Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за клевета срещу министъра на земеделието Франческо Лолобриджида, в която го сравни с нацистки губернатор, предава "Ройтерс".

Съдия отхвърли делото срещу Донатела ди Чезаре, професор по философия в университета Сапиенца в Рим, като каза, че "фактът не представлява престъпление".

"Това е голяма победа за демокрацията и свободния дебат. Критичните гласове трябва да бъдат чути", написа Ди Чезаре на X.

Лолобриджида, който е зет на премиера Джорджия Мелони, не направи коментар.

Той започна съдебното си дело миналата година, след като Ди Чезаре се появи в телевизионно шоу и го разкритикува за думите, че Италия е изложена на риск "от етническа подмяна" поради ниската си раждаемост.

Чезаре каза, че е използвал език, подобен на този на "Гаулайтер" - регионален лидер на нацистката партия на Адолф Хитлер.

В делото си Лолобриджида обвини Чезаре, че го представила като нацист, "който прославя концентрационните лагери". Чезаре се защити в италианската преса, като каза, че е сравнила избора му на думи с този на нацист, но не го е нарекла такъв.

Делото за клевета срещу Чезаре беше едно от поредицата съдебни дела, заведени от правителствени политици срещу открити критици през последните месеци. Противниците твърдят, че това е съгласувано усилие за ограничаване на свободата на словото, нещо, което министрите отрекоха .

Италианската държавна телевизия RAI се готви за стачка срещу Мелони

Италианската държавна телевизия RAI се готви за стачка срещу Мелони

Поводът е отменено участие на италиански писател