Израел има готовност да обсъди въпроса за военно сътрудничество с Украйна, но с "известни ограничения". Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на посещението си в Киев, съобщават украинските медии.

По думите на Нетаняху ставало дума за ограничения, засягащи проблеми на сигурността.

Вчера Нетаняху е призовал в Киев за укрепване на връзките между еврейската държава и Украйна с оглед да спечели на своя страна повече гласове в навечерието на парламентарните избори в Израел.

След рухването на Желязната завеса в еврейската държава се установиха над един милион души от бивши съветски републики - една пета от сегашното население на Израел. Повечето от тях са склонни да гласуват за рускоезичната националистическа партия на Авигдор Либерман "Израел бейтену".

Придружен от украинския президент Володимир Зеленски, израелският премиер посети вчера мемориала в Бабий Яр, където е бил извършен най-големият масов разстрел по време на Холокоста. Над 33 000 украински евреи са били убити там през септември 1941 г.

От своя страна Зеленски призова Нетаняху масовият глад в СССР в началото на 1930-те години - т. нар. Голодомор - да бъде признат за акт на геноцид срещу украинския народ.