Израел е близо до завършване на операцията си в Дженин на Западния бряг, каза високопоставен помощник на премиера Бенямин Нетаняху във вторник, след като най-ожесточените боеве в палестинския град от повече от две десетилетия отнеха живота на 10 палестинци и принудиха хиляди да избягат, предава Ройтерс.

Започнала рано в понеделник, атаката, включваща стотици командоси, подкрепени от дронове, накара международно подкрепената палестинска администрация да преустанови контактите си с Израел и предизвика загрижеността на САЩ и ООН за хуманитарните условия в окупираните територии.

Израел твърди, че операцията в бежанския лагер в Дженин с кодово име "Дом и градина" има за цел да изкорени подкрепяните от Иран палестински въоръжени фракции, зад неотдавнашния скок на огнестрелни и бомбени атаки, както и опитите за производство на ракети.

Палестинец, ранен по време на сблъсъците, почина през нощта, а друго тяло беше намерено сутринта, с което броят на загиналите достигна 10, а около 100 души са ранени, 20 от които критично, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

OOН призова Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

OOН призова Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

Изявлението беше подкрепено както от Съединените щати, така и от Русия в рядък момент на единство.

Фракцията на "Ислямски джихад" твърди, че четирима от загиналите са нейни бойци. "Хамас", друга ислямистка фракция, припозна петата жертва. Засега не е ясно дали останалите пет жертви - мъже на възраст от 17 до 23 години - са бойци или цивилни.

Операцията "е близо до завършване на постигането на поставените цели", каза израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханеби пред радио "Кан" след относително затишие в сблъсъците през нощта.

Израелската армия заяви, че има потвърждение за девет палестинци, убити от нейните сили. Всички са били бойци, каза той.

Очаква се офиси и предприятия в окупирания Западен бряг да затворят във вторник в отговор на призивите за обща стачка в знак на протест срещу операцията, която палестинската администрация на президента Махмуд Абас определиха като "военно престъпление".

Палестинският червен полумесец съобщи, че е евакуирал 500 семейства, или около 3000 души, от лагера, където около 14 000 души живеят на по-малко от половин квадратен километър и който е един от фокусите на вълната от насилие, заляла окупирания Западния бряг за повече от година.

Хуманитарните групи призоваха Израел да гарантира хуманитарен достъп. Съединените щати заявиха в понеделник, че уважават правото на Израел да се защитава, но казаха, че трябва да се избягват цивилни жертви. ООН предупреди, че всички военни операции трябва да зачитат международното право.

Стотици бойци от "Ислямски джихад", "Хамас" и "Фатах" живеят в лагера, който е укрепен с редица препятствия и постове за наблюдение, за да се противопоставят на редовните армейски нападения.

В понеделник израелски булдозери преминаха през улиците в лагера, за да унищожат импровизирани взривни устройства, прекъсвайки доставките на вода и електричество, въпреки че израелските власти казаха, че ще работят за възстановяване на услугите.

Във вторник военните съобщиха, че граничната полиция е открила подземна шахта, използвана за съхранение на експлозиви в бежанския лагер, и е демонтирала два наблюдателни поста.

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически аргументи за законността на селищата