С указ, издаден днес руският президент Владимир Путин включи в състава на Южния военен окръг окупираните региони от Украйна - Донецк и Луганск, Запорожка и Херсонска области.

Анексираният през 2014 г. Крим отдавна е включен в този регион.

Въпреки че реално руската армия не контролира изцяло в административните граници трите украински региона, под нейния контрол изцяло е единствено Луганска област, Руската федерация проведе формални референдуми, след което и "присъедини" тези територии. Сценарият през 2022 г. повтори този след окупацията на Крим и Севастопол, както и може да продължи с мобилизация на украинци в редиците на руската армия за продължаване на военните действия.

Със същия указ Владимир Путин върна и Московския, и Ленинградския военни окръзи и разпусна Западния военен окръг.

Западният военен окръг, създаден през 2008-2010 г. по време на военната реформа на Сердюков, е разформирован и отново ще бъде заменен от Москва и Ленинград.

Предложението за създаване на два нови военни окръга, няколко нови дивизии и други големи военни формирования беше направено през декември 2022 г. от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Той определи влизането на Финландия и Швеция в НАТО като "сериозен дестабилизиращ фактор"

От указа на руския президент също следва, че Северният флот вече няма да има статут на междувидово стратегическо териториално обединение, а регионите от зоната на неговите отговорности преминават към Ленинградския военен окръг.