Италия ще помогне за възстановяването на катедрала в украинския град Одеса, която беше тежко повредена от ракетен удар миналата година. Това съобщи италианското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Италия и ЮНЕСКО подписаха споразумение в Киев за предоставяне на 500 милиона евро за възстановяване на покрива на Спасо-Преображенската катедрала в Одеса.

"Италия е силно ангажирана, чрез своите институции и индустриалния си капацитет, с реконструкцията на Украйна", подчерта посланикът Пиер Франческо Дзазо. Той открои експертния опит на страната си в реставрацията на храмове и паметници.

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени
Обновена

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.

Украйна твърди, че православната катедрала е била повредена при руска ракетна атака срещу пристанището в Одеса през юли миналата година. Русия отрича да носи отговорност за атаката.

Италианското участие е в изпълнение на ангажимент, поет непосредствено след нападението от премиера Джорджа Мелони, за предоставяне на помощ за възстановяването на храма.

Мелони е силен поддръжник на Украйна във войната ѝ с Русия и през април миналата година беше домакин на двустранна среща на върха за обсъждане на стъпките за възстановяване на страната.

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Организацията от години не санкционирала беззаконията на Украйна, според Мария Захарова