди това украински официални лица съобщиха, че към ноември 2023 г. над 5000 жени са служили активно във фронтовите бойни зони.

ISW по-рано отбеляза, че Украйна не е призовавала жени, но въпреки това украинските жени се записват на доброволна военна служба, включително на бойни роли, и че украинското общество изглежда е мобилизирано от народното желание за защита на Украйна, което е достатъчно силно, за да доведе толкова много украински жени близо до и на бойното поле по собствено желание.

Руските участници в информационното пространство се съсредоточават върху отразяването на последните събития около губернатора на проруската молдовска автономна област Гагаузия Евгения Гуцул и разпространяват сред по-широка аудитория разказите на Кремъл, насочени към дестабилизиране на Молдова. Гуцул се завърна от Русия в Кишинев на 8 март без инциденти и стотици поддръжници се събраха да я посрещнат на летището.

Джанет Йелън: Бездействието на САЩ е подарък за Путин и Иран

Джанет Йелън: Бездействието на САЩ е подарък за Путин и Иран

Докато Камарата продължава да се влачи, Русия печели позиции

Санкционираният от САЩ прокремълски молдовски политик Илан Шор заяви на 7 март, че молдовските власти ще арестуват Гуцул при пристигането ѝ в Молдова, след като Главната прокуратура на Молдова публично заяви, че молдовските власти са събрали достатъчно доказателства за участието на Гуцул в неуточнени криминални деяния.

Информационната служба на Кремъл ТАСС следи отблизо завръщането на Гуцул в Молдова на 8 март, като съобщава, че Гуцул е заявила, че Молдова трябва да има приятелски отношения с Русия и е разкритикувала молдовския президент Мая Санду след пристигането си на летището в Кишинев.

Необичайно голям брой руски военни блогъри съобщиха за завръщането на Гуцул в Молдова и популяризираха общоприетите разкази на Кремъл, насочени срещу молдовското правителство.

Путин включи окупираните украински области в Южния военен окръг

Путин включи окупираните украински области в Южния военен окръг

Ленинград и Москва стават отделни военни окръзи

Подобен модел на дейност би могъл да свидетелства за централно ръководена информационна операция на Кремъл. ISW продължава да оценява, че засиленият фокус на Кремъл върху разпространяването на дестабилизиращи разкази за Гагаузия след неотдавнашното реторично съсредоточаване върху другия проруски регион на Молдова - сепаратистката република Приднестровие, показва, че Кремъл се стреми да попречи на Молдова да се интегрира в ЕС.

Неотдавнашно руско държавно социологическо проучване показва, че Кремъл се стреми предварително определеното "ниво на подкрепа" на руския президент Владимир Путин да бъде около 80 % на предстоящите президентски избори на 17 март, за да представи Путин като легитимно популярен и да използва изборите през март за легитимиране на следващия му мандат.

Всемогъщ ли е Путин?

Всемогъщ ли е Путин?

Владимир Путин управлява най-големият свръхзвуков ядрен бомбардировач в света

Фондът "Обществено мнение", руска държавна социологическа институция, съобщи на 7 март, че около 83% от анкетираните руснаци гледат положително на Путин и че около 82% планират да гласуват за него на предстоящите президентски избори.

На 5 март Фондация "Обществено мнение" публикува резултатите от друго проучване, в което се твърди, че 83% от руснаците планират да гласуват на предстоящите избори.

Данните на Фондация "Обществено мнение" са в съответствие с неотдавнашните съобщения на руските опозиционни издания, според които Кремъл цели да представи изборите като такива със 70-80% избирателна активност и Путин да спечели изборите с 80% от гласовете.

Кремъл вероятно използва твърденията за висока избирателна активност и подкрепа за Путин, за да създаде информационни условия за представяне на руското общество като уверено обединено около Путин и неговата програма.