Италианската мафия е проникнала в един от най-големите центрове за приемане на мигранти в Европа, слагайки ръка върху държавни средства, предназначени за грижи за новопристигнали. Това обявиха от италианската прокуратура, цитирани от "Ройтерс".

Полицията е арестувала 68 души при спецакции в ранните сутрешни часове в южната част на Италия, включително свещеник и ръководителя на Римокатолическата асоциация, която управлява центъра за мигранти в град Изола ди Капо Рицуто.

Сред обвиненията, повдигнати срещу арестуваните, са били участие в мафиотска организация, изнудване, злоупотреба с държавни средства и измами, се казва в изявление на полицията в южния град Катандзаро.

Ръководителят на парламентарната комисия за борба с мафията приветства операцията. "Тази операция показва способността на мафията да се възползва от слабостите и нестабилността на нашите времена с нейния хищнически и паразитен подход", подчерта Роси Бинди.

От полицията уточняват, че мнозина от арестуваните принадлежат към клана "Арена" на Ндрангета - най-мощната престъпна групировка в Италия и един от най-големите вносители на кокаин в Европа.

В изявлението на полицията се отбелязва, че кланът "Арена" е заподозрян в спечелване на договори за осигуряване на храна на мигрантите както в Изола ди Капо Рицуто, така и на южния остров Лампедуза, който се намира на фронтовата линия на мигрантската криза.

Повече от половин милион мигранти се добраха до Италия от 2014 г., най-вече с лодки от съседна Либия. Правителството създаде приемни центрове в цялата страна, за да се грижи за новопристигналите.

Центърът в Изола ди Капо Рицуто побира повече от 1200 души, което го прави един от най-големите в страната. Държавата заделя за издръжката му около 16 млн. евро годишно за настаняване и хранене на мигрантите.