Италия създаде национална агенция за киберсигурност след предупреждения на премиера Марио Драги, че Европа трябва да се предпази от руската намеса

Новата агенция беше одобрена на заседание на италианското правителство, информира "Франс прес".

Ще трябва да "защитим националните интереси и устойчивостта на услугите и основните функции на държавата от киберзаплахи", се казва в изявление на правителството.

Говорейки в Брюксел на 25 май, след срещата ръководителите на страните членки на Европейския съюз, Драги настоя, че са необходими спешни действия срещу дигиталните заплахи.

"Трябва да се укрепим, трябва да се укрепим много, особено по отношение на киберсигурността, всички ние, на национално ниво и на ниво ЕС... защото нивото на (руска) намеса както на шпиони, така и на манипулиране на интернет стана наистина тревожно", изтъкна той.

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Италия задържа двама за шпионаж в полза на Русия

Случаят е безпрецедентен за най-новата история на страната

По-рано тази година капитан от италианските военноморски сили беше арестуван от полицията, докато продаваше поверителни военни документи, свалени от компютъра му, на служител на руското посолство.

Италианското правителство възложи на новата агенция да разработи стратегии за предотвратяване, наблюдение, откриване и смекчаване на кибератаки и укрепване на националната отбрана.

Агенцията, в която според информации в медиите ще работят около 300 души, ще бъде контролирана от Драги и неговия съветник за службите за сигурност, бившия полицейски началник Франко Габриели.

Драги, който е бивш шеф на Европейската централна банка, е доста активен по въпросите на разузнаването, откакто беше назначен през февруари да ръководи правителство на националното единство.

Миналия месец той назначи Елизабета Белони, дипломат от кариерата, да ръководи тайните служби на Италия. Тя е първата жена, заела поста.

Премиерът все още трябва да назначи ръководителя на новата агенция за киберсигурност.

Вестник "Кориере дела Сера" посочи Роберто Балдони, професор по компютърно инженерство, който вече работи по киберсигурността със специалните служби, и Нунция Чиарди, ръководител на интернет полицията, за топ кандидати.

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

Италия определи инцидента с руския шпионин за заплаха за НАТО

"Това, което се случи днес, е неприемливо и ще доведе до последствия"