Проруските сепаратисти в Украйна организираха избори, срещу които правителството в Киев е твърдо против. Вотът е проблематичен така или иначе - към 40 на сто от жителите на Донбас са избягали и не могат да гласуват, посочва  Дойче веле.

Оспорваните избори бяха предшествани от особено интензивна пропаганда - популярният още по съветско време руски шлагерен певец Йосиф Кобзон, например, се появи пред възторжено аплодираща го публика в Донецк заедно с водача на сепаратистите Александър Захарченко. Абсурдна сцена, ако се има предвид войната в Източна Украйна, където всеки ден загиват хора и от украинска, и от руска страна - както войници, така и цивилни граждани. И точно в този момент се обявяват избори, срещу които правителството в Киев остро простестира.

Президентът Петро Порошенко повтаря като един вид мантра:
"Справедливо общество може да се изгради само, ако се спазват принципите на правовата държава, ако изборите са свободни, а не са псевдоизбори като тези, които искат да наложат терористите и бандитите в окупираните райони. Те искат с оръжие в ръка да представят фалшифициран вот. Нужна е остра международна реакция, за да не бъде признат от никого този фарс."


Вот в съмнителни условия

От гледна точка на правителството в Киев изборите в Източна Украйна противоречат на споразумението от Минск. В началото на септември представители на украйнското правителство, на сепаратистите, на ОССЕ, както и на Русия се договориха за трайно примирие. На Източна Украйна бе гарантирана повече автономия, включително чрез провеждането на предсрочни местни избори, планирани от украинското правителство за 7 ноември. Според Киев организираните от сепаратистите избори са незаконни и представляват открита конфронтация. ЕС, Германия, САЩ и много други държави вече обявиха, че няма да признаят вота, ОССЕ не изпрати свои наблюдатели. Русия вероятно ще е единствената, която ще признае гласуването, организирано от сепаратистите в Донецк и Луганск.

Условията за гласуване действително са крайно съмнителни. Журналистът Сергей Хармаш, който инкогнито пътува из региона, разследвайки факти за журналистическите си публикации, казва:
"Доколкото знам, тези избори не се провеждат по избирателни списъци. Това означава, че всеки, който има паспорт, може да гласува. После всеки може да отиде до съседния избирателен пункт и да пусне още една, две или десет бюлетини. Освен това имам сведения, че т. нар. агитатори посещават хората по домовете, регистрират ги като избиратели и посочват къде да гласуват. После им казват, че ще бъдат убити, ако не гласуват".

4
0 процента са избягали

Сепаратистите от своя страна обявиха, че изборите ще са свободни и честни. Но дори и избирателите да не бяха заплашвани, дори гражданите по своя воля да отидат до урните, вотът си остава повече от съмнителен. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, близо 400 хиляди души са избягали от Източна Украйна в други части на страната и в Русия. Според оценките, към 40 на сто от населението на Донбас няма да участва във вота.