Резултатите от изборите в САЩ, България, Молдова и съотношението на силите на кандидатите преди изборите за президент на Франция говорят за "тектонски промени" в световната политика. Това мнение изказа говорителят на Съвета на Федерациите Валентина Матвиенко на заседание на Международния клуб в МГИМО, цитиран от ТАСС.

"В международните отношения стават тектонски размествания. Имам предвид не само неочакваното за мнозина избиране на американския президент Доналд Тръмп, но и последните избори в България, последните избори в Молдова, както и това, което става с един възможен кандидат за президент на Франция", заяви тя.

По мнението на сенатора, тези процеси говорят за "истински големите промени", едно от проявленията, на които стана огромният интерес към Русия "желанието да се включат в диалог, да знае от първа ръка позицията на Русия" по различни въпроси.

"Не бива да подминаваме и нарастващия интерес към Евразийския икономически съюз", заяви Матвиенко и подчерта, че той става особено актуален в света и заявлението на новия президент на САЩ за излизане на Вашингтон от ТТИП, заявлението на ЕС за спиране на преговорите за създаване на Евроатлантическото търговско партньорство", заяви тя.

"Въобще става мощно преосмисляне на всичко, което стана в последните години и ние разбираме, че в приетото решение за Евразийския икономически съюз бе абсолютно правилно, своевременно", заключи председателката на Съвета на Федерациите.