Италианският премиер Джорджа Мелони поиска гаранции за сигурност за всички войски на нейната страна, разположени в Ливан, където мироопазващите сили на ООН бяха обстрелвани по време на конфликта между Израел и "Хизбула", съобщава "Ройтерс".

Италия има войски, разположени в мироопазващата мисия на ООН, известна като UNIFIL, и в отделна мисия, известна като MIBIL, която обучава местните въоръжени сили. Във Временните сили на ООН в Ливан има над 1000 италиански войници.

Съветът за сигурност на ООН вчера изрази загриженост, след като няколко позиции на мироопазващите сили на ООН бяха обстрелвани в Южен Ливан, и призова всички страни - без да ги назовава - да зачитат безопасността и сигурността на персонала и помещенията на UNIFIL.

"Смятаме, че отношението на израелските сили е напълно неоправдано", заяви Мелони и определи това отношение като "явно нарушение" на резолюция на ООН за прекратяване на военните действия между "Хизбула" и Израел.

В обръщение към Сената на Италия тя посочи, че действията на Израел са неприемливи и че е изразила тази позиция пред израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Попитана дали обмисля пътуване до Ливан, Мелони отвърна: "Да".

Израелски танкове нахлуха в база на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан
Обновена

Израелски танкове нахлуха в база на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан

Часове, след като Нетаняху призова ООН да евакуира войниците си

Нетаняху отрече израелските войски умишлено да са атакували мироопазващите сили на UNIFIL в Ливан и настоя те да бъдат изтеглени от бойните зони.

Италия протестира пред Израел и се присъедини към съюзниците си в осъждането на атаките срещу мироопазващите сили.

Мелони отбеляза, че "Хизбула" също е нарушила резолюцията на ООН и се е опитала "да милитаризира района под юрисдикцията на UNIFIL", като добави, че Италия иска да засили способностите на UNIFIL и ливанските въоръжени сили.

Тя увери, че Рим не е забравил нападението на "Хамас" срещу израелски общности на 7 октомври миналата година, което предизвика войната в ивицата Газа, и че мислите на Италия са с над 100-те израелски заложници, които все още се държат в Газа.

Нетаняху призова ООН да евакуира войниците си от Ливан

Нетаняху призова ООН да евакуира войниците си от Ливан

Той каза, че израелските военните многократно са поискали това