Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване на незаконни данъчни кредити от държавни стимули, които са имали за цел да насърчат обновяването на жилища. Това предаде агенция Ройтерс.

Финансовата полиция в северозападния град Савона е разследвала 311 души и е иззела данъчни кредити на стойност един милиард евро след претърсване на 85 компании в 10 италиански региона.

Това е най-голямата операция от този вид в Италия досега.

Според милиардите евро данъчни кредити не съществуват, тъй като са получени чрез използването на фалшиви фактури за работа, която никога не е била извършен".

Италия въведе редица схеми през последните години, насочени към стимулиране на икономиката, включително "Супебонус", който позволи на собствениците на жилища да приспадат 110% от разходите за енергоспестяваща работа от своите данъци или да използват масивния данъчен кредит като форма на плащане при работа със строители или банки.

Разследващите твърдят, че с инициативите лесно се злоупотребява. Правителството на премиера Джорджия Мелони обяви преди месец, че е разкрило 16 милиарда евро измами, свързани с различните бонусни схеми.

Италия разкри международна схема за източване на еврофондове

Италия разкри международна схема за източване на еврофондове

22 души са задържани и са иззети активи за над 600 млн. евро