Лидерите на Италия и Гърция разкритикуваха остро страните от Централна и Източна Европа заради липсата на солидарност по кризата с мигрантите, предупреждавайки, че те могат да пострадат заради това в предстоящите преговори за бюджета на Европейския съюз, съобщават световните осведомителни агенции.

Преговорите "ще бъдат много трудна задача за нас, особено за най-големите донори в бюджета на ЕС, без истинска солидарност и сътрудничество от всички страни по общи проблеми", изтъкна италианският премиер Паоло Джентилони.

Рязък спад на мигрантите, пристигнали в Германия през 2017-а

Рязък спад на мигрантите, пристигнали в Германия през 2017-а

186 хил. са новопристигналите мигранти

"Аз и Паоло, ние опитахме много неща, за да убедим нашите партньори в Европейския съюз, че трябва да се изправим пред този проблем с миграцията не като средиземноморски проблем ... а като европейски и международен такъв", подчерта от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Ала проблемът в Европа е, че има много страни, които смятат, че ако проблемът не е в техния заден двор, той не е техен проблем", настоя Ципрас, допълвайки: "Ако някои смятат, че Европа е само ползи, те трябва да разберат, че не е така."

Джентилони и Ципрас говориха по време на Световния икономически форум в швейцарския град Давос.

Орбан обяви мигрантите за "нашественици"

Орбан обяви мигрантите за "нашественици"

"Християнското и мюсюлманското общество никога няма да се обединят"

Италия и Гърция поемат по-голямата част от тежестта на идващите в Европа мигранти през Средиземно море и настръхват от отказа на Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария - да наложат обща политика на ЕС за споделяне на тежестта по отношение на миграцията.

Също в Давос ръководителят на Международната организация по миграцията сравни липсата на единство по миграцията на страните от ЕС с "локомотив, свързан с вагони, чиито колелета излизат от релсите".

Европейската комисия даде на съд Унгария, Полша и Чехия през декември заради отказа да приемат квотите за мигранти.