Италианският писател Корадо Ауджиас върна своя Орден на Почетния легион - най-високата държавна награда на Франция - в знак на протест срещу решението на Париж да удостои с ордена египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, информира "Франс прес".

Ауджиас, журналист и бивш евродепутат, върна ордена си във френското посолство в Рим, обвинявайки Сиси, че е "обективно съучастник като държавен глава в престъпното поведение, извършено от негови хора".

Френският президент Еманюел Макрон връчи миналата седмица на Сиси Големия кръст на Ордена на Почетния легион по време на държавно посещение в Париж, предизвиквайки възмущение сред правозащитници, които настояват, че Франция трябва да направи повече, за да изрази опасения относно правата на човека в Египет.

Макрон откровен: Франция ще продава оръжие на Египет независимо от правата на човека

Макрон откровен: Франция ще продава оръжие на Египет независимо от правата на човека

"По-ефективно е да има политика на взискателен диалог, отколкото бойкот"

"В този случай президентът Ал Сиси, който най-малкото има двусмислена позиция, можеше да бъде приет с всички държавни почести... но без това допълнително признание", подчерта Ауджиас пред репортери.

Родителите на Джулио Регени, италиански студент, измъчван и убит в Кайро през 2016 г. при атака, за която италианските прокурори хвърлят вината върху египетски служители по сигурността, приветстваха жеста.

"Примерът на Ауджиас е с чудесна последователност и подкрепа за каузата на гражданските права", заявиха Паола и Клаудио Регени пред италианските медии.

Роберто Фико, председател на долната камара на италианския парламент, също приветства този ход.

"Европа трябва да бъде единна и подкрепяща, никога егоистична, още повече, когато са заложени на карта основните права", изтъка той в публикация в "Туитър".