По-малко от 8 седмици преди президентските избори в САЩ, двамата основни кандидати Хилари Клинтън и Доналд Тръмп са много близо един до друг в социологическите допитвания, като и двамата кандидати все още не успяват да спечелят доверието на своя обичаен кръг от избиратели. Това показва ново социологическо проучване, цитирани от в. „Ню Йорк таймс”.

Клинтън, която е кандидат на Демократическата партия, има подкрепата на 46 процента от вероятните избиратели, докато Тръмп, който е кандидатът на Републиканската партия, е подкрепян от 44% от анкетираните, включително и онези, които са заявили, че клонят към него в предпочитанията си.

Сред всички регистрирани гласоподаватели Клинтън има по-сериозна преднина от 46% срещу 41% за Тръмп.

Обаче като се вземат предвид и други двама кандидати – Гари Джонсън на Либертарианската партия и Джил Стайн на Зелената партия, Тръмп и Клинтън са с абсолютно изравнени сили с 42 на сто подкрепа за всеки един от тях. Иначе Гари Джонсън е подкрепян от 8%, докато Джил Стайн има 4% подкрепа.

Интересно е да се отбележи широкосподеленото недоволство от кандидатите на двете големи партии, а именно - Тръмп и Клинтън. Сред онези, които посочват, че възнамеряват да гласуват за един от двамата, малко повече от половината изразяват категорична подкрепа. Останалите изтъкват, че таят резерви към своя кандидат, или че те просто ще гласуват срещу другия кандидат.

Само 43 процента от вероятните избиратели определят себе си като много ентусиазирани да гласуват през ноември. 51 на сто от привържениците на Тръмп заявяват, че се много ентусиазирани относно гласуването; 43% от привържениците на Клинтън са много ентусиазирани.

Надпреварата очевидно е абсолютно равностойна през последните седмици. Националните социологически сондажи показват, че преднината на Клинтън над Тръмп се е свила от 8% в началото на август до два пункта днес.

Клинтън беше разкритикувана през миналата седмица, след като заяви, че половината от привържениците на Тръмп имат възгледи, които ги правят „окаяници”, както и заради опитите на нейния щаб да прикрие, че е болна от пневмония.

Проучването, проведено по поръчка на "Ню Йорк таймс" и CBS, е извършено между 9 и 13 септември, така че повечето анкетирани са били наясно с тези противоречия.

Клинтън продължава да изпреварва Тръмп сред жените, цветнокожите и по-младите избиратели, докато Тръмп води сред белите - 57 срещу 33 процента. 

Сред белите жени кандидатите са с изравнени сили: 46 процента за Клинтън и 45% за Тръмп.